Мария Бакалова с номинация за "Златен глобус"

За пръв път в историята български актьор или актриса спечели номинация за една от най-престижните американски филмови награди.

Започвам с исторически момент, тъй като българската актриса Мария Бакалова е номинирана за “Златен глобус” за ролята си в “Борат 2”. В категория комедия или мюзикъл тя ще се изправи срещу Кейт Хъдсън – в ролята на сестрата на момиче с аутизъм в “Music”, Мишел Пфайфър като застаряваща дама, която се мести в Париж във “French Exit”, Розамунд Пайк като измамничка в “I Care a Lot” и Аня Тейлър Джой в “Ема”. Абсолютно вярвам, че Мария има огромен шанс да спечели. “Борат 2” има номинация и за мъжка роля в лицето на Саша Барън Коен, както и за най-добър филм - в раздел мюзикъл или комедия. Любопитен факт е, че тук номинацията идва за главна роля, докато при прогнозите за Оскар, името на Мария е спрягано за номинация за поддържаща. 

Тази година и номинациите, както и самата церемония, са разделени на двата бряга в САЩ – Сара Джесика Паркър обяви част от тях от Ню Йорк, докато Тараджи Пи Хенсън беше в Ел Ей. Това предстои да се случи и на 28-ми февруари, когато любимите Тина Фей и Ейми Поулър се завръщат като водещи. Тина ще бъде в The Rainbow Room, Ню Йорк, докато Ейми – в хотел The Beverly Hilton в Ел Ей. Изглежда, че планът е номинираните да бъдат включвани от различни места, но все още не е ясно как точно ще протече церемонията. Много подобна беше схемата на наградите “Еми”. 

Саша Барън Коен е с номинация и за поддържаща роля в един от моите най-любими филми този сезон на фантастичния Арън Соркин с цели 5 номинации. “The Trial of the Chicago Seven” е по истинска история за мирен протест, който завършва с насилие, а организаторите са обвинени в конспирация и подстрекателство към бунт. За част от другите заглавия вече сме разказвали многократно, но нека кажем официално кои са най-добрите. Франсис Макдормант, режисьорката Клоуи Жао и техният “Номадландия” са в челните места за актриса, режисьор, филм, сценарий и е твърде вероятно да си тръгнат с голяма част от наградите.  

“Манк” на Дейвид Финчър и “Бащата” на Флориан Зелер са безспорно две от другите големи заглавия на сезона. Гари Олдмън и Аманда Сейфрийд, както и Дейвид Финчър и баща му Джак – автор на сценария, са с номинации, а филмът е с рекордните  шест. Изправят се срещу “Бащата” с 4, сред които Антъни Хопкинс, Оливия Колман и Флориан Зелер. Три жени режисьори срещу двама мъже също е историческо събитие тази година. Емералд Фенел за историята на отмъщение в “Promising Young Woman”, Реджина Кинг за “One Night in Miami” и Клои Жао за “Номадландия” допълват състезанието за режисьори. Чадуик Боусман получава своята посмъртна номинация за мъжка роля за историята на блус певицата Ма Рейни. Виола Дейвис също е номинирана за ролята си там.  

При сериалите също имаме ожесточена битка. Нетфликс води с 20 номинации, следван от HBO със 7. От любимите ни сериали тази година за номинирани “Отмяната”, където Никол Кидман, Хю Грант и Доналд Съдерланд ще се борят за награди. Срещу Никол Кидман ще се изправи Аня Тейлър-Джой с втора номинация за великолепния сериал “The Queen’s Gambit”, номиниран и за сериал. Но най-много са номинации на “Короната” – цели 6. Оливия Колман също е с двойна номинация. А при комедия води “Schitts Creek” – историята на обедняло богато семейство, която обра рекорден брой награди “Еми”. Сред другите красиви истории на малкия екран са номинирани и “Нормални хора”, “Велика” и “Пери Мейсън”, а Ал Пачино получава своето признание за дебюта си в сериал с номинация за “Hunters”. 

 

Най-добър филм - драма

"Номадландия", "Манк", "Бащата", "Обещаваща млада жена", "Процесът срещу Чикаго 7"

Най-добър филм - мюзикъл или комедия

"Борат: Последващият кинофилм", "Хамилтън", "Музика", "Палм спрингс", "Балът"

Най-добър актьор в мюзикъл/комедия

Саша Барон Коен ("Борат 2"), Джеймс Кордън ("Балът"), Лин-Мануел Миранда ("Хамилтън"), Анди Самбърг ("Палм спрингс"), Дев Пател (Personal History of David Copperfield)

Най-добър актьор в драма:

Риз Ахмед (Sound of Metal), Чадоук Боузман (Ma Rainey's Black Bottom), Антъни Хопкинс ("Бащата"), Гари Олдман ("Манк"), Таар Раим (The Mauritanian)

Най-добър актьор във второстепенна роля:

Саша Барон Коен ("Процесът срещу Чикаго 7"), Даниел Калуя ("Юда и черният месия"), Джаред Лето (The Little Things), Бил Мър (On the Rocks), Лесли Одом ("Една нощ в Маями")

Най-добра актриса във второстепенна роля:

Глен Клоуз (Hillbilly Elegy), Оливия Колман ("Бащата"), Джоди Фостър (The Mauritanian), Аманда Сийфрид ("Манк"), Хелена Зенгел (News of the World)

Най-добър чуждоезичен филм:

"Още едно" (Дания), "Животът пред теб" (Италия), "Минари" (САЩ, но филмът е на корейски), La Llorona (Гватемала/Франция), "Ние двамата" (Фр/САЩ)

Най-добър режисьор:

Емералд Фенел (Promising Young Woman), Клои Жао ("Номандландия"), Реджина Кинг ("Една нощ в Маями"), Дейвид Финчър ("Манк"), Арън Соркин ("Процесът срещу Чикаго 7)

Най-добър сценарий:

Арън Соркин ("Процесът срещу Чикаго 7), Клои Жао ("Номадландия"), Флориан Целер и Кристофър Хемптън ("Бащата"), Джак Финчър ("Манк"), Емералд Фенел (Promising Young Woman)

 

бюлетин

още реакция