Borislava Willnevermadeit, която иска да нарисува градини по небето

Едно от най-талантливите момичета наоколо. И не само.

АртАкция обича да се среща с хора, които горят за онова, което правят. Борислава Караджова е абсолютен пример за това. Тя е илюстратор и графичен дизайнер, има самостоятелни и съвместни изложби със сестра си Михаела Караджова ("Never Ending School, "Lost Generation"). Също така е куратор и организатор на изложбата "Almost Famous", работи за много интересни каузи и типично за повечето талантливи хора е изключително земна. Когато я молим за интервю отговяря, че в момента около нея не се случва нищо интересно. Не вярваме. Вътрешният ѝ свят е истинско богатство и това се вижда. Иначе няма как да рисуваш така. Не и ако не носиш малки танцуващи звезди. Или поне нещо от 70-те.

Борислава, ти от изгубеното поколение ли си? Какво ти е нужно, за да се “намериш”?

Така се казваше последната ни изложба със сестра ми Михаела Караджова (Stalkersince1993). И всичките илюстрации бяха как си представяме живота ни, ако бяхме живели и по времето на Уудсток, хипитата, каубоите. Всичко, което го има под нова форма и днес.

Кога започна да рисуваш?

Не знам. Спомням си, че мама ни купуваше оцветявки, после ме записа на уроци по рисуване, сигурно съм била 2-3 клас, още, в нас има една рамкирана картина с водопади, патенца и купа сено оттогава. И след това винаги съм учила рисуване и до висшето ми образование.

Шумен, на който Варна е пристанище. Връщаш ли се често?

Да, за Коледа обещахме на тати със сестра ми да се прибираме всеки месец. До момента се стараем да спазваме  това обещание.

Кои са любимите ти илюстратори и дизайнери?

Не знам, обичам да се сменят, защото ми е по-интересно. Но винаги на първо място сестра ми Stalker since 1993. Дизайнери ми е много по-трудно да кажа, но пък Eriк Marinovich ми е най-любимия lettering artist. 

Илюстрациите ти са пълни с изключително симпатични герои. Откъде се вдъхновяваш за тях?

Напоследък рисувам повече социални илюстрации, благодарение на Fine Acts. И ги редувам с по-лежерни и летни за Power Pops. Опитвам се да рисувам неща, които ме правят щастлива и ме разсейват от ежедневието ми понякога.

Кога рисуваш, нощно момиче ли си?

Да, почти винаги рисувам вечер и основно събота и неделя. Имах едно комбо преди две седмици, където мега много се изцедих физически и две седмици след това си почивах, но резултатът стана супер и се надявам в най-близко време този проект да излезе. Работихме го двете със сестра ми и е магичен.

Лекувала ли си се от любов, например, рисувайки?

Да, не съм сигурна, че помага. Но пък съм много продуктивна тогава, но не всичко от тези илюстрации съм публикувала.

Ако можеше да нарисуваш небето, какво щеше да избереш?

Щеше да е градина, като ботаничека. С всички растения и огромни поляни.

С коя твоя илюстрация се гордееш най-много. Честно.

С ето тази, 13 август 2013 е нарисувана. Смятам, че тя олицетворява посоката в илюстрацията, която търся вече близо 5 години.

Ти си от младите хора, благодарение на които България е супер яка. Рисувайки, можеш да си навсякъде. Защо избра да си тук?

Благодаря, надявам се да успявам да допринасям с 0.00001% поне и да не е само с илюстрация. Иначе колкото е трудно тук, толкова и навън. Не мисля, че полагаш по-малко труд, ако живееш в чужбина и искаш да се занимаваш с илюстрация. Ще поживеем и ще видим какво ще се случи за в бъдеще и как ще се развият нещата. 

Какво предстои? Има ли нещо, което много искаш да нарисуваш? 

Имам още  8 от 12 илюстрации за Power Pops и през това време се мъча да рисувам на Procreate Pocket. 

Още от красотата на Борислава може да откриете тук. А Михаела е ето тук.

Албена Лимони Косьо Кокаланов Капка Кънева Знак и Змей

бюлетин

още интеракция