Капка Кънева: „Всеки човек е един напълно отделен свят“

Капка Кънева часове преди изложбата „Облак, сянка" в галерия „Ракурси“.

 Откъде дойде вдъхновението за името на изложбата “Облак, сянка” ? Какво предстои да видим?

Наскоро си дадох сметка, че облаците са присъствали в работата ми многократно през годините, като книжна тема и като визуален знак. Възприемам ги като символ на човешките взаимоотношения – подобно на тях, те ми дават усещане за вечност, като едновременно с това са в постоянно движение и се развиват и променят непрестанно. Сянката на свой ред е следата от отношенията на облаците.

Изложбата включва принтове на два цикъла графични илюстрации, обекти за корици на книги и оригинали на някои от самите хартиени скулптури.

Коя е любимата ти техника на работа?

От известно време предпочитам да се изразявам, с помощта на хартията, картона, ножиците и светлината. Често фотографирам пластиките, които създавам и продължавам работата върху тях в компютърна програма.

Къде най-често намираш вдъхновение?

Най-вече в хората, с които животът ме среща. Това, че всеки човек е един напълно отделен свят, който е практически невъзможно да опознаем напълно, но до който понякога успяваме да се докоснем, ме интригува и очарова.

Приятел ли е светлината? 

Най-добрият приятел... :) С нейна помощ сенките от моите хартиени пластики оживяват и се превръщат в движещи се рисунки.

Кога работиш най-добре? Кое е твоето време?

Денят ми е организиран така, че оставам истински насаме с работата си в по-късните часове. Това е донякъде парадоксално, защото както вече стана дума, работата ми зависи изключително много от светлината. Всъщност предполагам, че най-точно е да се каже, че се занимавам с различен тип работа, в различните часове от денонощието.

На коя книга ти се иска да беше правила корицата ти?

“Старогръцки митове и легенди”, “Горски цар” на Мишел Турние и корицата на една детска книга, чиято история ми хрумна преди време.

Какво предстои, кои са следващите тенденции при дизайна на книгите?

Актуалните тенденции в бранша са изключително разнопосочни. На световния книжен пазар съжителстват без конфликт безброй изобразителни похвати, което е всъщност много хубаво. В епохата на визуална глобализация практически всеки творец получава шанса едновременно да бъде искрен и да допринася за развитието на съвременната книга.

Работата ти е да преведеш вербалното във визуалното. Трудно ли е съвместяването?

Не ми се струва трудно, по-скоро е вълнуващо и предизвикателно.

Работата на кой твой колега истински ти допада?

Харесвам много книгите на Кацуми Комагата и Бруно Мунари. Ценя също творческите постижения на Антон Радевски, Йосиф Антони Тасиес, Яна Левиева, Павел Павлак и други.

Какво би казала на хората, които не са удовлетворени от това, което правят? До колко е важно удоволствието в работата?

Мисля, че е важно човек да е удовлетворен във всяка сфера от живота и ежедневието си – каквото и да забуксува, страдаме. Не бих могла да дам конкретни препоръки и съвети, но предполагам, че честността към самите нас е най-силният тласък в осъзнаването на това доколко искаме и имаме сили да продължим или не в дадена посока. 

Иначе за мен удоволствието от работата е точно толкова важно, определящо и необходимо, колкото вярата в смислеността на резултатите от труда ми.

бюлетин

още интеракция