Тарантино: „Този филм е моето любовно писмо към Ел Ей“.

"Once Upon a Time in Hollywood" с премиера в Кан.

25 години след премиерата на "Криминале" на фестивала в Кан, Тарантино се завърна с дългоочаквания Once Upon a Time in Hollywood. Режисьорът до последно държеше кино средите в неведение, тъй като не беше ясно дали ще успее да приключи снимките навреме за програмата на фестивала.

Действието на драмата Once Upon a Time in Hollywood се развива през 60-те години, а главните действащи лица са актьорите Лео Ди Каприо в ролята на залязваща звезда и Брад Пит, в ролята на негов каскадьор. Всички други актьори са имали достъп единствено и само до собствените си реплики и сюжетна линия, без да имат представа за сцените на партньорите си. А и сценарият е бил в едно-единствено копие, което са чели само Тарантино, Леонардо Ди Каприо и Брад Пит. И то в къщата на режисьора.

"Оставих филма да стане такъв, какъвто искаше да стане. Дълго време се бунтувах, но накрая го приех.", твърди Тарантино.

Той споделя, че това е неговият най-личен филм. Припомня миналогодишния носител на Оскар "Рома" на Алфонско Куарон и неговото Мексико през 1970. 

Това е моят Ел Ей, моята 1969 година. Тогава бях на 6 години. Това е моето любовно писмо към града.

Десетият и според Тарантино последен негов филм преди пенсионирането му е безспорният гвоздей в тазгодишната програма на фестивала. Стотици хора с надежда за билет в последния момент и бележки Once Upon a Time in Hollywood s’il vous plait направиха дълга опашка на Croisette.

Мистерията около филма като че ли нарастваше лавинообразно: самият Тарантино непрекъснато отправяше молби към критиците в социалните мрежи да не разкриват прекалено много детайли от сюжета, а същото съобщение беше насочено и на самата медийна среща. На червения килим Тарантино получи съвсем заслужени седем минутни овации.

Явно чакането на Once Upon a Time in Hollywood си е струвало. Световната премиера е на 26 юли, а в България ще можем да го гледаме на 16 август.

Кан

бюлетин

още реакция