Френската драма „Събитието“ спечели Златния лъв във Венеция

Филмa ще можем да видим в рамките на CineLibri.

Тазгодишният филмов фестивал във Венеция припомни какво е да се гледа истинско кино на живо и потопи стотици звезди в неповторимата атмосфера на Лидо. "Златен лъв“ спечели драмата "Събитието“ ("L'evenement") на Одри Диван - адаптация по романа "Случката“ на Ани Ерно. Корейският режисьор Бонг Джон Хо, председател на тазгодишното жури, сподели, че това решение е напълно безапелационно, а всички членове на журито са били единодушни, че именно френската драма заслужава голямата награда. Действието на “Събитието” се развива през 60-те години във Франция. Ан, умна млада студентка, забременява случайно. Вероятността да завърши обучението си започва да се топи с всеки изминат ден. С приближаването на последните изпити социалният й живот замира. Осъзнавайки, че бременността й започва да проличава все повече, Ан е принудена да се изправи срещу срама и болката от аборта, по онова време напълно незаконен във Франция. 

Носителят на Оскар Бонг Джон Хо е първият южнокореец начело на седемчленното жури на фестивала. Творческият директор Алберто Барбера нарича режисьора “един от най-автентичните гласове в световното кино”. Останалите членове на журито са актрисите Виржини Ефира, Сара Гадон, Синтия Ериво и режисьорите Саверио Костанцо и Александър Нанау.

Oливия Колман в "The Lost Daughter"

Нетфликс получи цели четири големи награди в рамките на фестивала, включително и “Сребърен Лъв” за “The Hand of God” на Паоло Сорентино. Най-добър режисьор е Джейн Кеймпиън за “The Power of the Dog”, а наградата за най-добър млад актьор "Марчело Мастрояни" отиде при откритието на Сорентино Филипо Скоти. Маги Джилънхол спечели отличието за най-добър сценарий за филма “The Lost Daughter”.

“Бях омъжена в Италия, в Пулия. Разбрах, че съм бременна с втората си дъщеря именно в Италия. Животът ми като режисьор и сценарист, както и филмът ми, са родени в тази зала.“

Кадър от “Parallel Mothers” 

Пенелопе Крус благодари на режисьора на “Parallel Mothers” и любим съучастник Педро Алмодовар за невероятната му работна етика, толкова трудна за намиране тези дни. Tя спечели приза за най-добра актриса.

бюлетин

още реакция