Kan Wakan представя “Oh Mother”

Песента е написана на фона на глобална пандемия и протести.

Kan Wakan - проектът на българския продуцент и композитор Георги Линев, чиято музика озвучава Game of Thrones и е промотирана от медии, като Rolling Stone, BBC1 и LA Weekly, представя пилотния сингъл от предстоящия си трети албум

“Oh Mother” се ражда в малките часове на нощта в Лос Анджелис от звука на сирените по време на масовите протести против расовата дискриминация, предизвикани от убийството на Джордж Флойд. 

„Песента е написана на фона на глобална пандемия и глобални протести“, спомня си Линев. „Събудих се посред нощ в студиото ми в Кей Таун от звуците на хеликоптери и сирени, a тази мелодия звучеше в главата ми. Бързо станах и я записах в гласовите бележки в телефона ми. Първата ми мисъл на следващата сутрин беше да се обадя на певицата Джесика Чайлдрес, която дойде, чу я и написа текста буквално на един дъх”.

Фотограф: Михаил Новаков

“Парчето е молитва за изцеление към предците в момент на тотална загуба.” - обобщава певицата и автор на текста Джесика Чайлдрес. Текстът й, изпълнен с емпатия и тъга, красиво е допълнен от кинематографичен аранжимент с госпъл елементи и призрачен фон, на който се развива запомнящата се основна мелодия.

Видеото към песента започва с линейка, която се появява на мрачна сцена на местопроизшествие. Актрисата Капка Димова пресъздава визуално текста на песента-молитва, покрита в кръв на улицата. Постепенно целият сюжет се разплита, а тя и актьорът Райън Дени се “вселяват” във всички роли - на жертви, насилници, случайни минувачи,  полицаи, съдебни медици - всичко това - през невинния поглед на основния свидетел на произшествието. Цялата продукция е заснета и осъществена в България от продуцентската компания NULLA. Режисьор на клипа е Деметри Василев, а оператор - Теодор Фичев. 

“Почти всичките ми идеи се раждат на фона на нещо случайно, което се случва около мен. Сякаш имам антена на автопилот, която попива емоциите и ги превръща в саундтрак от мелодии. Чак когато с Джесика завършихме песента, стана ясно какъв е контекстът и темата в нея. Аз нямам амбиции да съм активист по въпроси, за които нямам личен опит в живота. Но в този случай с екипа решихме,че музиката може да върне нещо обратно към средата и всички приходи от парчето ще подкрепят неправителствената организация Black Votes Matter, фокусирана върху политическото образование за афроамериканската общност в САЩ.” - споделя Георги.

Георги Линев е роден в София, но вече повече от две десетилетия живее в САЩ, където е известен като музикант, продуцент и композитор. Дебютният му албум включва музиканти с общо 25 награди “Грами”,  издаден e от един от най-големите рок лейбъли за инди рок в света (Verve Records, част от Universal) и прави история като първият български албум в класацията на сп. Billboard (под номер 37). Подгрява американските турнета на Artctic Mоnkeys и Royal Blood, а барабанистът на Artctic Mоnkeys прави режисьорския си дебют с един от клиповете му. Георги пише също филмова музика и продуцира редица известни американски и британски изпълнители (сред които Moses Sumney, Thundercat и Saigo), както и последните албуми на Иво Димчев и Рут Колева

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция