На фокус: Изложбите на 2020

Марина Абрамович и Стийв Маккуин са само част от акцентите на някои от най-добрите предстоящи изложби.

Началото на годината, а и на десетилетието, е най-подходящото време за планиране на пътешествия. Правим бърз преглед на изложбите, които предстоят през 2020. От Анди Уорхол през Марина Абрамович, ето предложенията ни:

Марина Абрамович: 50 years of Pioneering Performance Art, Royal Academy, London

До 8 декември, 2020

Марина Абрамович е един от най-забележителните артисти в историята. В хода на своята 50-годишна кариера тя неведнъж e тествала границите на физическата си и психическа издръжливост. Това е първата изложба на Абрамович във Великобритания, която разглежда всички нейни творби и пърформанси. Ще бъдат включени и някои нови предизвикателства специално за шоуто, с фокус върху тялото на артиста и преминаването му между живота и смъртта. Тема, която все повече вълнува вече 70-годишната Марина.

Marina Abramović, ‘Artist Portrait with a Candle (C)’ Fine art pigment print. BrazilCourtesy of the Marina Abramović Archives © Marina Abramović

Eдуард Хопър, Fondation Beyeler, Базел

26 януари - 17 май

Творчеството на големия американски художник от 20 век стои в светлината на прожекторите на предстоящата изложба в Базел, която ще разгледа някои от най-известните му репрезентации на американския градски пейзаж, както и ранни творби. По този начин посетителите ще могат да проследят артистичните метаморфози на Хопър и да се потопят в понякога самотните му, на пръв поглед, картини. Като друг допълнителен акцент на изложбата е и специално заснетия от Вим Вендерс 3D късометражен филм, вдъхновен от American Spirit на Хопър.

Nighthawks, oil on canvas by Edward Hopper, 1942; in the Art Institute of Chicago.

Стийв Маккуин, Tate Modern

13 февруари - 11 май

Изложбата, посветена на британския артист и режисьор Стийв Маккуин, е първата от 1999 година насам, когато печели прeстижната Turner Prize. През своята 25-годишна кариера, Маккуин разглежда теми като политика, идентичност, времеви и пространствени граници. Изложбата ще разгледа изключителния принос към изкуството на режисьора посредством 14 от най-забележителните му работи.

Steve McQueen
, Ashes, 2002–2015Video still © Steve McQueen. Courtesy the artist, Thomas Dane Gallery and Marian Goodman Gallery

Prada: Front and Back, Design Musem, Лондон

Септември 2020  

Изложбата е истински подарък за почитателите на модата. През есента ще можем да се докоснем до всички аспекти на света Prada: самите дизайни, творческият процес зад всяка колекция, инфраструктурата на модната къща и визионерските решения на Миуча Прада, която стои начело на италианския бранд вече повече от 40 години. Prada се променя заедно с начина, по който хората се обличат, променя разбирането за лукс, непрекъснато изследва нови материали и технологии и страстно подкрепя изкуството, дизайна и архитектурата.

Prada Spring/Summer 2020Courtesy of the Design Museum

Анди Уорхол, Tate Museum, Лондон

12 март - 6 септември

Популярността на Анди Уорхол никога няма да намалее не само заради оригиналността на творбите му, но и заради огромната доза хумор и безстрашие, която струи от тях. Прессъобщението на изложбата ни припомня, че Уорхол е променил представата за изкуство в ера на огромна социална, политическа и технологична промяна. Посетителите ще могат да видят и за първи път по-малко известни творби на артиста, включващи 25 портрета на транс жени и драг кралици от серията Ladies and Gentlemen.

Ladies and Gentlemen, (Wilhelmina Ross), 1975© / Artists Right Society (ARS), New York and DACS, London

Яйой Кусама, Ботаническа градина в Ню Йорк

Май 2019

И друг път сме разказвали за изключителния талант на Яйой Кусама. "Точката представлява моя собствен живот и аз не съм нищо друго освен една частица сред милиарди други”, казва тя. Изложбата в Ботаническата градина в Ню Йорк ще е нещо изключително не само заради мултисензорното преживяване, коеото зрителите ще изпитат, но и заради самия избор на място, където да се отпразнува изкуството на Кусама.

Препоръчваме и изложбата "Въпрос на време : мода и продължителност" в музея "Метрополитън".

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция