Невиждани снимки от Анди Уорхол

AртАкция получи специален достъп до архива на Hedges Project, който е най-големият колекционер на снимки на Анди Уорхол в света.

Jean-Michel-Basquia

Jean-Michel-Basquia

Щастливи сме, когато с помощта на няколко клика можем да се разходим в миналото. Влизаме в ролята на фотоапарата на Анди Уорхол и посещаваме всички партита, събирания и любими негови хора. Самият Анди Уорхол неведнъж е споделял, че камерата му помага да запомня местата, на които е присъствал. Тя се превръща в негова спътница и "постоянен date", както галено я нарича. Анди Уорхол е запечатвал буквално всяка минута години преди светът да се превърне в две непрекъснато гледащи екран очи. Въпреки че е познат на публиката като поп-арт легенда, именно фотографията е неговата първа страст. 

Andy Warhol & Farrah Fawcett

Малко преди да почине, Анди Уорхол подарява на най-добрата си приятелка, писателката Пат Хакет, колекция от сребърни принтове. На тях днес откриваме лицата на Бианка Джагър, Труман Капоти, Грейс Джоунс и отпечатък от целия блясък на Ню Йорк, лудите мигове на 80-те, Студио 54. Приятелството на Анди и Пат датира още от създаването на култовото списание Interview, което беше закрито преди броени дни...

Arnold Schwarzenegger & Grace Jones

В разговор между Уорхол и Хакет тя го пита дали никога не му е хрумвало да има терапевт, който да посещава регулярно, да споделя, да обсъжда всичко, което го вълнува. А Уорхол отсича, че докато я има в живота си, именно тя ще играе тази роля. Двамата си влияят изключително много, а Хакет остава единственият човек, който да познава и най-тъмните кътчета в душата на Уорхол. Благодарността му не закъснява. С тази великолепна колекция, Уорхол успява да запечата едни от най-щастливите им моменти. Подарява ѝ грижливо запазен живот. Визуален дневник, който впечатлява с искреността си.

Pat-Hackett

Едно от основните вярвания на Уорхол по отношение на фотографията, изкуството и живота е, че реалността няма как да бъде изкривена. Да, може да бъде манипулирана, променена, замазана, разказана различно.Но нищо не е по-силно и по-истинско от суровия живот в цялата му прелест, с всички различия, несъвършенства, трудности. И е повече от хубаво, че можем да влезем в живота на Жан-Мишел Баския, например. Дори само за секунда. В обикновен ден като днешния.

Колекцията ни е предоставена любезно от Hedges Project, Лос Анджелис.

 

Fred Hughes & Jerry Hall

 Truman Capote

Mick Jagger

Bianca Jagger & Blondie

William S. Burroughs

Muhammad Ali

 Brooke Shields & Keith-Haring

Jim Morisson

 Liza Minelli, Elizabeth Taylor & Faye Dunaway

 Lou Reed

Текуща изложба на Анди Уорхол в Tate Modern може да разгледате вирутално ето тук

изложба Студио 54 анди уорхол

бюлетин

още авангарт