Ел Фанинг, красивото цвете на Кан

Актрисата е най-младият член на журито на фестивала.

Ел Фанинг - малкото американско момиче, което започва актьорската си кариера още на две години във филма Аз съм Сам, търпеливо и много целенасочено се превръща в истинска кино звезда. И то с нотка много елегантен ретро блясък, появявайки се на червения килим с аутфити на Dior и винтидж рокля Prada от 1950 година, която се оказва прекалено тясна и причинява припадък на Ел. Но това, като че ли, са незначителни детайли.

Ел Фанинг има над 30 роли в киното, партнирала си е с имена като Шон Пен и Брад Пит, любимка е на София Копола. 19 години след първата си роля, 21 годишната Ел, сестра на друга, не по-малко талантлива актриса, Дакота Фанинг, е най-младият член на журито в Кан. Подобно присъствие по време на фестивала е абсолютен прецедент. До този момент никога не е имало толкова младо участие в журито, особено женско. В този ред на мисли, няма как да не си припомним миналогодишния тих бунт на Кристен Стюарт, която се появи на червения килим боса, в знак на протест срещу правилото на фестивала в Кан жените да носят само обувки на висок ток. Нито пък 82-те актриси, които преминаха килима, хванати за ръце в знак на протест срещу половата дискриминация. Числото 82 символизира броя на филмите, режисирани от жени, допуснати до фестивала в Кан от самото му начало. Филмите, режисирани от мъже и участвали на фестивала, са над 1 500.

Но да се върнем към младостта. Ел Фанинг признава, че изобщо не е повярвала на предложението за участие в журито, което е получила по телефона:

Бях абсолютно шокирана. Мислех си, че не е истина и някой се шегува.

По време на една от пресконференциита доста от журналистите се опитаха да поставят под съмнение присъствието на Ел Фанинг в журито именно заради крехката й възраст. Но тя отговаря повече от достойно:

Имам удоволствието да съм актриса от много малка, участвала съм и във филм на Иняриту ("Вавилон"), президент на тазгодишното жури. Горда съм, че мога да представя младите гласове и гледни точки.

Тази година филмите, режисирани от жени и прожектирани на фестивала в Кан, са само четири. Единственото, на което ни остава да се надяваме е, че благодарение на силното присъствие на фини, млади и талантливи актриси като Ел Фанинг, това ще се промени. Какво по-вдъхновяващо за подрастващите от това да видят своя връстничка в компанията на някои от най-успелите в киното днес? Пишеща история на един от най-престижните фестивали? Добър пример, за който не трябва да спираме да говорим.

Кан Иняриту Тарантино Алмодовар

бюлетин

още авангарт