Рен Ханг – поезия и драма на еротиката

Момчето от Китай, което преобърна представите за фотография.

Любомира Игнатова

Ако животът е бездънна пропаст, когато скоча, безкрайното падане надолу ще бъде и начин да летя.  

На 24 февруари 2017, едва на 29 години, в пика на световения си успех, Рен Ханг – синята птица на китайската съвременна фотография, свива криле и полита надолу в нищото, като самолет камикадзе, оставяйки след себе си златен прах вълнуващо и впечатляващо като обем творчество. 

Поет на сексуално освободената китайска младеж, прокълнат от цензурата в собствената си страна, за краткия си, но интензивен живот, Рен Ханг порази света на изкуството като горяща комета с ярките си и откровени клишета, пропити с драматична и меланхолична еротика.

Две години след трагичната му смърт (Рен Ханг слага край на живота си след дългогодишна борба с хронична депресия), "La MEP” (Европейският Дом на фотографията) в Париж е едва втората институция след KWM Аrtcenter в Пекин, която повдига "черния воал” и посвещава изложба на младия гений. Париж е в тих възторг...

Повод за дълбока имерсия в една малка част от огромното наследство на един от най- интригуващите творци в съвременната фотография.  

Неговите клишета са разпознаваеми измежду хиляди. В продължение на близо 7 години Рен Ханг хореографира и наслагва голи андрогунни тела, аксесоаризира с птици, влечуги, цветя... Млади мъже утешават меланхолията си в река, свити в ембрионална поза... Момичета сплитат черни коси в пипалата на октопод, притаяват дъх изпод огромни листа на водни лилии, навеждат вратове към жълт питон, служещ им за колие. Някаква далечна идея за загубен рай.. 

За краткия си, но интензивен живот (1987– 2017), Рен Ханг френетично снима, пише поезия и самофинансира собствените си публикации. Сънародникът му, артистът Ай Вейвей, впечатлен от деликатната и откровена еротика на фотографиите му, го курира за пръв път в чужбина през 2011 г. в музея Грьонингер, Холандия. Цензуриран в Китай, успехът му извън страната набира бързо скорост, а работата му е оценена от издатели, галерии, артисти, модни списания. 

Едновременно асексуална и тотално освободена от предразсъдъци, голотата на Рен Ханг не е обезпокояваща или използвана като инструмент за прелъстяване. Дори и в най-откровените си еротични пози тя е странно защитена от гения на брилянтен мизансцен – комбинация между графичен траш и трогваща поезия ...

Предпочита да фотографира предимно приятели "...непознатите ме карат да се притеснявам.”, или модели, които се свързват с него чрез интернет. Осветени с флаша на малката му Минолта и хипнотизирани от цветните му видения, неговите музи се оставят да бъдат режисирани в малкия му апартамент в Пекин, позират голи върху покривите на сгради сред сив и индустриален урбанизъм, сляпо го следват в тайните му нощни снимки, изгубени в природата. 

Искам да покажа на света, че сексуалността на китайската младеж е толкова нормална, колкото и навсякъде по света...

"Гений” в чужбина и заклеймен "провокатор”, цензуран редовно в страната си, Рен Ханг остава въпреки всичко да твори в Китай до трагичния си край, черпещ вдъхновение и огън от своето поколение. Поколение, обичащо се на ръба на бездната, красиво в смелостта си да се заяви като генерация "без филтър”. Поколение, чиято сексуалност се еманципира, въпреки тежестта на традициите и "нормите” на обществото, в което се е родило и живее... 

"La Мep”, втори етаж ...Трета и последна зала …"LOVE ", REN HANG »... Това заглавие отеква като ехо, звучи като послеслов на завещание...И то е "Любов”. Без филтър. 

Изложба фотографии "LOVE ", REN HANG » , Адрес: La MEP 5/7 Rue de Fourcy, 75004 Paris, До 27 май 2019 

бюлетин

още авангарт