Любовни рокендрол истории, част 1: Четиримата от Ливърпул и техните съпруги

Каква е историята на Йоко Оно и Джон Ленън, какво свързва Джорд Харисън и Ерик Клептън, колко трае един изгубен уикенд и още.

Често се случва да открием думата "рокендрол" в едно изречение със "секс" и "наркотици". Но жанрът не се изчерпва само с това. Както в творчески, така и в личен план, любовта е една от най-силните движещи сили за представителите на рока. В хода на четири поредни седмици ще представим някои от най-вълнуващите рокендрол романси. Започваме с разказ за най-съкровените преживявания на едни от “бащите” на рока - Beatles.


Джон и Йоко


Джон Ленън и Йоко Оно са може би най-известната романтична двойка в историята на рок музиката. Англичанинът и японката се запознават през ноември 1966 г., в галерия, където Оно подготвя своя изложба. Артистката не познава особено добре творчеството на Beatles, но се оказва, че тя и членът на групата имат доста теми за разговор. Сближаването им обаче крие някои рискове.

И Джон, и Йоко са женени с деца. Музикантът има съпруга и син (Синтия и Джулиън), а авангардистката - съпруг и дъщеря (Антъни и Киоко). И двата брака обаче вървят към разпад. Задълбочаването на отношенията между Ленън и Оно само ускорява идването на неизбежното - те развалят брачните си съюзи и впоследствие се венчаят един за друг. 

Женитбата им се провежда в тесен кръг, на 20 март 1969 г., в Гибралтар. Джон и Йоко искат да избегнат срещите с журналисти и фотографи поне на специалния си ден, но знаят, че щом бъде огласена в медийното пространство, вестта за сватбата им ще се превърне в гореща тема. Затова решават да изкарат медения си месец по необичаен начин - като отседнат в хотели в Амстердам и Монреал и отворят вратите за всички, които желаят да поговорят с тях за пътя, по който е тръгнало човечеството, и вариантите за мирно съжителство на хората по света.
Оно и Ленън през 1969 г.


Въпреки добрите си намерения, младоженците срещат неодобрението на масите. Журналисти и обикновени интриганти непрестанно обсъждат и осъждат съюза, започнал като извънбрачна връзка. Масло в огъня налива фактът, че още преди да са се развели с дотогавашните си съпрузи, Джон и Йоко зачеват свое дете. Впоследствие, Йоко преживява спонтанен аборт.

И ако критиките по отношение на личния живот на двамата не са достатъчни, с времето започват да се появяват и такива, свързани с професионалния. В началото на 1970-а става ясно, че с Beatles е свършено, а мнозина бързат да обвинят Йоко Оно за това. Факт е, че японката има известен принос за разпадането на групата. Тя бързо се превръща в доверен партньор в по-експерименталните, неподходящи за репертоара на Beatles, творчески търсения на своя любим. Още преди Ливърпулската четворка да се раздели, Джон и Йоко издават три албума с музика, звучаща доста по-радикално от всичко, което ливърпулецът е правил до момента. Не може да се отрече и това, че в последните няколко години от съществуването на Beatles младата двойка е постоянно заедно. Нещо, което затруднява и без това сложната комуникация между Джон и колегите му. И все пак, през годините замесените в историята признават, че със или без връзката на Ленън с Оно, разпадът на основополагащата рок група е бил неизбежен.
Най-популярната рокендрол двойка, рамо до рамо на сцената през 1971-а


Дори освободени от ангажименти към вече бившите си съпрузи и колеги, Джон и Йоко са изправени пред трудности. До средата на 70-те двойката твори безспирно и издава всевъзможна продукция. Но това не омилостивява нито консервативните представители на обществото, нито хората, отказващи да приемат личностната и творческа трансформация на Джон Ленън, нито властите в Англия и САЩ, които все по-ясно виждат в музиканта заплаха за установените норми.


Напрежението дава резултат - през лятото на 1973 г. Джон и Йоко се разделят, но без да развалят приятелството помежду си. Джон остава в компанията на своята асистентка Мей Пенг, с която прекарва година и половина на полу-ергенски живот. Периодът, наречен по-късно от Ленън “изгубеният уикенд”, приключва в началото на 1975-а, когато той и Йоко Оно се събират отново. По-късно през годината, навръх 35-я рожден ден на музиканта, двойката посреща на бял свят своя син Шон. След настъпването на щастливото събитие Джон изчезва от светлините на прожекторите и се отдава на домакинстване и бащинство. Свободното време му дава възможност и да се сближи със своя първороден наследник Джулиън. 


Ленън встъпва в 80-те със свежи сили и преоткрито вдъхновение. На 17 ноември 1980 г. англичанинът официализира завръщането си към музиката с “Double Fantasy”, албум създаден в тандем с неговата съпруга. За съжаление легендарният артист не успява да се порадва особено дълго на новата си творба. Само три седмици след излизането ѝ е прострелян смъртоносно от психически нестабилен негов почитател. Така, внезапно, е приключен не само житейският и творчески път на Джон, а и неговата бурна любовна връзка с Йоко Оно.

Песента “God” от дебютния солов албум на Джон Ленън. В нея англичанинът заявява:

“Не вярвам в Исус, не вярвам в Елвис, не вярвам в Beatles… Вярвам само в себе си и Йоко.”


Джордж и Пати… и всички останали

Макар че не е толкова известна, колкото тази на Джон Ленън, любовната история на Джордж Харисън е не по-малко драматична. С първата си съпруга, Пати Бойд, китаристът се запознава през 1964-а, на снимачната площадка на филма “A Hard Day’s Night”. Младата актриса и известният музикант си допадат и не след дълго започват романтична връзка. Кулминацията ѝ идва на 21 януари 1966 г., когато двойката сключва брак.


Първоначално всичко върви добре. Младоженците се установяват в свой дом, кариерите им вървят добре, а Пати споделя интересите на своя съпруг, свързани с индийската култура и индуизма. С времето започват да се натрупват проблеми - наркотиците заемат сериозно място в живота на звездната двойка, Джордж все повече се захласва по религиозните идеи, които е започнал да следва, а опитите за зачеване на дете така и не водят до успех. Хармонията в отношенията между господин и госпожа Харисън изчезва окончателно през 1974-а, когато Джордж признава, че поддържа тайни интимни отношения с Морийн Старки, съпругата на Ринго Стар. Това разкритие предизвиква сътресения не само в браковете на замесените, а и в отношенията между екс-колегите от Beatles.Пати Бойд, жената която през 60-те и 70-те “завърта главите” на две от най-големите звезди на рок музиката


В края на краищата Пати Бойд и Джордж Харисън се разделят, като формалностите около развода им са финализирани през 1977-а. По това време актрисата вече има нов обожател, представител на музикалния елит. Още от началото на 70-те Ерик Клептън е влюбен в половинката на своя колега. През 1970 г. музикантът създава песента “Layla”, в която по завоалиран начин разкрива своите чувства. В опит да успокои любовните си терзания инструменталистът започва връзка с една от сестрите на Пати. Но не след дълго не издържа и се обяснява в любов на жената, по която всъщност е хлътнал. Уви, тя не му отговаря със същото. Разочарован, Клептън се отдава на алкохол, наркотици и музика.

И все пак идва момент, в който късметът се усмихва на бившия член на Cream. Пати остава сама, което дава на Ерик нов шанс да опита да спечели сърцето ѝ. Този път обстоятелствата работят в негова полза и през 1979 г. китаристът се венчае за жената, по която въздиша от толкова години. За кратко изглежда сякаш цялата тази история е получила своя щастлив край - Клептън най-сетне е с Пати, а Джордж Харисън е открил Оливия, жената, с която в крайна сметка прекарва остатъка от живота си. Освен това между двамата музиканти отново цари разбирателство.Въпреки драматичните събития, в които попадат, Джордж Харисън и Ерик Клептън успяват да съхранят приятелството си. На снимката - двамата музиканти на концерт през 1987 г.


За съжаление вторият брак на Пати Бойд се разиграва по сценарий, сходен с този от първия - пороци, изневери и бездетност сриват мостовете между нея и Ерик Клептън. В края на краищата двойката се развежда през 1989-а, след точно десет години брак. А за замесените в този любовен многоъгълник остава поне утехата, че покрай цялата сага са се родили велики песни като “Something” на Beatles и “Layla” и “Wonderful Tonight” на Ерик Клептън.


Пол и Линда

През 1967 г., докато Джон Ленън навлиза в новата си връзка, неговият най-близък музикален сътрудник също изпитва приятни любовни трепети. Пол МакКартни се влюбва в жена на име Линда Ийстмън и за разлика от своите колеги, има щастието нещата с нея да се развият гладко.


МакКартни и Ийстмън се запознават за пръв път през 1966-а, на знаменития концерт на Beatles на “Шей Стейдиъм”. Там Линда присъства в качеството си на водещ рок фотограф. Година по-късно, на концерт на Джордж Фейм в Лондон, тя и МакКа получават възможността да поговорят по-подробно и да установят, че си допадат. През март 1969 г., седмица преди Джон Ленън и Йоко Оно да сторят същото, Пол и Линда официализират връзката си, сключвайки брак.
Линда и Пол МакКартни на концерт на Wings през 1976 г.


Семейството се радва на четири деца. Най-голямата от тях, Хедър, е дъщеря на Линда от първия ѝ брак, но е официално припозната от Пол МакКартни за своя наследница. С времето Пол и Линда стават не само семеен, а и творчески тандем. След разпадането на Beatles фотографката е окуражена от своя съпруг да се захване и с музика. Линда участва с вокали, клавирни и перкусионни партии в соловите албуми на Пол МакКартни, както и в тези на Wings, групата, която двамата основават в началото на 70-те. 

Артистичната двойка остава заедно, на сцената и в живота, до 1998 г., когато на 56-годишна възраст Линда умира от рак на гърдата. След близо 30 години на хармонично съжителство, Пол МакКартни е принуден да каже “Сбогом” на своята муза, която въпреки последвалите му два брака, можем спокойно да наречем “жената на неговия живот”.
“Maybe I’m Amazed”, една от най-красивите балади на Пол МакКартни, вдъхновена от съпругата му Линда

Ринго и Барбара

Както вече стана дума, в средата на 70-те Ринго Стар е замесен в любовно уравнение с множество неизвестни от тогавашната си съпруга Морийн. Естествено, разкритията за извънбрачните дела на бившата фризьорка не се нравят на барабаниста и въпреки трите деца, които има, двойката се развежда през 1975-а.


Барбара Бах, няколко години преди да стане неизменна част от живота на Ринго Стар


След раздялата Стар постъпва разумно и не бърза да се хвърли в нова любовна авантюра. Така най-възрастният от четиримата членове на Beatles дочаква 1980 г., когато среща актрисата Барбара Бах. Музикантът и красавицата се запознават на снимачната площадка на "Cavemen", филм, в който и двамата участват. През април 1981-а, тъкмо когато комедията излиза по кината, изпълнителите на главните роли в нея сключват брак. Брак, който продължава и до днес, вече повече от 40 години.Щастливи и тъжни, заплетени и непринудени, такива са любовните истории на едни от най-великите рок музиканти за всички времена. Следващата седмица по същото време очаквайте втора част на поредицата “Любовни рокендрол истории”, в която ще проследим връзките на някои от най-изтъкнатите представители на пънк движението от края на 70-те. А дотогава не забравяйте какво ни учи една от най-известните песни на Beatles: “Всичко, от което имате нужда, е любов”.бюлетин

още авангарт