Най-любопитното от филмовия фестивал във Венеция

Кои филми и творци си тръгнаха с награди и впечатлиха публиката?

Филмовият фестивал във Венеция дава старт на интересните заглавия и големите очаквания към тях за предстоящия сезон на видните награди. Разходка из уличките на града те сблъсква с всякакви хора от индустрията; ставаш свидетел на част от преживяванията на звездите, които с удоволствие минават по килима всяка година. Избрах няколко от най-интересните моменти.


Документалният филм „All The Beauty And The Bloodshed“ бе отличен със „Златен лъв“ на фестивала във Венеция. Филмът изследва кариерата на Нан Голдин и падането на семейство Саклер, собственици на фармацевтичната компания Purdue Pharma, допринесла за възникването на епидемията от опиоиди в САЩ. Режисьорката Лора Пойтрас има богат опит с разказването на истински истории след филма „Citizenfour“ за Едуард Сноудън и скандала с шпионажа на Агенцията за национална сигурност, позната като NSA.


Актьорските отличия отидоха при Кейт Бланшет за „TÁR“ и Колин Фарел за участието му в „The Banshees of Inisherin“. За същия филм Мартин Макдона получи наградата за най-добър сценарий. Фарел благодари във видео съобщение, а Макдона прие наградите на място. Кейт Бланшет се завърна в Лидо след представянето на филма на Тод Фийлд в други градове. Тя беше едновременно на италианската, френската и испанската корица на списание „Vanity Fair“ за месец септември. Бланшет е сред фаворитите за най-престижните награди този сезон.


За най-добър режисьор бе обявен Лука Гуаданино за „Bones аnd All“, а актрисата Тейлър Ръсел взе приза за млад актьор. Тя играе романтичната половинка на Тимъти Шаламе в „Bones аnd All“. Шаламе стана повод за дискусия поради избора му на тоалет за червения килим. Освен това се потвърдиха и качествата му като актьор, тъй като филмът получи овации от 8 минути. Тимъти сподели по време на пресконференцията колко са важни човешките отношения и че филмът е метафора за това.

Тимъти Шаламе на червения килим във Венеция. Screeenshot от Access. 


Брендън Фрейзър представи филма си „Китът“ и се разплака, когато хората ръкопляскаха 6 минути. Истински емоционален момент за актьора, който не сме виждали от няколко години на екран. Той се появи на килима в компанията на приятелката си и изглеждаше истински щастлив след абсолютния срив в живота му преди няколко години. На пресконференцията той сподели, че се е затруднил с костюма, който е трябвало да носи за ролята си на над 200-килограмов мъж, а в последствие когато го сваля, му се завива свят „все едно слизаш от лодка във Венеция“.


След серия от успешни заглавия, Брендън преживява няколко операции, заради каскадите, които сам изпълнява. През 2018-та година в интервю споделя, че бившият президент на асоциацията на чуждестранните журналисти (тези, които дават „Златен глобус“) Филип Бърк се е опитал да го изнасили през 2003-та година в хотел в Бевърли Хилс. Междувременно се е разделил и с майката на трите си деца Афтън Смит. След всичко това кариерата му спира и той изчезва от полезрението. Режисьорът Дарън Аронофски и преди е възраждал кариери с филмите си – „Кечистът“ и Мики Рурк е пример за това. „Китът“ е сериозен претендент за награди. Звездата от „Stranger Things“ Сейди Синк играе дъщерята на героя на Брендън.

Хю Джакмън, Ванеса Кърби и Лора Дърн заедно с режисьора Флориaн Зелер представиха новия си филм „Синът“. След грандиозния успех на „Бащата“ преди две години, Зелер отново събира звезден актьорски състав, за да превърне другата си успешна пиеса във филм. Филмът получи овации от 10 минути и го очакваме с нетърпение в рамките на CineLibri.


Другата продукция, която също очаквано завладя публика и критици беше „Blonde“ на режисьора Андрю Доминик. Ана Де Армас влиза в ролята на Мерилин Монро, а Ейдриън Броуди е Артър Милър. Филмът получи 14-минутни овации, които разплакаха Де Армас. „Blonde“ излиза на 28-ми септември в Netflix.


Новият филм на Изабел Юпер „Синдикалистката“ е сред най-любопитните заглавия в програма „Хоризонти“ на фестивала. Филмът представя истинската история на ирландката Морийн Киърни, която докато живее в Париж и работи за компания, произвеждаща части за Китай, е нападната в дома си, изнасилена е, а на корема ѝ е издълбана буквата „А“. При разследването обаче тя се превръща от жертва в престъпник, тъй като полицията започва да смята, че нападението е инсценирано. В крайна сметка обаче, тя печели делото и историята ѝ е разказана във филма на Жан Пол Саломе, който ще видим през октомври като част от програмата на фестивала CineLibri. Ще ви срещнем и със режисьорa, с който поговорих във Венеция. Това е вторият му филм с Изабел, след „Кръстницата“ преди две години.

бюлетин

още авангарт