„Синът“ на Флориан Зелер с грандиозна премиера в зала 1 на НДК

Прожекцията на „Синът“ в зала 1 ще се състои на 21 октомври от 19:00 ч. непосредствено след празничната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма.

Синелибри 2022 предвижда още една грандиозна кинопремиера в зала 1 на Националния дворец на културата. Става дума за психологическата драма „Синът“ на Флориан Зелер, която вече се очаква с нетърпение от световната публика. Филмът ще бъде излъчен непосредствено след церемонията по награждаване на лауреатите от конкурсната програма на 21 октомври. Билети може да намерите на Epay Go.


След като предизвика фурор с филмовата адаптация на пиесата „Бащата“, с Антъни Хопкинс и Оливия Колман в главните роли, тази година именитият драматург и писател Флориан Зелер отново влиза в ролята на кинорежисьор, за да предложи екранизация на още една своя хитова пиеса - „Синът ". Припомняме, че през 2021 г. филмът „Бащата“ беше номиниран от Академията в шест категории и спечели „Оскар“ в две от тях – за най-добър адаптиран сценарий и за главна роля на Антъни Хопкинс. Интериорната драма отнесе стотици отличия, в т.ч. „Сезар“ 2022 за най-добър чуждестранен филм и BAFTA за сценарий и главна роля на Антъни Хопкинс. Публиката на Синелибри също успя да се наслади на „Бащата“, нещо повече – прожекциите напълниха залите, а удовлетворението на зрителите на остана скрито. 

За сценария на „Синът“ Зелер отново се е доверил на Кристофър Хемптън. В ключовите роли блестят Хю Джакман, Ванеса Кърби, Лора Дърн и, разбира се, големият Антони Хопкинс. Филмът ще има своята световна премиера в конкурса на 79-ия Международен филмов фестивал във Венеция на 7 септември 2022 г. Премиерата му в Северна Америка ще се състои на Международния филмов фестивал в Торонто. 


И двете пиеси на Флориан Зелер са добре известни на българската публика благодарение на великолепните постановки на Народния театър под режисурата на Диана Добрева. В „Бащата“ главната роля е поверена на Владимир Пенев, а в „Синът“ играе Захари Бахаров. Спектакълът „Бащата“ се увенча с награда „Аскеер“ (2019) за режисура и за сценография, както и с номинация за „Аскеер“ и за „Икар“ (2019) на САБ за водеща мъжка роля (Владимир Пенев). За спектакъла „Синът“ Диана Добрева беше удостоена с „Икар“ 2021 за режисура. Френският драматург има множество награди за своите пиеси, а през 2004 г. печели Prix Interallié за романа си „Очарованието на злото“. Освен „Бащата“ и „Синът“ у нас са поставяни и се играят „Истината“, „Само час спокойствие“, „Иначе казано“ и други негови пиеси. 

Прожекцията на „Синът“ в зала 1 ще се състои на 21 октомври от 19:00 ч. непосредствено след празничната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма. Билетите за събитието вече са в продажба на платформата Epay Go.

Между 8 и 30 октомври зрителите на Синелибри ще се срещнат на живо със забележителни артисти от цял свят -режисьори, сценаристи, писатели, актьори и продуценти, и ще станат свидетели на бляскави кино-литературни премиери, галавечери, пърформанси, уъркшопи и други интересни събития. Предстои да бъдат обявени всички заглавия, разпределени по секции, екипите от арбитри в трите конкурса – за пълнометражен игрален филм, документален филм и късометражен филм, както и всички специални гости и събития на фестивала!