Съвършенство в календара Pirelli

Най-красивите жени на света, снимани от най-добрите фотографи...

Календарът Pirelli е повече от колекционерско чудо. Имала съм възможността да присъствам на изложба, посветена на най-добрите кадри Pirelli през годините. А за няколкото часа дори успях да се докосна до копие, подписано от самия Стив Маккъри, фотограф на Pirelli за 2013-та. Мястото е Милано, фотографиите са секси, предизвикателни, вълнуващи, изключително красиви, спиращи дъха. Ако някой ден предшествениците ни искат да разберат повече за идеалите за красота, то Pirelli със сигурност би бил отлична референция. Ставаме свидетели на кадри, запечатали пищната красота на 60-те и 70-те, благодарение на обектива и окото на Франсис Джакобети.

Франсис Джакобети

Пренасяме се като с машина на времето към иконичната Синди Крауфорд и изключителния Хърб Ритс.През 95-та хит на календара е една от най-красивите жени на света, заснета от един от най-великите фотографи: тандемът Кристи Търлингтън и Ричард Аведон.

Брус Уебър е звездата на 97-ма, щраквайки завинаги Боно, който е един от малкото мъже, участници в календара. Уебър решава да остави малко пространство и на мъжете, добавяйки към компанията Джон Малкович и B.B.King. Няма как да пропуснем и един от култовите кадри на младата и порцеланова Летисия Каста, заснет отново от Хърб Ритс.

През 99-та Ани Лейбовиц поема руля, а милениума посрещаме в компанията на Марио Тестино и Жизел Бюндхен. Каква по-подходяща комбинация? През 2004-та светът празнува 40 години Pirelli. Честта да снима календара се падна на Ник Найт, а темата беше "Надежди и мечти".

Списъкът с култови фотографи наистина е безкраен, но няма как да не спомена и една лична моя слабост - Патрик Демаршелие. Демаршелие открива вдъхновението на плажовете на Копакабана, а компания му правят Наоми Кембъл и новата (тогава) звезда Адриана Лима.

Хелмут Нютън, Стивън Майзъл и Карл Лагерфелд (който държи да снима всичко сам, с помощта единствено на своя Hasselblad), Питър Линдберг (единственият фотограф, който за трети път снима Pirelli), Тим Уолкър са само част от останалите имена, които си струват да бъдат споменати.

 

Тим Уолкър

Календарът Pirelli е наслада за окото, бягство, което си струва да си позволим. Нищо, че е виртуално. Имаме нужда от точно тази красота, от точно тези мигове, от тези истории. Да, може би са измислени. С жени, които често са продукт на Photoshop и повече от отлична светлина. Ани Лейбовиц се опита да разбуни именно този мит през 2016-та, когато снима Йоко Оно, Серена Уилямс, Наталия Водянова, Пати Смит. 

 

Преди броени дни беше съобщен и фотографът на Pirelli за 2019-та. Алберт Уотсън е шотландски фотограф, автор на над 100 корици за Vogue. Едни от най-добрите му фотографии са на младата Кейт Мос и на Хичкок. Сигурна съм, че ще направи чудеса за Pirelli. Беше въпрос на време!

Алберт Уотсън

Keйт Мос

Ани Лейбовиц Кан

бюлетин

още авангарт