„Тъмните му материи“: приказки, демони и Рут Уилсън

Потапяме се в света на Филип Пулман и една наистина добра адаптация за малкия екран.

Какво отличава един добър сериал от такъв, който ще ви доскучее след втория сезон? Разбира се, че начинът, по който изглежда, е важен. Както и актьорският състав. От значение е оркестрирането на сцените – били те бойни, любовни или дори крайно драматични. И все пак, за мен най-важното, особено, когато говорим за телевизия, си остава историята.

Няма нищо по-хубаво от добре разказана, мащабно изградена и прецизно изиграна качествена история. Всички онези сериали, които рано или късно ме карат да се прозявам, имат огромни сюжетни дупки. Приличат ми на нещастен чорап, носен прекалено дълго време. В неудобни обувки.

Така че, когато човек чуе, че има сериал, базиран на книга, нещо в него се разпалва. Не, че това е непременно признак за успех или за добро представяне, но надеждата е някак по-силна.

В свят, пълен с множество сериали, кой от кой по-мащабен, скъп, нетипичен, зрителското сито е все по-голямо, а времето - все по-малко. Колкото и да ни се иска, никога не можем да изгледаме всичко, което някой ни е препоръчал или което предполагаме, че ще ни хареса.

Съществуването на огромен избор много се доближава до отсъствието на такъв. И понякога, невинаги, той пропуска неща, които може и да му се усладят.

"Тъмните му материи“ обаче е нещо различно. Той мащабен, приказен сериал, създаден от британския писател Филип Пулман. Излязъл първоначално като три отделни книги, а впоследствие и като цял том, светът на Пулман е богат, пищен и приказен, какъвто жанрът на приказките предполага да е.

"Златният компас“, "Острият кинжал“ и "Кехлибареният далекоглед“ излизат в рамките на пет години – от 1995-а до 2000-а – а по-късно са побрани в един дебел том. Те проследяват приключенията на малката Лира Белакуа в измислен, паралелен на нашия свят, в който тя се изправя в битка срещу Магистрата – нещо като еднолично правителство в магическия свят и в частност с мисис Колтър, за да спаси себе си, приятеля си Уил и да изпълни мисия, предречена й преди години. 

Най-отличителният визуален трик в света на Пулман и това, което го отличава от останалите фентъзита, е създаването на демони-животни, които са пазители и душата на човека, към когото принадлежат. По този начин Пулман може да даде на зрителя или читателя, с много малко намигане, идея срещу какъв персонаж се изправя. Дали той е подмолен или е страшен, дали е зъл или пък е верен. Животното, което олицетворява неговия вътрешен свят, казва всичко. С един-единствен поглед.

Историята на "Тъмните му материи“ започва с обикновено бягство от училище, за да прерасне в мащабна битка за власт и магия над световете, включително и нашия. Подобно на голяма част от модерните фентъзи писатели и Пулман създава свят, който се развива в нашето време, но със собствени уникални правила. Той е изключително сложен и оплетен като копринена паяжина, в която всяка нишка води до нещо по-голямо. 

Книгите се превръщат в хит, затова малко след излизането на трилогията започват подготовки за филмиране на първата история – "Златният компас“. Годината е 2007-а и "Златният компас“ излиза точно за коледните празници. Въпреки звездния му актьорски състав, визуалната оркестрация и всички иначе важни елементи, създадени от Пулман, филмът не носи магията. В двата си часа той не успява да побере сложните отношения на персонажите, нито да разгърне докрай както магическия свят, така и дълбочината на злото и доброто. Действието на тази злощастна адаптация се случва във времена, в които телевизията не е взела чак такъв превес над киното, както днес. Дори не се е изравнила с него. 

Близо 10 години по-късно, обаче, светът на Пулман намира по-правилното място за себе си, освен на рафта с книги, а именно – телеизията. НВО и ВВС обединяват сили, за да направят повторен опит за адаптирането на тази трилогия. 

Под името "Тъмните му материи“ сериалът прави премиера в HBO GO на 4 ноември, а телевизионната премиера е на 5 ноември от 21:00 часа по HBO. В рамките на 8 епизода "Тъмните му материи“ ще се опита да разгърне максимално от света на Пулман на малък екран. В първите няколко серии му се получава доста добре. Шоуто вече е подновено за втори сезон, което значи, че феновете на трилогията ще могат да видят екранизирана поне първата книга.

Предвид динамиката на епизодите и актьорския състав – Джеймс Макавой, Рут Уилсън и Лин-Мануел Миранда, както и младата Дафне Кийн, която е в ролята на Лира – си личи, че проектът е амбициозен. Светът на Пулман го заслужава и всеки, който е чел трилогията или дори само първата книга, ще ме разбере веднага.

 

От демоните във форма на животни, като най-страшният от тях принадлежи на студеното великолепие на Рут Уилсън в ролята на мисис Колтър, през Севера; от мистериония прах през Златния компас, който показва истината, та чак до бронираната мечка Йорек Бирнисон, "Тъмните му материи“ е модерен приказен свят, в който ще ви е кеф да се потопите. Пък нека другите казват, че приказките са само за деца. Ние сме достатъчно големи, както е казал писателят К.С. Луис, за да знаем, че това не е така. 

бюлетин

още авангарт