30 нестандартни метода за четене

Защото да намериш време да четеш, е като да намериш време да обичаш!

Един от най-тежките проблеми в живота, който живеем, е липсата на достатъчно свободно време, както и необходимостта да разпределим клетичките 24 часа така, че да стигат за всичко. Нека разхлабим пантите на въображението си и си представим колко хубаво би било, ако денонощието се състоеше от няколко малки денонощия.

Например:
24 часа за работа
24 часа за порочни удоволствия в малките часове на нощта
24 часа за любов и обичане
24 часа за комуникация с хората
24 часа за поддържане на външния вид
24 часа за почивка и релакс
24 часа за учене и подготовка на проекти
24 часа за грижа за домакинството
24 часа за за кино и театър
24 часа за четене на книги!

Изразът “Толкова много книги, толкова малко време” с годините добива популярност и безспорно създава неудобство на всички четящи. За жалост не е възможно да разделим животите си на няколко и трябва да слеем всичко в едно. Часовете никога няма да текат по-бавно и минутите няма да се увеличат, затова единственото, което ни остава, е да проявим креативност. Ето 30 идеи за алтернативни методи за четене. Започваме от най-разпространените и вървим към по-смелите. Внимание! Четете с чувство за хумор.

1. Сутрин с кафето
Разбира се, четенето сутрин с кафето е златно клише, но какво от това? Преди да започне лудият и забързан ден няма нищо по-хубаво от това ритуално да се впуснете в димящото кафе и хубавата книга. Пък после каквото иска да се обърква в офиса…

 

2. На спирката
Красиво и вълнуващо е, че живеем във време с тъй непредвидим градски транспорт. Никога не знаете кога и дали изобщо ще дойде. Задължително е да носите със себе си слушалки и книга.

3. В (между)градския транспорт
Метро, рейс, трамвай, тролей, влак...без значение е. В (между)градския транспорт се случват толкова делнични и неприятни неща, че най-доброто лечение е да забиете носа в книга и да игнорирате нелитературната реалност, която обича да си разкопчава шлифера и да се разголва пред лицето ни.

4. Пред лекарския кабинет
Разбира се, чакането пред лекарския кабинет само по себе си е адски мъчително и неприятно и често се проточва повече от предвиденото, затова вместо да се мисли за зловещи диагнози, по-добре е... да се чете книга!

5. На летището
В летищата има огромен и неизмерим чар, който включва цялото вълнение на пътуващите, тъгите (или щастията) на прибиращите се. Чакането понякога може да бъде безкрайно. Особено когато полетът се забави. В такъв момент настъпва усещането за пропиляното време. Какво? Просто си седите и да чакате ли? Разбира се, забравяте, че това е част от цялото... това е част от живота ни. Но все пак винаги трябва да има книга в ръчния.

6. На плажа
Четенето на плажа е класика. А и е по-секси от бански!

7. В тоалетната
Тоалетната всъщност би могла да бъде чудесно бягство. Някои офиси са обзаведени с чудесни и приветливи тоалетни, в които преспокойно можете да се заключите за няколко минути и просто да почетете.

8. В обедната почивка
Колко неща в този свят доставят по-голямо удоволствие от това да си позволите един час, в който да оставите служебния мейл и да се насладите на живота на забавен каданс. С вкусен обяд, хубаво вино и разкошна книга.9. По време на пауза за цигара
Цигарите са набедени, че са огледало на нервите. Лесно биха могли да се превърнат в метафора на удоволствиеята, особено ако често ви виждат с цигара и книга.

10. На досадна опашка в магазин
Защото винаги пред вас застава най-бавната баба или най-новата и неопитна касиерка. Вместо да почупвате и похабявате нервите си, може бързичко да прочетете няколко страници и да не гледате лошо, когато дойде вашият ред.

11. В банката
Банките, подобно на болниците, са досадни и неприятни, и често вместо в мозъка ви да летят различни страхове за пари, кредити и суми, по-добрият вариант е просто да игнориратее опасенията за финансите си и да се впуснете в далеч по-вълнуващи (литературни) сюжети.

12. Нощем
Инсомнията нерядко ви връхлита именно тогава, когато сте уморени и имате отчаяна необходимост да поспите и да почивате. Гузната ни съвест се събужда и наяве излизат всички несвършени и забравени дела, отишлите си любовници и неслучилите се шансове. Всички тези мисли са безкрайно токсични и няма нищо по-хубаво от това да се опитате да ги убиете с книга.13. В такси
Ако искате да избегнете разговор с напорист и бъбрив таксиметров шофьор, просто можете демонстративно да го игнорирате, като извадите книга.

14.  Докато маникюрът съхне
Докато чакате маникюра ви да изсъхне сте с вързани ръце и трябва да бъдете изключително внимателни с пространството и докосванията. Разбира се, книгите са едни от най-безопасните наслади, с които можете да изчакате ноктите да достигнат своето съвършенство.

15. Докато сте на педикюр
Макар отново да изглежда като игнорирането на бъбривия таксиметров шофьор, все пак можете в този случай да съчетаете приятното с…. приятното.

16. Във ваната

В “Стъкленият похлупак” Вирджиния Улф казваше, че: “Сигурно има малко неща, които една топла вана не би могла да излекува.” И за да се подсигурите, че “лечението” ще е успешно, можете да го комбинираме с другия най-голям цяр - литературата.

17. В училище/лекции
Тук започваме с уговорката, че, разбира се, не е приемливо и допустимо лекциите или уроците да бъдат пренебрегвани, но няма какво да си говорим... понякога са така скучни и излишни, че тихо и кротко можем да отворите книга на скута си и да се опитате да превърнем безсмисленото време в нещо вълнуващо и приятно.

18. По време на скучен телефонен разговор
Да... това предложение е малко екстремно и нито шефът ви, нито приятелите ви ще се зарадват, но какво пък? В крайна сметка понякога и клиентите ни, и близките ни влизат в излишни монолози и дори не държат да бъдат изслушани. От нас се иска само да не затваряме и да останем на линия и през известен интервал от време да казваме: “Да, да... разбирам...”. А в рамките на самия интервал...сещате се. Книга!

19. Докато чакате приятел в бар
Често някои от нас спазват тъй неприятния двоен стандарт “Аз мога да закъснявам, но не и приятелите ми!”. За да не се налага да изпадате в истерия или отегчение, просто си вземете една книга, поръчайте си виното и изчакайте закъсняващите ви приятели в компанията на книга. Дори и да сте в нощен бар… защо пък не?

20. Във фризьорски салон
Разбира се, безкрайно приятно е да се отдадете на сладки приказки с вашия фризцор, но понякога комуникацията с хора е толкова натоварваща и непрестанна, че докато чакате боята за коса да хване корените, просто можете да се отдадете на прекрасно и отпускащо четиво.

21. По време на татуиране
Отново екстремно предложение! Някак си тези, които казват, че татуирането не боли... лъжат. Ако сте в поза, в която ръцете ви са свободни, опитайте се да четете книга. Може да забравите за болката.22. Докато тренирате
Ако правите упражнения вкъщи или имате бягаща пътека или степер, можете да се погрижите за “здрав дух в здраво тяло” и едновременно да погалите ума си и да тонизирате тялото си.

23. Докато готвите
Ако сред вас има такива, които обичат да се вихрят в кухнята, то със сигурност те знаят, че понякога едно от най-досадните неща в кухнята е това да чакате ястието да стане. Ризотото може да бъде доста мъчително. Хем не може да бягате от кухнята, хем няма и какво толкова да вършите. Затова просто седнете до котлона или печката и почетете на спокойствие.

24. В задръстване
Задръстванията могат да бъдат чудесни и в тях има заклещена толкова много поезия, която оплакващите се хора не могат да прозрат. Облегнете се удобно на седалката си, оправете червилото, пуснете си музика, запалете си една цигара и влезте в книгата. Дори и да се вглъбите прекалено много в четенето...не се притеснявайте, този отзад ще се погрижи да чуете клаксона му и да разберете в какви плътски удоволствия би искал да се впусне с майка ви.

25. Докато бебето спи
Разбира се, майките знаят, че всяка секунда, в която детето спи, е възможност и за сън на самата майка, но понякога стресът и умората са толкова пренавити, че сънят не идва. Моментът, в който детето е спокойно и спи, може да бъде и момент за четене...

26. Когато няма ток
Второто най-хубаво нещо, което може да ви се случи, когато няма ток, е да имате хубава книга наоколо. Първото, разбира се, включва наличието на любим човек.

27. Докато партньорът ви чете
Има и такива двойки... всяка тишина, въздишка и усмивка, е чиста любов.

28. Четене като любовна игра
Ооо да!

29. Докато разхождате кучето си
Сутрин е. Мрачно е. Кучето е щастливо и припка наоколо, а вашата енергия все още не се е събудила толкова, че да хвърчите нагоре-надолу. Седнете на пейка и почетете.


30. И по всяко друго време
Защото да намериш време да четеш, е като да намериш време да обичаш!

 

четене рестарт книги

бюлетин

още рестарт