Лейди Гага: „Jameson Irish Whiskey е дългогодишното ми гадже.“

Или какво е общото между уискито и изкуството.

Мисията на Jameson е да подкрепя киното в България. Защото Jameson носи духа на култовите филми, които никога не забравяме. Jameson среща младите с опитните, големите днес, с големите утре. Подава ръка на талантливите и можещите. А и няма защо да не споделим едно старо, но много златно know-how. Добрият филм е идеалната компания за чаша уиски. И обратното. Да не говорим за всички култови сцени, в които главен герой, макар и никога недокоснал се до номинация за Оскар, е уискито. Всички помним "Изгубени в превода" и любимите моменти в бара между Бил Мъри и младата, порцеланова Скарлет Йохансон. Или пък ароматът на скъпа кожа и приключения в "Skyfall". Всеки уважаващ себе си рекламист е гледал сериите на "Момчетата от Медисън Авеню“ ("Mad Men") и добре знае, че хубавите идеи често ни сполитат именно тогва, когато заменим мобилния телефон с чаша уиски. 

Но да се върнем на големия екран. Забелязали ли сте, че филмовите герои, които пият уиски, често са по-силни от останалите, по-спокойни, по-уверени в себе си, някак по-готови за приключения? Сигурни сме, че доста кино шедьоври нямаше да се случат, ако липсваше сладката болка от първата глътка уиски, която понякога изгаря, друг път прилича на целувка. Ако трябва да опишем представата си за лукс, то тя би звучала така: уиски, скъп парфюм, пура, малка рокля и джаз. Oh, yeah.

Гледахте ли "Роди се звезда"? Музикалната нежна любовна история между Брадли Купър и Лейди Гага, която неведнъж е казвала:

Jameson е моето дългогодишно гадже. Винаги е до мен, когато имам нужда. Благодарение на него съм направила толкова много музика. Уискито ме кара да пиша нови и нови песни...

Уискито е основен двигател и в литературата. Питието успява да укроти демоните на десетки големи писатели и да ги отведе до най-тайните кътчета на въображението им. От което огромна полза извличаме именно ние, читателите. Франсоаз Саган, например, е известна с любовта си към уиски, ферарита и хазарт. 

А Харуки Мураками казва: Уискито, както хубавата жена, изисква да го оцениш. Първо го гледаш, а след това трябва да го изпиеш.

Уискито, някак вълшебно, успява да ни изчисти от самотата. И ни създава жажда за все повече филми, все повече музика, все повече книги. 

бюлетин

още рестарт