Пауза на диетите

Едно по-различно виждане, засягащо здравословното хранене.

Публикуваме писмо на Ксавие Базен, в което детайлно се обяснява защо точно е добре да приемаме мазнини. Теза, която доста ни допада!

Много от вас реагираха на писмото ми за "диетите за отслабване“!  Ето какво ми казва Бланш: "Прав сте. Разбрах го от опит. От години спазвам различни диети и все не успявам да се задържа на нужното тегло.“ Винаги става така, когато бързате да отслабнете. Отначало върви много добре, но след няколко месеца сте възстановили старото си тегло и… дори сте качили още някой и друг килограм! Както казва Андре-Жан, друг читател: "Да, трябва да се отслабва постепенно и да не се пренебрегва физическата активност. За 2 години свалих 11 кг (от 113 на 102), без да гладувам и без всякакъв стрес“. Същото казва Симоес: "Преди 3 години открих диетата Монтиняк, която се опира на гликемичния индекс на храните. С лекота свалих петнайсетина кила за една кратка година“. И наистина, отлична идея е да се съобразявате с гликемичния индекс на това, което поглъщате. Все едно дали искате да отслабнете или просто да останете в добро здраве, от там трябва да започнете – елиминирайте "бързите“ захари! Много от вас знаят това, но предпочитам да ви го повторя, толкова е важно.

МАЛЪК РИМАЙНДЪР ОТНОСНО "БЪРЗИТЕ ЗАХАРИ“

Когато чуем "бързи захари“, най-напред се сещаме за трапезната захар, за захарта в конфитюрите, в меда или бисквитите. И наистина, това са "бързи захари“ в смисъл, че силно увеличават кръвната ни захар. Но не са единствените! Много бързи захари… не са сладки. Такъв е случаят с хляба (бял или пълнозърнест), белия ориз, картофите – тези храни са още по-бързи захари от обикновената бяла захар! Откъде знаем ли? От един много прост показател: гликемичния индекс (ГИ), споменат от Симоес – този индекс класира храните според влиянието им върху кръвната захар. Въпросната класификация ни дава проста и практична представа за храните, които трябва да избягваме на всяка цена, ако искаме да отслабнем… или да се радваме на добро здраве! Вече от години е известен катастрофалния ефект върху здравето на бързите захари:

те способстват за развитието на диабета и затлъстяването, като принуждават панкреаса ни да произвежда все повече инсулин, докато насити клетките ни;

те увреждат психиката ни (памет, настроение), която има нужда от стабилно ниво на кръвна захар, за да функционира, а не от внезапни върхове и спадове;

те ускоряват стареенето и общата деградация на клетките ни чрез възпаления, гликация и оксидация.

Ето защо трябва да се избягват хляба, картофите, пастата, както и белия ориз. Ако наистина имате нужда от храни, съдържащи скорбяла, дайте предимство на тези с нисък или среден гликемичен индекс, като тайландския ориз, елдата, сладките картофи или бобовите растения.

Но идеалното е да намалите скорбялата… и да компенсирате, като приемате добри мазнини!

ПРЕЗ 2018 ЯЖТЕ ПО МАЛКО ЗАХАР И ЗЪРНЕНИ ХРАНИ… И ПОВЕЧЕ МАЗНИНИ!

Едно голямо проведено неотдавна изследване доказва правотата на този съвет по забележителен начин. Учените са проследили как се хранят повече от 135 000 души от 18 страни в целия свят и са стигнали до едно категорично заключение: 

"Богатият на глуциди хранителен режим е свързан с по-висок риск от смъртност, докато богатият на мазнини води до намаляване на смъртността“.

Ето това ви разправям от години! Според същото изследване тези, които приемат повече мазнини, се излагат на с 23% по-малък риск от преждевременна смърт и с 18% по-малък риск от сърдечна аритмия. Обратно, тези, които консумират много глуциди (и малко мазнини) се излагат на с 28% по-голям риск да умрат твърде рано. Консумирането на мазнини е от капитално значение… особено ако искаме да отслабнем! Първо, защото мазнините придават вкус на ястията и сосовете ни, а не можем да отслабнем трайно, ако не изпитваме удоволствие от диетата си! Но и защото мазничкото се задържа в тялото ни по-дълго от сладкото. Ако се лишим от него, рискуваме да сме непрекъснато гладни… и да се нахвърлим при първа възможност на най-злите, натъпкани със захар храни.

Обаче внимание! Не всички мазнини са еднакви!

Не трябва да приемаме какви да е мазнини!

Ако има мазнини, от които трябва да бягаме като от чума, то това са трасмазнините.  Става дума за изцяло изкуствени мазнини, получени по химически начин. Няма да ги откриете в естествените храни. Когато обаче консумирате ястия, приготвени с индустриални продукти, бъдете нащрек. Подобни трансмазнини намираме в бисквитите, тестените закуски, зърнените храни, някои видове маргарин. Избягвайте ги и дайте предимство на добрите, вкусни мазнини, като:

зехтинът, рапичното, орехово или ленено масло – те са богати на полифеноли и на омега 3;

авокадото – пълно е с фибри и калий;

орехите, бадемите и лешниците – изобилстват от витамини;

черният шоколад – прелива от антиоксиданти;

жълтъкът – супербогат е на холин.

Ето това са МАЗНИНИ за здраве и за отслабване!

Знам, че това е обратното на всичко, което сте чували в продължение на десетилетия, но днес е доказано абсолютно научно!

ПС: някои от вас ме питаха дали "гладуването“ е толкова вредно, колкото бързите и опасни диети за отслабване. Отговорът е НЕ! Гладуването няма нищо общо с диетите, които не препоръчвам. Напротив, то е благотворно за здравето ви – ще ви разкажа за него в следващо писмо, самият аз гладувах в продължение на 10 дни, карах само на вода – беше изключително преживяване. Обаче дори ако гладуването прави чудеса за вашето здраве, то няма непременно да ви помогне да отслабнете. Защото каква полза да свалите 5 кила, докато гладувате, ако след това набързо ги наваксате! Ето затова трябва да се отслабва постепенно, като променяте самата същина на храненето си!

 

 

храна диета здравословно хранене здраве

бюлетин

още рестарт