Ако храната е тялото на добрия живот, то тогава виното е душата му

Представяме елегантните и свежи вината на изба Одесос

Ако храната е тялото на добрия живот, то тогава виното е душата му - Клифтън Фадиман


Ако доброто кино можеше да има неизменна половинка, залагам, че това щеше да е пивкото вино. Чаша вино след дълъг работен ден или пък чаша вино по време на дълъг работен ден, защо не? Дали на кино, вкъщи или на коктейл, виното е незаменима част от това една нощ да се превърне в незабравим спомен.

Днес ви представяме едно вино, в което е лесно да се влюбите от първата глътка. Нали знаете какви са хората от изтока, някак по-спокойни, щастливи, в унисон с морето. Е, виното от Изба Одесос е точно такова, защото то също се ражда близо до морето, а именно във Варна. Философията на Одесос се базира на два основи принципа – да създават най-доброто вино от сортовете, които отразяват характера и климатичните особености на Северното Черноморие и да постигат баланс и елегантност във вкуса и аромата.


Изба Одесос е малък семеен винен проект, чиято идея се ражда по време на дълъг презокеански полет, доразвива се в продължение на няколко на брой винарски кампании в Южното полукълбо и узрява достатъчно, за да бъде реализирана пет години по-късно във Варна. Така 2020 година бележи началото на първата официална винарска кампания на Изба Одесос в България, предоставяйки личен прочит на тяхната идея за регионално крафт вино.

Раждането на една идея обикновено е първично и изпълнено с ентузиазъм и вълнение, но реализирането ѝ често е по-трудната част. Именно за това истински симпатизираме на приятелите ни от Изба Одесос, за които добрият продукт не се изчерпва само да направата на вкусно вино. Разноцветните и на пръв поглед съвсем случайни парченца, оформящи концепцията на етикетите на изба Одесос всъщност никак не са случайни. Те са свързани с преживявания, пътувания, опит, личността на всеки един от екипа. Те оформят цяла една история, в която отделните части са споени със златото на висшата цел – да правиш онова, което обичаш.


Екипът, който стои зад идеята и нейната реализация, добре знае, че правенето на вино е трудоемък процес, който изисква знания, отдаденост, целенасочени усилия и любов. Това което вдъхновява майсторите от изтока да продължават своето начинания и да достигат до все повече хора е удовлетворението, което изпитват от работата и насладата от всяка глътка, аромата, който изпълва чашата и ноздрите, усмивките на онези, които са се докоснали до напитката.

Балансът несъмнено е нещо, което всеки се опитва да постигне в един или друг момент от живота си. Той е философия, която често ни се иска да следваме, но това не винаги се оказва лесна задача. Екипът на Изба Одесос се стреми към създаване на балансирани и елегантни вина, които се характеризират със свежа киселинност, умерена алкохолност и кадифени танини. И както те сами казват: „Тайната на всичко в живота се крие в постигането на баланс - умение, което изисква търсене, изследване и дълги часове експериментиране.“

Виното, също както киното, носи емоции, може да вълнува и да е тема или повод на разпалени разговори. Хубавото на доброто вино е, че е подходящо във всеки случай, без значение дали на обяд или на вечеря, дали споделено с компания или пък не. Майсторите от Изба Одесос не правят просто вино, те създават цяло изживяване, до което е лесно да се докоснете още с първата глътка. 

бюлетин

още рестарт