5 eсенни кинопремиери, които можете да гледате дори от своя диван

Представяме селекцията на Синелибри в Neterra.TV+

Есента определено носи със себе си златиста палитра от цветове, асоциации с домашен уют, вкусно вино, свещи и ароматни ястия. Всичко това, в комбинация с най-новите киношедьоври, звучи като утопична реалност, от която на никого няма да му се излиза. Кино-литературният фестивал Синелибри, който стартира на 6 октомври, ни води една крачка по-близо до така желаната утопия с невероятна подбор на най-добрите филми за годината. А благодарение на специалната онлайн селекция на Neterra.TV+ дори не е нужно да излизате от вкъщи, за да гледате своите фаворити от програмата. Да се насладиш на актьорската игра директно на голям екран е прекрасно изживяване, но истината е, че след дълъг работен ден, понякога диванът вкъщи ни се струва като най-изкушаващият план за вечерта. Артакция ви препоръчва 5 от любимите си филми, които можете да видите в Neterra.TV+ между 14 октомври и 5 ноември и определено не бива да изпускате.

Страсти в кухнята, реж. Тран Ан Хунг


Роденият във Виетнам френски режисьор събира на екрана звездите на френското кино Жулиет Бинош и Беноа Мажимел, бивша двойка в живота. Действието се развива през 1885 година. Главната героиня Йожени работи от двайсет години като готвачка за прочут кулинарен шеф и изтънчен гастроном на име Доден Буфан. С годините между двамата се поражда страст, чийто своеобразен израз са уникалните блюда, привличащи в ресторанта клиенти от цял свят. В този изкусителен филм с незабравима атмосфера на фокус е кулинарното изкуство и изобретяването на нови рецепти. Чрез тях Буфан се обяснява в любов на своята асистентка, чийто талант не отстъпва на неговия.

„Страсти в кухнята“ определено успява да въздейства на всички сетива с една изключително деликатна и фина история, вкусен разказ за любовта и насладата от това да правиш нещо с цялото си сърце. Майсторската комбинация на великолепна актьорска игра и красиви сцени, заснети с невероятен усет към детайла, не остават незабелязани. Тран Ан Хунг печели голямата награда за режисура от кинофестивала в Кан, а филмът е номиниран за „Златна палма“.

Само ние двамата, реж. Валери Донзели


Валери Донзели се завръща с психологическата драма „Само ние двамата" и разказва историята на Бланш, която среща Грег и решава, че е попаднала на идеалния мъж. Страстта помежду им е очевидна, много бързо се женят и заживяват заедно. След това обаче идилията се пропуква. Бланш е изолирана от близките си, особено от своята сестра близначка, и попада в капана на един обсебващ и опасен мъж. Написан съвместно с Одри Диван, филмът не се интересува толкова от съспенса и от крайния резултат, които обикновено движат подобни драми. Фокусът е върху механизмите на контрол над другия, а също и върху увереността, върху способността да се наруши мълчанието. Валери Донзели се гмурка в онези нюансирани сиви зони, където жертвата на насилие се чувства принудена да направи компромис и където насилникът се колебае между нежността и насилието.

„Само ние двамата" идва пред българската публика директно от своята бляскава премиера на кинофестивала в Кан и определено е един от акцентите в тазгодишната програма на Синелибри. Виржини Ефира и Мелвил Пупо в главните роли се оказват очаквано добра комбинация, която определено не трябва да пропускате.

Господин Блейк на вашите услуги!, реж. Жил Льогардиние


Андрю Блейк, изигран от безкомпромисния Джон Малкович, е овдовял британски бизнесмен, който приема работа като иконом във Франция, за да съхрани спомена за покойната си съпруга. Животът му претърпява обрат, докато се ориентира в ексцентричното поведение на господарката на имението (Фани Ардан) и прислугата.

„Господин Блейк на вашите услуги!“ е комедийна драма, в която не липсват и нотките на романса. История, която ни показва, че никога не е късно за нови начала, колкото и странни и предизвикателни да изглеждат те. Дуото Ардан и Малкович отново прави достойно за възхищение представяне, което със сигурност ще ви накара да останете доволни, че сте решили да прекарате семейна вечер пред малкия екран.

Любо, реж. Джорджо Дирити


Семейството на Любо става жертва на организация за генетични експерименти. Принуден да започне нов живот, той създава друго семейство, но призраците от миналото не му дават покой. Ще разбере ли някога какво всъщност се е случило с децата му? Любо подготвя отмъщение с неочаквани последици… Джорджо Дирити е създал завладяващ кинематографичен разказ по романа на Марио Каваторе, който насочва вниманието на зрителя към размитите граници между доброто и злото.

Както вече ви казахме, не липсват филми за всеки вкус. Драмата „Любо“ се превръща в постоянна тема на разговор на фестивала във Венеция, където е и номиниран за „Златен лъв“, а Франц Роговски прави едно от най-силните си актьорски превъплъщения. Актьор, за който тепърва ще говорим.

Истории, които не са за разказване, реж. Сеск Гай


Пет комични истории се кръстосват по случайност, фокусирани върху емоциите на главните герои. Някои от тях бъркат реалността с желанието, а други лъжат повече, отколкото говорят… Историите, които „не са за разказване", съдържат ситуации на публично унижение, неизповядани тайни, социални предразсъдъци, изневери, ревност и сплетни. Преживявания, с които всеки може да се идентифицира. Режисьорът Сеск Гай този път е създал сардонична, същевременно напоена със съчувствие ода за неспособността на хората да управляват собствените си емоции. Според автора на „Сантиментално" („Съседите отгоре") филмът „Истории, които не са за разказване" се занимава с всичко, което стои между това, което сме, и онова, в което вярваме.

Гай отново печели зрителите с приключенска екшън комедия, която ни показва ярки образи, пречупени стереотипи и много тайни, които предстои да излязат наяве.

Това са само част от вълнуващите заглавията, които Синелибри „Метаморфози“ ви поднася. Разгледайте специалната онлайн селекция в сайта на Neterra.TV+ и си подарете една незабравима кино вечер у дома.

Neterra.TV+ Синелибри

бюлетин

още рестарт