Кинцуги или да добавим злато в живота си

Френската писателка Селин Сантини проследява процеса на емоционалното и психологическото изцеление.

Анна Антониева

Думата кинцуги на японски идва от кин (злато) и цуги (свързване) и означава буквално „свързване със злато“. Изкуството кинцуги се нарича също кинцукурой, тоест „поправка със злато“. Процесът на поправка е продължителен и прецизен, като минава през много етапи и трае от няколко седмици до няколко месеца. Твърди се, че за да се постигне съвършенство, понякога е необходима цяла година.


„Кинцуги. Изкуството на устойчивостта“ на френската писателка и блогърка Селин Сантини е от книгите, които тихо кацат на рамото ни, подобно на самата пролет, за да донесат великолепната промяна, от която сме имали нужда толкова много време. Сантини води курсове по личностно развитие и арт-терапия, както и работилници към училищата Монтесори. Завършила е висше търговско училище, упражнявала е множество професии, сред които организатор на брейнсторминг, оценител на парфюми, преподавател по маркетинг, съветник по сватбено планиране… И е автор на петнайсетина книги за деца и възрастни. 

Aвторката споделя:

Кинцуги връхлетя в живота ми като гръм от ясно небе. Запознах се с това изкуство в годината на втория ми развод. Помня, че прочетох статия, озаглавена: „Как да оцелеем по време на развод“. Стори ми се актуална. В нея авторът споменаваше кинцуги. Това беше предизвикателство за самата мен. Интуицията ми нашепваше, че предстои нещо важно... Веднага влязох в интернет, за да прочета повече и когато видях първата купа, се влюбих. Както е очевидно. Толкова красива, толкова смислена. Знаех много малко за Япония, но докато пишех книгата непрестанно откривах редица елементи от вълнуващата ѝ култура. Трябва да призная, че всичко това резонира много силно в мен: тази грижа, тази естествена бавност, това внимание към детайла, тази изтънченост, съчетана с простота, този вкус към природата, уважението към другите, постоянното желание за прогрес...

Според Мишел Одиар: „Благословени са спуканите гърнета, защото те пропускат светлината.“ Това се случва и със самите нас когато се пропукаме и заболи. За да се превърне счупената купа в уникален по рода си съд, облят със злато, е необходимо търпение, грижа, време, любов. Стъпките са няколко и нито една от тях не би могла да бъде небрежно прескочена. Те са: откриване, счупване, събиране, изчакване, поправяне, разкриване, одухотворяване и отваряне.


„Кинцуги. Изкуството на устойчивостта“ е луксозно издание, което не ангажира читателите с назидателни съвети, размахване на пръсти и уроци по живот. Страниците изобилстват с красиви изображения, практически съвети, вдъхновяващи притчи за живота и съпътстващите го болки, тъги и разочарования, които макар и да водят до пукнатини, успяват накрая да пуснат светлината, а тя да се примеси със златото. Сантини с лекота помага да всеки читател да се вгледа в себе си и да съумее да визуализира живота си такъв, какъвто иска да бъде. Сред най-големите достойнства на книжното бижу е елементът на изповед и възможността читателят да допълва историята като своеобразен дневник – това прави изживяването още по-лично, почти сакрално. С всеки следващ параграф идва осъзнаването, че уважението и обичта към себе си са сред най-важните решения, които можем да вземем. Защото преди да ни изберат животът, щастието и изобилието, трябва сами да се изберем.

Колкото и мощни да са сътресенията и болката, всичко е процес, който ни учим да бъдем по-силни, по-осъзнати и по-познаващи себе си. Сантини ни напомня мъдрите слова на редица мислители и писатели, сред които и великият Ърнест Хемингуей: “Светът пречупва всеки, но мнозина стават по-силни точно на счупените места.” Особено когато им добавим злато.

След последната страница на книгата идва усещането за лекота, която нежно изпълва душата с чувство за гордост, че и през това сме минали, че сме оцелели. Че сме извървели стръмния (но вълнуващ) път към себе си. И насетне животът предстои да бъде:

Още по-красив,

още по-устойчив,

още по-ценен,

все още... жив!

бюлетин

още рестарт