Великите любовни писма: Джеймс Джойс до Нора Джойс

Писмата на „Джим“ към съпругата му разкриват друга страна на известния автор.

Дъблинският писател Джеймс Джойс става известен по цял сват с публикуването на романа си "Одисей" през 1922 г.

Негова спътница в живота е Нора Барнакъл - земна, прагматична жена от Галуей, която не се интересува от литература. Двойката се запознава в Дъблин, където Нора работи в хотел "Фин", и за първи път излизат заедно на 16 юни 1904 г., по-късно увековечен като "Блумсдей" - денят, в който се случват събитията в "Одисей". Джойс и Нора напускат Ирландия и заминават за Европа през октомври 1904 г. Установяват се в Триест, тогава австро-унгарски пристанищен град. Те имат две деца - Джорджо и Лучия - и живеят в различни градове, включително в Париж. Двамата умират в Цюрих, Швейцария.


Wikipedia


3 декември 1909 г: улица Фонтеной 44, Дъблин

 

Моето скъпо малко монахинче,

 

Някоя звезда е твърде близо до земята, тъй като все още съм в трескав пристъп на животинско желание. Днес често се спирах и възкликвах на улицата, когато се сещах за писмата, които ти написах снощи и предишната вечер. Те вероятно са ужасяващи за четене в студената светлина на деня. Може би грубостта им те е отвратила. Знам, че си с много по-фина натура от необикновения си любовник, и макар че ти самата, ти, разгорещено момиченце, първа ми писа, че копнееш да те чукам, все пак предполагам, че дивата мръсотия и непристойност на отговора ми надхвърлиха всички граници на скромността. Когато тази сутрин получих експресното ти писмо и видях колко си внимателна с безполезния си Джим, се засрамих от това, което бях написал. И все пак сега нощта, тайната греховна нощ, отново се е спуснала над света и аз отново съм сам и ти пиша, а писмото ти отново е сгънато пред мен на масата. Не ме карай да си лягам, скъпа. Позволи ми да ти пиша, скъпа. 


Wikipedia

 

Както знаеш, скъпа, никога не използвам неприлични изрази, когато говоря. Никога не си ме чувала да изричам недостойни думи пред другите. Когато мъжете тук разказват в мое присъствие мръсни или развратни истории, дори не се усмихвам. Но ти сякаш ме превръщаш в звяр. Ти самата, ти, палаво безсрамно момиче, първа започна. Не аз те докоснах за първи път преди толкова години в Рингсенд. Ти беше тази, която плъзна ръката си надолу в панталоните ми, дръпна ризата ми леко настрани и докосна члена ми с дългите си гъделичкащи пръсти, и постепенно го взе целия, дебел и твърд, какъвто беше, в ръката си и ме търкаше бавно, докато не свърших през пръстите ти, като през цялото време се навеждаше над мен и ме гледаше с тихите си свещени очи. Устните ти също първи произнесоха неприлична дума. Спомням си добре онази нощ в леглото в Пола. Уморена да си все отдолу, една нощ, съблече рязко комбинезона си и започна да ме яздиш нагоре-надолу. Може би рогът, който имах, не бе достатъчно голям за теб, защото си спомням, че се наведе към лицето ми и промърмори нежно: "Чукай ме, любов! По-навътре, любов!

 

Скъпа Нора, цял ден умирам от желание да ти задам един-два въпроса. Позволи ми, скъпа, защото ти разказах всичко, което някога съм правил, и сега мога да те попитам на свой ред. Чудя се дали ще им отговориш. Когато онзи човек, чието сърце копнея да спра с щракване на револвер, сложи ръката или ръцете си под полата ти, само те гъделичкаше отвън ли, или вкара пръст или пръсти в теб? Ако го е направил, стигнал ли е достатъчно далеч, за да докосне малкия член в края на путката ти? Докосваше ли те отзад? Дълго ли те гъделичкаше и свърши ли ти? Помоли ли ли те да го докоснеш и изпълни ли? Ако не го докосна, той свърши ли върху теб и усети ли го?

 

Още един въпрос, Нора. Знам, че аз бях първият мъж, който е бил в теб, но имало ли е някой мъж, който да те е докосвал? Онова момче, което ти харесваше, правеше ли го някога? Кажи ми сега, Нора, истина за истина, честност за честност. Когато си била с него в тъмнината на нощта, никога ли, никога ли пръстите ти не са разкопчавали панталоните му и не са се плъзгали вътре като мишки? Никога ли не си го лъскала, скъпа, кажи ми наистина или някой друг? Никога ли, никога ли, никога ли не си усещала в пръстите си мъжки или момчешки член, преди да ми разкопчаеш копчетата? Ако не си обидена, не се страхувай да ми кажеш истината. Скъпа, скъпа, тази вечер изпитвам такава дива жажда за тялото ти, че ако беше тук до мен, дори да ми кажеш, че половината червенокоси лумпени от Галуей са те чукали преди мен, пак ще се втурна към теб от желание.

 

Всемогъщи Боже, що за език използвам в писмата до своята горда синеока кралица! Нима тя ще откаже да отговори на грубите ми обидни въпроси? Знам, че рискувам много, като пиша по този начин, но ако тя ме обича наистина, ще почувства, че съм полудял от похот и че трябва да ми каже всичко.

 

Скъпа, отговори ми. Дори да науча, че и ти си съгрешила, може би това ще ме свърже по-силно с теб. Във всеки случай аз те обичам. Писал съм ти и съм ти казвал неща, които гордостта ми никога повече не би ми позволила да кажа на някоя жена.

 

Скъпа моя Нора, задъхвам се от нетърпение да получа отговорите ти на тези мои мръсни писма. Пиша ти открито, защото чувствам, че мога да удържа на думата си с теб.

 

Не се ядосвай, скъпа, скъпа, Нора, моето малко диво цвете от живия плет. Обичам тялото ти, копнея за него, мечтая за него.

 

Говорете ми, скъпи устни, които съм целувал през сълзи. Ако тази мръсотия, която написах, те оскърби, вразуми ме с камшик, както си правила преди. Бог да ми помогне!

 

Обичам те, Нора, и изглежда, че и това е част от моята любов. Прости ми! Прости ми!

 

Джим

бюлетин

още рестарт