Препоръки за Коледния панаир на книгата

Какво четем в най-любимото време от годината.

От 7 до 12 декември етажите на НДК отново ще се изпълнят с книги от всякакви жанрове. Десетки издателства ще предложат на читателите най-новите си заглавия и ще дадат на всички нас отлична идея за коледен подарък, защото едно от най-хубавите неща, които можем да открием под елхата, е книга.

"Мистерията на живота“, Ян Пол Схютен

В "Мистерията на живота“ писателят Ян Пол Схютен и илюстраторката Флор Ридер отприщват чувството си за хумор и развихрят въображението си, и всичко това – в служба на науката. Често свързваме енциклопедиите с най-малките читатели, но се случва да попаднем на находки, написани толкова смешно и остроумно, че да се превърнат в настолно четиво. Такъв е случаят с “Мистерията на живота” - красивите илюстрации и изящното оформление само допълват удоволствието от огромното количество причудливи факти за вселената, историята на човечеството, мистерията на живота.

“Орфей и Евридика” с илюстрации на Ясен Гюзелев

Съвсем скоро имахме щастието да се докоснем до изящното книжно бижу, което ни пренася в света на гръцката митология. Историята за “Орфей и Евридика” е сред най-трогателните, най-запомнящите се. Иван Б. Генов майсторски я преразказва, за да й даде нов живот, а виртуозният художник Ясен Гюзелев рисува героите така, както само той може. Образът на Орфей е въплътен в различни художествени произведения в областта на поезията, киното, операта, живописта. Основните истории за него са съсредоточени върху способността му да очарова всичко живо и дори неживата природа с музиката си (обичайна сцена в мозайките на Орфей) и с усилията му да изтръгне своята любима Евридика от подземния свят.

“Мълчанието на агнетата”, книга 2

Любителите на криминална литература тази зима ще получат прекрасна изненада под елхите си, защото “Мълчанието на агнетата” се завръща с втора част. Най-известният сериен убиец в световната литература отново е тук. Томас Харис винаги е добра идея за онези читатели, които поддържат адреналина си с разтърсващи сюжети. Може ли някой да си играе с гениалния Ханибал Лектър, без да бъде изигран? Има един начин да разберем. 

“Милениум”, Стиг Ларшон

Оставаме на криминална вълна и се отправяме към скандинавската литература и новото издание на трилогията “Милениум” - книгите, спечелили над 86 милиона читатели в цял свят. Майсторски заплетената история разказва за един действителен свят на аморални финансови сфери, на екстремистки заговори и на изкривено правосъдие. “Мъжете, които мразят жените”, “Момичето, което си играеше с огъня” и “Взривената въздушна кула” превръщат Стиг Ларшон в един от най-важните писатели в жанра и вдъхновяват филмови адаптации и нови издания.

Асоциация "Българска книга“ и журналистическото жури присъждат специално отличие "Бронзов лъв“ 2010 за издание с най-широк обществен отзвук на издателство "Колибри“ за трилогията "МИЛЕНИУМ“ от Стиг Ларшон.

“Разкази”, Наталия Мешчанинова

Има книги, които режат като нож и раняват безмилостно. Оставят следи в читателската душа и живеят в съзнанието много дълго след последната страница…

Авторката не се опитва да шокира – просто не се бои да говори. Но нейната откровеност и безпощадност нанасят удар с неочаквана сила и продължително въздействие. Изкарват читателя от зоната му на комфорт. Правят го неволен и някак си виновен наблюдател. А още по-обезоръжаващо действа фактът, че пред нас са едва шест кратки автобиографични разказа, написани в най-делничен дух – за любовта към майката, за леко странните сестри, за гимназията, за скучния живот в южното градче, за гроздобера...

Елена Макеенко, Горький

Този кратък сборник за болката и страданието оставя впечатление, съпоставимо с това от "Малък живот“ на Ханя Янагихара: ефектът – като удар по главата – е същият, само че на по-малко страници. Засега не е ясно дали Мешчанинова ще продължи да пише проза, или ще се съсредоточи в правенето на кино, но фактът си е факт: именно благодарение на нейната книга в руската литература от последното десетилетие се появи език за описването на тормоза над другия.

                                                                                                                                                                             Игор Кириенков, The Village

“Чудният вълшебник от Оз”, Л. Франк Баум

Колкото и да се отдалечаваме от детството си, винаги ще помним Дороти от Канзас, която с нейните чудни обувки ни повежда към невероятни земи и приключения заедно с Плашилото, Лъва и Железният човек. Днес празнуваме страхотно литературно събитие, а именно появата на любимата ни книжка в нов превод от Жечка Георгиева и с оригиналните илюстрации от  У. У. Денслоу. “Чудният вълшебник от Оз” е сред най-важните книги, защото ни припомня колко е важно да бъдем смели, храбри, добри и човечни. 

Франк Баум печели световна слава с поредицата си от книги за деца и преди всичко "Чудният вълшебник от Оз“, както и продълженията, последвали небивалия успех на романа. Филмовата му адаптация през 1939 г. жъне феноменален успех и до ден-днешен е сред жалоните на киното на ХХ век.

През 1900 г. Баум пише "Чудният вълшебник от Оз“ в сътрудничество с художника Денслоу, негов близък приятел. Книгата излиза през следващата 1901 година и има такъв успех, че през следващите години се превръща в най-големия бестселър в детската литература. Баум пише още 13 романа за страната на Оз, Дороти и нейните приятели, с което обезсмъртява завинаги името си.

Роуз е изчезнала, Катя Кету

Ако трябва да прочетете само един финландски роман тази година, изберете "Роуз е изчезнала“ – великолепна мистерия в стил "Туин Пийкс“, написана от Катя Кету.

Книгата е част от поредицата “По пътя” и ни запознава с тайнствената магия на племето оджибве, в чиито традиции е скрито вярването, че човек има своя пътека, предначертана насън, от която се отклонява именно седем пъти в живота си. Романът ни запознава с героинята Лемпи (полу-финландка, полу-индианка), която върви по житейски си път, разкъсвайки се между няколко свята. Книгата би накарала с лекота всеки читател да се замисли за кой е истинският злодей - алчният или духът Уендиго?

Аномалията, Ерве льо Телие

Тази година една от най-обсъжданите книги е “Аномалията” на Ерве льо Телие - заглавие, което не само донесе “Гонкур” на Телие, но и не остави критиката и читателите безразлични. Впечатляващ “роман в романа”, който “среща логическото с магическото”. Юни 2021. След тежка турбуленция самолетът Париж-Ню Йорк каца принудително на летище "Кенеди“. Три месеца по-рано при същите обстоятелства същият самолет със същите пътници на борда: наемният убиец Блейк, писателят Виктор Мисел, поп певецът Слимбой, адвокатката Джоана Удс, архитектът Андре Вание… - общо 240 души, е кацнал на същото летище. Невъзможно събитие, предизвикано от немислими причини, последвано от разтърсващи срещи между двойниците? Копията? Програмите? Между Аз и Аз с всички последствия – драматични, комични, тъжни и не толкова, щастливи и не дотам, до които би могъл да доведе хвърленият от Аза поглед върху собствения му огледален образ.

Нови книги на любими български автори

Тази зима любими български писатели се завръщат с добри новини и заглавия, които не бива да пропускаме. “Гръцко кафе” на Катерина Хапсали пристига в ново луксозно издание с твърди корици, което е повод да отпразнуваме първите 7 години от появата на една от най-четените книги у нас. Силна, въздействаща, ударна. Настолно четиво с челна позиция в домашните библиотеки.

Радослав Парушев пък ни изненадва с може би най-добрата си книга до момента, а именно сборника с разкази “От тази страна на смъртта”, който е остър, остроумен, забавен и дълбок. Тъгата и иронията се срещат в редица истории, които правят живота от нашата страна на смъртта по-поносим.

В сборника “Опитай това” Светлозар Желев за пореден път ни изправя пред редица истории, написани от любими лица. Този път темата е смелостта и стремежа да опитваме нови неща.

Ако дядо Коледа има библиотека, това "Коледно чудо“ ще присъства в нея. Защото сигурно и на него му е омръзнало да го свързват само с елхички, звезди, чорапчета и прасета. На страниците на "Коледно чудо” със съставител Кремена Димитрова ще откриете тринайсет разказа, които са коледни, защото са точно такива – напълно искрени и изненадващи, вдъхновяващи ни да погледнем с други очи на света около нас. 

"Всяка книга на Андрей е празник за мен. Специално научих български, за да го чета в оригинал.“
                                                                                                                             Стефан Кинг

В деня, в който навършва четирийсет години, животът на Антон рязко се преобръща. Внезапно разбрал, че има брат в плен на организация, която преди повече от век е превзела властта над човечеството и безскрупулно манипулира хода на историята, той успява да го спаси. Но осъзнава, че за да отвоюват отнетата от хората свобода, трябва заедно да изпълнят множество трудни мисии, от които зависи съдбата на целия свят. Не след дълго се оказва, че нищо не е такова, каквото изглежда. Следва поредица от разтърсващи разкрития, много премеждия, битки и предателства. Както Давид срещу Голиат Антон се изправя срещу многократно превъзхождащ го и всемогъщ враг. Дали ще успее да победи? Казано с няколко думи - Андрей Велков се завръща с "Ерата на паниката".

бюлетин

още рестарт