Вейпингът завладява киното

За бездимното бъдеще в изкуството и живота.

Твърдението, че цигарите са демоде, е валидно от няколко години. Все по-рядко виждаме хора с цигара в ръка на улицата, а драматичните жестове на кавалер, който предлага запалка на дамата си, останаха в старото кино. В непрекъснатата си еволюция светът достигна до нови хоризонти и в използването на никотин. Грижата за себе си и другите възтържествува - защо да поглъщаме цигарен дим, когато има алтернативни и по-добри начин за употреба на никотин? Стремежът към все по-здравословен живот, природосъобразният режим на хранене, спортните активности, философията на "по-малкото е повече" - облечени във формата на тренд, тези практики отдавна са част от живота и на световните знаменитости. На челно място в този списък безспорно е и "краят на цигарения дим" - реалност, която наближава все повече.

Великобритания, например, е сред страните, в които тютюнопушенето намалява драстично. Тайната? Тя е лидер в промотирането на електронни цигари като най-добрата алтернатива на обикновените цигари. По всичко личи, че страната може да е и първата в Европа, където те да изчезнат. По данни на "Агенцията за обществено здраве на Англия", всеки трети англичанин, който прави опити да спре цигарите, преминава към електронна цигара. Експерти от Kings College London твърдят в доклад, че вейпингът с никотин е помощно средство за отказ от цигарите и техния дим. Британският доклад сочи, че "процентът на успешни опити за отказ от тютюнопушенето на обикновени цигари с помощта на вейпинг на електронните цигари е много по-голям от всеки друг метод за спиране на цигарите на Острова”. Великобритания продължава да финансира и да провежда кампании и програми не само за спиране на цигарите, но и за преминаването към електронни цигари за тези, които не могат да се откажат от никотина. Според доклада, около 3 милиона души употребяват електронни цигари, а около 6 милиона – пушат цигари. Затова целта на правителството е Великобритания да бъде "Остров без дим“ до 2030 г.

Но да се върнем към киното и то към един съвсем скорошен пример. Актрисата Розамунд Пайк, която спомена Мария Бакалова в речта си при получаване на Златен Глобус, влезе в ролята на Марла във филма "I Care a Lot", където почти непрекъснато компания й правеше именно вейпинг устройство.

Eдна от най-култовите сцени, включващи вейпинг, принадлежи на героя на Джони Деп в "Туристът". Още през 2010 година електронната цигара се появява в сцена във влак, а изборът й предвеща светло бъдеще за устройството и превръщането му във световен тренд. Почитателите на изключителния сериал "Къща от карти" не биха могли да забравят факта, че героят на Кевин Спейси използваше вейпинг цигарата си като заместител на обикновената. Хванат от жена си, той й обясни, че н е пуши, а "вейпва", опитвайки се да се откаже от вредния навик. 

 

Джон Кюсак и Зак Ефрон също са от знаменитостите, използвали вейпинг технологията във филмите си. Ефрон се повявява с вейпинг устройство още през 2014 година в "Neighbors", а през 2016-та година героят му прави огромни облаци дим, вейпвайки на парти във филма "Dirty Grandpa". В "Drive Hard" героят на Джон Кюсак почиства и приготвя вейпнг цигарата си в няколко сцени, разглеждайки вейпинга като малък ритуал.

"Семейство Симпсън" също не изостава от тенденцията. Любимият анимационен сериал е отдавнашен почитател на вейпинга, а устройствата се появяват в най-различни епизоди.

А кои са следващите заглавия, които ще се включат вейпинга като характерна част от навиците на героите им, предстои да разберем. Едно е сигурно - алтернативата на горенето на тютюн е тук. И ще остане.

бюлетин

още рестарт