24 май и книгите, които не бива да пропускаме

Заглавия, които редакцията ни ви препоръчва.

24 май винаги ще бъде един от любимите ни празници. Защото тогава пируваме с красивите истории, препрочитаме любимата си поезия, пускаме умовете си да се реят в най-скъпите ни романи и празнуваме буквите, думите, обясненията, изреченото, неизреченото. Знаем, че за вас добрите истории са важни, затова ви препоръчваме селекция с книги, които трябва да (си) подарите.

Трите тела, Лиу Цъсин

Първата книга от феноменалната поредица “Земното минало” на китайския фантаст вече е преведена на български език. Именно “Трите тела” е причината Лиу да се превърне в първия азиатски писател, носител на престижната награда “Хюго” за научнофантастична литература. “Трите тела” дава началото на една блестяща и мащабна поредица и майсторски изправя един срещу друг човешкия и изкуствения интелект. Ценителите на научната фантастика аплодират бурно романа в цял свят, защото макар и да са чели десетки книги от жанра, в Лиу Цъсин има нещо, което прави вселената, изградена в романа му, различна, мощна и почти обсебваща.

За бавното живеене и насладата от живота, Светлозар Желев

Книгата “За бавното живеене и насладата от живота” се появи точно в момент, в който най-много имахме нужда от нея. Бихме казали, че тя не е просто четиво или сборник. Тя е начин на живот и философия. Философия, която ни учи в забързаното ежедневие да погледнем в себе си, да спрем за малко и да се насладим на това, което се случва в и около нас. Понякога забавянето на темпото е истинско предизвикателство, но веднъж научим ли се лежерно и с удоволствие да отпиваме от миговете, след това вече ще се превърне в начин на живот, от който да не можем да избягаме. Движението #ЗаБавното ни накара да разберем колко ни е важно да имаме време за забавяне. Тиражът се разпродаде още през първата седмица и обедини хора от цял свят, които гледаха онлайн премиерата и не спираха да поздравяват участниците. Сред авторите в книгата са  любимите ни Георги Господинов, Любен Дилов-син, Георги Тошев, Ирина Тенева, Иво Иванов, Гери Турийска и още.

Времеубежище, Георги Господинов

“Времеубежище” на Георги Господинов за поредна седмица е една от най-четените книги и със сигурност ви препоръчваме да се изгубите и намерите в нея. Много е трудно да бъде описана в няколко думи. Както ви споделихме скоро в отзив от Светлозар Желев

Книга за загубата на памет, за бягството от собствения страх от смъртта в темпоралния стазис на епохи, различни възрасти, места и срещи, където сме се случили някога. "Времеубежище" е клиника, санаториум за времеболни и претоварени с минало и настояще. Роман със стотици романи в романа. Роман на един континент и десетки държави, на стотици градове и хиляди хора. На милионите им случили или неслучили им се истории.

Вторият пол, Симон дьо Бовоар

Има някои книги, които са настолни и към които се връщаме отново и отново в различни етапи от живота си. Такава е “Вторият пол” на Бовоар. Монументален труд, който в своите близо 1000 страници разглежда пътя на жените от най-далечни времена до модерната епоха. Френската писателка прави задълбочен анализ на фактите и митовете, биологията, психоаналитичната гледна точка, историческите аспекти. Ето как самата тя описва пътя на “Вторият пол”:

Ще започнем с обсъждането на гледните точки за жената, възприети от биологията, психоанализата, историческия материализъм. След това ще се опитаме да покажем как се е конституирала “женската реалност”, защо жената е била дефинирана като Другия, и какви са били последиците от това от гледна точка на мъжете. После ще опишем от гледна точка на жените света такъв, какъвто им е предложен; и ще можем да разберем с какви трудности се сблъскват те, когато се опитат да избягат от сферата, която им е отреждана досега, за да участват в човешкото mitsein.ю

Аз обичам самата любов, Елисавета Багряна

Какво по-ценно можем да (си) подарим в деня на българската писменост и култура от българска поезия? Новото луксозно издание има за цел да събере на едно място най-отбраната лирина на поетесата и словата да бъдат поднесени на читателя така, че всеки да (пре)открие по свой начин любимата Багряна.

ЕДИНСТВЕНИЯТ


Ти ли беше в миналото?

Ти ли си сега?

Ти ли с мен ще бъдеш утре?

Този образ, който виждам

под затворените си клепачи,

този силует с различна сянка,

който неотменно с мен върви,

този глас, от който се събуждам

и запявам сутрин,

името, с което те наричам –

твои ли са? Твои ли са?

Ти ли си, или това е

образът и името

на моята любов,

незагасваща в сърцето ми,

както огъня в сърцето на земята.

Ти ли си, или това е

образът и името

на мойта жажда,

чакаща и тръпна,

както жаждата на плодната земя

за дъждоносен облак.

Ти ли си, или това е

образът и името

на мойта болка

по единствения

вечен,

неотлъчен спътник –

както месецът е към земята.

Ти ли си?

Кръстникът, Марио Пузо

Има нови издания на книги, които са истински празник за читателите. През месец февруари на пазара се появи “Кръстникът” в ново оформление и неустоима корица, дело на Дамян Дамянов. Знаем, че историята на Вито Корлеоне е обречена на безсмъртие и в каквато и посока да отива светът, читателите ще четат и препрочитат историята, белязала началото на изцяло нова ера в популярната култура и изкуство. Пренесете се в една друга реалност, дело на Марио Пузо. Усетете удоволствието от една емблематична книга, която ще ви поведе на пътеществие от най-тъмния мрак до най-искрящата светлина в човешката душа.

Изхвърлени в Америка, Джанин Къмин

Много от читателите на “Изхвърлени в Америка” безспорно споделят мнението, че това е книга, която е “пътешествие из вътрешния свят на хората”. Винаги ще аплодираме издаването на подобни заглавия на български език, защото смятаме, че е важно все по-често да се чува гласа на новата класика, особено когато тя се обръща към персонажи, решени да пожертват всичко заради една-единствена искрица надежда. А кое вдъхновява историята? Стотиците истински и неразказани истории на невидимите жертви на терора, упражнен от наркокартелите в Мексико и цяла Южна Америка. Болезнено, драматично и човечно четиво, което ще остане в сърцето ви много дълго време и от което със сигурност ще научите много. За себе си. За другите.

Амок и други новели, Стефан Цвайг

Вианги ще имаме специално отношение към Стефан Цвайг, заради езика, стила и дълбочината на психологическите новели. След като имахме щастието да прочетем “Огнената тайна” - първия том с новели, посветени на съзряването и младежките любовни трепети, сега е ред на “Амок”, с подзаглавие “Новели за страстта”. В изданието се съдържат 5 текста, посветени на драмата на изпепеляващите душата увлечения. Винаги е вълнуващо да влезем в ума на тъжния европеец, за когото “личната свобода е най-висшето благо на тази земя” и да опознаем душата му чрез ясния творчески глас.

Лек за депресията, д-р Стивън С. Иларди

Депресията е едно от човешките състояния, които невинаги забелязваме, разбираме и с които невинаги знаем как да се справим. Мнозина от нас се обръщат към лекарства, успокоителни, алкохол, опиати и затваряне в себе си. Истината е, че с няколко стъпки изключително лесно можем да се справим с проблема и да го изкореним, без да се стига до каквито и да е медикаменти. Пътят към светлината понякога е дълъг, объркващ и труден. Д-р Стивън С. Иларди разкрива тайната на това как най-лесно можем да се отървем от депресията и да започнем живота си отначало. Разбира се, преди всичко трябва самите ние да разберем и да знаем, че искаме да си помогнем. И когато околните ни подадат ръка, трябва да сме готови да се хванем за нея, за да се изправим.

Обичай смело, Енчо Керязов

Енчо Керязов не е просто българин, преуспял на световната сцена. Разбира се, всички ние се гордеем с успехите му, с това, че е един от най-прочутите еквилибристи в цял свят и с това, че е работил с най-елитните трупи в десетки държави, но за пръв път имаме възможност да се запознаем с човека, а не с артиста. И сме възхитени. В биографичната книга “Обичай смело” чуваме гласа на Енчо по един съвсем различен начин и успяваме да надникнем в душата му.

Книгата е посветена на мечтателите, защото разказва приказката за един човешки живот, посветен на преследването на една мечта. А мечтите си гоним с вяра, любов, смелост, сила, увереност, дисциплина, труд и много търпение. Обичай смело е история, която с две ръце препоръчваме да прочетете. Особено в днешните времена. Защото Енчо Керязов действа като енергийна инжекция и винаги може да ви накара с усмивка да се отпуснете и да повярвате наистина в това, че щастието и успехите се задават. 

бюлетин

още рестарт