Кожата като карта на преживяното

В книгата "Чудото КОЖА" д-р Яел Адлер разкрива всичко, което е нужно да знаем за най-големия орган в тялото ни.

Кожата е творение чудо, най-големият орган на човешкото тяло. Тя е обект на желание, нашата връзка с външния свят, екран, на който скритите ни емоции стават видими.

Компетентно, достъпно и забавно д-р Яел Адлер ни въвежда в тайнствените пространства на кожата и разкрива устройството, функциите й, сложните задачи, които изпълнява. Авторката развенчава митове, хвърля светлина върху причините за най-честите кожни проблеми и въз основа на последните дерматологични проучвания дава отговори на множество актуални въпроси. 

Природата крие безброй хитрости в ръкава си, чрез които постига баланса между тялото и психиката ни. Кожата от своя страна отразява всякакви телесни състояния и разказва разни неща за сексуалния ни живот. 

Когато мъж разговаря с атрактивна за него жена, нивата на тестостерона в слюнката му на мига се покачват. Когато сме сексуално възбудени и преживяваме оргазъм, се чувстваме така, сякаш в тялото ни се палят хормонални фойерверки. А това не само ни прави щастливи и съдейства за цялостното ни здраве, но разкрасява и кожата ни. А когато в себе си носим много сексуални хормони, и в очите на другите изглеждаме атрактивни. Жените са особено изкусителни за мъжете в периода на овулацията, а когато след дълго въздържание човек отново има връзка и прави редовно секс, изведнъж около него/нея започва да кръжи цял рояк поклонници – те усещат, че ги очаква нещо много обещаващо… 

При секс и докосване на кожата в мозъка се отделя окситоцин, който повишава сексуалния интерес, освобождава страховете, облекчава болките, успокоява и подпомага социалната връзка. Отделянето на този хормонен коктейл от допамин, ендорфин, серотонин, пролактин и вазопресин прави хората щастливи, отпуснати, балансирани и удовлетворени. Чувстваме се възнаградени. С нарастващата възбуда се покачва и адреналинът, който изостря сетивата и разбужда интелигентността. 

Покачващото се ниво на естрогена при жените по време на секс се бори с пъпките, прави косата по-гъста, грижи се за по-гладка кожа. Тестостеронът от своя страна пък стимулира мъжката мускулатура, растежа на брадата, но и оплешивяването, поради което съществува вероятността някои млади мъже да загубят няколко косъмчета, когато тръгнат сериозно с първата си приятелка. 

Сексът намалява риска от сърдечен инфаркт и остеопороза, ограничава депресиите, оформя тялото и прави жените по-женствени, а мъжете по-мъжествени. 

Сега, след като сте прочели всичко това, трябва да ви е ясно, че не е толкова важно дали гърдите са големи, пенисът  – с еди-каква си форма, или дали вагината е симетрична. Настроенията и фантазиите, вътрешната готовност и страстта са тези, които приближиват или държат на разстояние хората. Съществуват и биохимични критерии – как мирише, по кой хормонален коктейл ще се "възнесе“, как стоят нещата с имунната система и дали всичко това ще съответства на партньора. Психологическите критерии също са от значение, а именно: как другият се свързва с опита от ранното детство, тъй като хората често търсят партньор, който в някаква форма е свързан със съзнаваните и най-вече с несъзнаваните спомени от детството. Когато всички тези фактори съвпаднат, вече сме привлечени един от друг – за кратък епизод или за дълги съвместни години. 

бюлетин

още рестарт