Да спиш с Пикасо

Авангардна селекция от хотели с изключителни колекции на прочути творби,

Помня как когато станах актриса, единственото, което правех, беше да преминавам от една сцена в друга, от филм във филм. Накрая на деня се връщаш в хотелската стая и върху теб се стоварва огромна самота. Камерите вече ги няма. Сам си.

За Джулиан Мур и редица други знаменитости хотелите са лош заместител на дома и място, което крие нощните им тревоги. За други пък именно хотелските стаи са малките пристанища, в които можеш да сменяш различни маски и да се превръщаш в друг човек, далечен от собствения ти образ. За много от работещите и често командировани хора пък хотелите са бягство от рутината, възможност за приключение. За любов. Като в роман на Хавиер Мариас.

Но би ли настъпила промяна във възприятията на посетителите, ако, да речем, срещу спалнята ти е окачено платно на Шагал? Или пък картина на Пикасо? Дали демоните ти няма да се обединят с тези на артистите? Ще има ли среднощни монолози?

Направихме малка, но атрактивна селекция от бутикови хотели, даващи възможност на сънищата на гостите да обходят едни непознати и нови измерения на изобразителното изкуство. Започваме с Бахрейн.

The Merchant House, Бахрейн

Първият петзвезден хотел в Бахрейн отваря врати през февруари тази година. Всеки един миг, прекаран там, ще бъде в компанията на творби на Анди Уорхол, Деймиън Хърст, Шагал. Идеално място за отдих на гостите, предвидили посещение на Bahrain International Art Fair.

Le Gray Hotel, Бейрут

Самата сграда е произведение на изкуството, а освен хотел, влиза доста успешно и в ролята на галерия. С над 500 творби, представящи съвременно изкуство от цял свят, Le Gray e идеалното място за посещение на любителите или колекционери на нови автори, особено от Етиопия и Куба.

La Colombe d'Or, Франция

Историята на хотела започва още през 1920 година, когато местен фермер отваря кафе-бар в Saint Paul. По време на втората световна война много видни художници са плащали за престоя си с творби. Колекцията на хотела включва платна на Матис, Пикасо, Брак, Шагал. Обстановката в хотела е семпла и точно в това се крие истинският лукс - бели ленени чаршафи, леки, носени от вятъра пердета и... изненадата в компанията на чия творба ще заспиш.

The Tief, Осло

Да, дизайнът живее точно тук. И със сигурност ще искате да си откраднете нещо - мебел, произведение на изкуството (всъщност те се препокриват), салфетка, пантофи. Хотелът е носител на редица награди не само заради авангардния си интериор, но и заради богатата колекция от мебели на Tom Dixon, Anne Haavind, Stokke Austad. Уютно бягство от студения град.

А за хотела от прочутия роман "Нещна е нощта", може да прочетете тук. 

бюлетин

още рестарт