Хотелът от „Нежна е нощта“ на Фицджералд

Истинският Рай.

На брега на Френската ривиера, на половината път между Марсилия и италианската граница, се издигаше един голям, внушителен, боядисан в розово хотел. Палмите скланяха чела пред червеникавата му фасада, а под него се разстилаше малък, блеснал на слънцето плаж. Сега тук идват на летуване богати и известни хора, но през хиляда деветстотин двадесет и пета година мястото пустееше, след като посетителите англичани поемаха през април на север; само дървените покриви на няколко стари вили гниеха като водни лилии сред гъстите борове между "Отел дез Етранже“ на Гос и Кан, пет мили по-нататък.

Taка започва "Нежна е нощта“ на Фицджералд. Книга за младите, красивите, празнуващи живота хора и техния танц в плитчините на лазурното море. Десетилетия след като сенките на Скот и Зелда отдавна са избледнели от малкия, скрит плаж пред хотела на Гос, оставяме книгата настрани и отиваме по следите на сладкия и безгрижен живот. Намираме се пред "Hotel du Cap-Eden-Roc“, за който Фицджералд разказва и в който е прекарвал не един следобед.

thegentlemansjournal

Истината е, че това е място, от което не искаш да си тръгнеш. Посетителите на хотела (Пикасо, Шагал, Елизабет Тейлър, Моника Белучи, Мел Гибсън, Тим Бъртън и още един куп знаменитости) сякаш създават невидимо общество от истински зависими към хотела хора. Това се разбира не само от всички техни завръщания, но и от луксозната книга за бележки, в която можем да открием автопортрет на Джони Деп, рисунка на Карл Лагерфелд, целувка от Грейс Джоунс...

thegentlemansjournal

В реставрирането на хотела са инвестирани над 40 милиона евро. И това може би е единствената реконструкция, за която е похарчена огромна сума с една-единствена цел: резултатът да е невидим. Защото всички в "Hotel du Cap-Eden-Roc“ се връщат заради онова незаменимо чувство на сигурност и спокойствие. На безвремие, на капсула на времето, на въздух, грижливо съхранен от миналото. А и защо трябва да се подменя меню, нарисувано от Пикасо? Единствената молба от всички посетители към безупречния персонал на хотела е следната: никога да не се променят. Е, тайната е там, че го правят, без да се забелязва. Защото геният се крие в детайлите. Може би единственият, запечатал деликатно всеки един запомнящ се елемент на хотела, е великият визуален разказвач Слим Арънс. Но за него друг път.

 "Hotel du Cap-Eden-Roc“ е врата към ерата на Гетсби, безкрайните партита, блясъка на миналото. Отваря врати през далечната 1870 година като място за почивка на писатели и артисти. Тайната съставка, с която хотелът привлича знаменитости е, че това е може би единственото място, където към звездите се отнасят като към нормални хора. Поне това споделя Жил, който е прекарал в "Hotel du Cap-Eden-Roc“ цели 32 сезона, влюбвайки се в хотела още на 4 години, когато пристига с родителите си.

Беше любов от пръв поглед. Знаех, че няма да мога да си тръгна.

В коридорите на хотела пламва любовта между Марлене Дитрих и Джоузеф Патрик Кенеди, както и аферата на Рита Хейуърт и принц Али Хан. Ако стените можеха да говорят, щяха да разкажат за много откраднати целувки, мирис на море и... детство. Да, всички споделят, че хотелът е място, в което грижите и проблемите са само за възрастни. А за теб времето спира да тече. Или започва наново с първите слънчеви лъчи. Кой не би искал да бъде топло посрещнат с думите Добре дошли у дома всяко лято?

Портиерът на хотела споделя, че работи в "Hotel du Cap-Eden-Roc“ от цели 42 години. След това поглежда морето и добавя.

Но какво са 42 години в Рая?

И ние това се питаме. Може би ще открием отговорите в някоя топла вечер на август, когато нощта е повече от нежна.

За още вдъхновение, последвайте ни в Инстаграм.

бюлетин

още авангарт