Отблизо с Бенита Александър

Журналистката, която изобличи хирурга-мошеник Паоло Макиарини

Бенита Александър е награждаван журналист, работил по редица грандиозни истории до момента, в който не попада в епицентъра на събитията. През 2013 година Бенита среща обаятелния хирург Паоло Макиарини, който се готви да превземе света с иновативните си операции на трахея. Започва една истинска приказка, изпълнена с пътешествия по света, подаръци и любов като по филмите. Но после балонът се пука – оказва се, че Паоло има още няколко „любими жени“ и деца по света, а операциите му са смъртоносни. С помощта на още един журналист и свидетели на нередностите, извършени от лекаря, Бенита успява да го разобличи. Следват дела в Швеция, където работи Макиарини, но за съжаление, не се стига до присъдата, на която всички се надяват. Екипът все пак успява да уведоми света какво е направил този човек. 


Бенита дава интервю за Венити Феър през 2016 година и прави първи филм по темата „Той излъга за всичко“. След огромния интерес към историята, тази година излезе документалният филм „Bad Surgeon: Love Under the Knife“. Втори сезон на сериала „Доктор Смърт“ също е посветен на престъпленията на Паоло и на любовта му с Бенита, а те са изиграни от Едгар Рамирез и Манди Муур. 

Бенита, за мен е удоволствие да се запознаем – гледах и сериала, и документалния филм, а прочетох и много неща за твоята история. Първото, което искам да те попитам, е как си днес и как разсъждаваш върху тези отминали събития?

И аз благодаря, приятно ми е да се запознаем! Добре съм, в момента се чувствам страхотно, но със сигурност трябва време, за да се възстановиш от нещо такова. Най-трудно е да се научиш отново да вярваш, даже не толкова на другите, колкото на самия теб. Когато за първи път разказах историята си, целях да го разоблича – не търсех отмъщение, не исках да се концентрирам върху собствената си съдба – той разполагаше с животите на толкова хора и това е страшно. В последствие обаче това се превърна в мисия, тъй като жени от целия свят започнаха да ми пишат. Много се изненадах, тъй като си дадох сметка колко често се срещат такива мошеници, пълно е с хора, които се възползват от другите. Тези жени ми благодаряха, че споделям историята си и че ги карам да се чувстват по-малко глупави и сами! Подобна история е придружена от много срам и затова продължавам да споделям, защото знам, че помагам на други жени!

Много е нечестно да се чувстваш така, тъй като ти си всъщност жертва! 

Трудно е, но срамът, унижението и вината, за съжаление, са голяма част от преживяването. Истината е, че тези измамници обичат да се целят в интелигентни жени – колкото по-умна е жената, толкова по-голямо е предизвикателството.


Ти казваш това в документалния филм – първо споделяш, че може би те е избрал именно защото си журналист, а в края заявяваш, че си сигурна в това. Разкажи ми повече за филма. 

Историята продължава да предизвиква интерес, защото той е лъгал на толкова много нива, излъгал е толкова много хора и влудяващото е, че няма правосъдие. Британска компания предложи филма на Нетфликс и ме поканиха да участвам. Хареса ми, че навлизат и в медицинските детайли на случаите, участват всички замесени, не само аз. 

А какво е мнението ти за сериала „Доктор Смърт“ и Манди Муур, която те играе?

Тук е малко по-сложно, защото те не се свързаха с мен за сериала. Участвах в началото на подкаста, но не и тук. И ми е трудно да го гледам, защото използват истинското ми име, но си измислят доста неща. Не мисля, че са изградили нито мен, нито Паоло, нито връзката ни особено реалистично, има доста неточности. Но въпреки това важното е, че има още една история в пространството, която го изобличава. И разглеждат много подробно медицинските нередности. Имаше един епизод с момичето от Турция – Йешим, който истински ме разстрои, много хора плакаха на този епизод. Толкова е отвратително всичко, което е направил! 

Като гледах документалния филм си мислех и друго – поддържаш ли контакт с италианската му съпруга?

Хората бъркат много неща в тази част на историята – всички мислят, че не съм знаела, че е женен, което не е вярно. Знаех, но знаех и че са разделени от години, което също беше вярно. Когато отидох в къщата му в Барселона, не открих италианската му съпруга, беше съвсем различно семейство! Аз знам за четири различни семейства, които е имал по едно и също време – мен, италианското му семейство, където имаше вече две големи деца, жената в Испания и още една дама Ана Паола, с която са имали бебе в същия момент, в който е предлагал брак на мен. Но това не ме притеснява, имам собствения си опит и преживявания и нямам нужда да общувам с тях, въпреки че им съчувствам. Ана Паола се свърза с мен преди много време, но пазех самоличността ѝ скрита досега, тъй като има малко дете. Тя се включи в документалния филм обаче и смятам, че е много смела за това! 

А следиш ли какво се случва с него в момента – четох, че е в затвора.

За съжаление не е! Беше осъден миналата година за три от случаите, а присъдата беше 30 месеца зад решетките, което само по себе си е нищо. Но той обжалва в съда в Швеция и независимо, че те не приемат исканията му, той все още не е в затвора! Иска да бъде под домашен арест във вилата си в Испания, до басейна! Това е много несправедливо и абсолютно неприемливо, в някакъв момент би трябвало да влезе в затвора задълго. Надявам се, че няма да му се размине.

Става ли по-лесно с времето – да продължиш живота си и да вярваш на друг мъж?

Да, отнема време, но да. Когато започнах отново за излизам с мъже, осъзнах че подсъзнателно избирам такива, в които не мога да се влюбя, за да не могат да ме наранят. Да отвориш сърцето си отново е много трудно! Но от самото начало си обещах, че няма да му разреша да ме направи цинична и да ме промени – аз съм обичащ човек и съм много романтична! Той ми взе достатъчно, не исках и това да давам. Смятам, че се справих с това и в момента съм във връзка с прекрасен мъж, който е мил и ме обича. Той е толкова търпелив, имам своите моменти на слабост, но той ми помага. Така че със сигурност има живот от другата страна на всичко това. 

Искрено се радвам, че е така! 

Нов епизод на „Доктор Смърт“ очаквайте всеки понеделник от 22 часа по STAR Channel.

Бенита Александър Паоло Макиарини Доктор Смърт Bad Surgeon: Love Under the Knife

бюлетин

още интеракция