Антония Георгиева за творческа работилница Co-Creation Space

„Co-creation Space: Прекрасният нов свят“ е работилница за млади артисти от маргинализиран произход и има за цел да осигури възможност за професионално и творческо усъвършенстване чрез обучение от специалисти и развитие на устойчива работна практика. Разговаряме с режисьора, драматург и продуцент Антония Георгиева за проекта.

Борис Урумов

Какви са основните предизвикателства, пред които са изправени младите артисти днес?

Достъпът до ресурси като менторски програми, финансиране, резиденции и възможности за професионално развитие често е доста ограничен особено за начинаещи творци. Такива инициативи им помагат да подобрят уменията си, да разширят мрежите си и да научат как да развиват свои оригинални идеи.

Заедно с това, изграждането на устойчива кариера е едно от основните предизвикателства пред начинаещите артисти днес. Превръщането на изкуството в устойчива кариера е сериозно предизвикателство, защото професията на артиста включва много повече от това, което се случва в сценичното пространство. Като артисти ние трябва също така да разбираме различните аспекти на маркетинга, сключването на договори и ефективното намиране на ресурси и финансиране за реализирането на креативните ни идеи.

Чрез изграждането на мрежа от контакти и колаборатори, с които паралелно да развиват кариерите си, се надяваме младите артисти, участващи в нашата творческа работилница Co-Creation Space, да покажат изкуството си пред по-широка публика. Поставянето на основа за изграждането на тези контакти е и една от главните цели на работилницата, която също е подрекена от Национален фонд “Култура” и съответно им дава и пример за конкретни стъпки в реализирането на собствен проект.

Борис Урумов

От къде се зароди идеята за творческата работилницата, кога се заформи партньорството със Studio Karakashyan? 

От няколко години насам работя по творчески проекти заедно с Коста Каракашян, с когото съчетаваме своите дисциплини – той в режисурата и хореография в танца, а аз – в режисурата и драматургията в театъра. Съвместните ни проекти и имерсивни постановки са пример за интердисциплинарния подход, който се надяваме да предадем на участниците в творческата работилница “Co-Creation Space”. Заедно с Коста проведохме майсторски класове по време на работилницата, в които участниците се впуснаха в творчески процес заедно с нас, вдъхновен от последния ни съвместен спектакъл.

Партньорството ни в този проект се зароди съвсем естествено от дългогодишната ни работа заедно и интересите, които споделяме по отношение на развиването на умения в следващото поколение от артисти и творци. Тази интензивна творческа работилница предлага основните компоненти на един интердисциплинарен творчески процес, в рамките на който участниците създават и свой кратък проект по зададената тема, който представят пред лекторите в програмата. Акцентът е върху разучаването на различни техники от драматургията, хореографията и сценичните изкуства като цяло, както и колаборацията в екип при изграждането на автентичен и оригинален подход към създаването на ново произведение.

Борис Урумов

Разкажете малко повече за работата между менторите и участниците. Имате ли вече някаква обратна връзка?

В рамките на “Co-Creation Space: Прекрасният нов свят” участниците имат възможност и за индивидуална менторска сесия с един от лекторите в програмата, включително и тези, които са базирани в чужбина в държави като Германия, Франция, Великобритания и Испания. Така те ще могат да получат по-конкретни насоки за професионалното си развитие в сферата на изкуствата и да надградят своите творчески идеи, започнати по време на програма. Насърчаваме участниците да подготвят своите въпроси предварително и да помислят какво точно биха искали да извлекат от менторството, за да оползотворят времето с ментора си по най-ефективния начин. Надяваме се всички те да успеят да развият взаимоотношенията си с менторите и след тази първа среща, която да им отвори врати към нови възможности.

До момента обратната връзка от участниците е изключително позитивна и те проявяват огромна инициатива във всеки аспект от програмата, така че не се и съмнявам, че ще успеят да постигнат страхотни неща. Колаборацията между тях през тази седмица заедно даде начало на вълнуващи съвместни проекти, които нямаме търпение да видим реализирани.

Ще има ли следващо издание и кога можем да го очакваме? 

Пътят на участниците в Co-Creation Space не приключва тук. Като допълнителен елемент от програмата след нейния край, участниците ще станат част от нашия дигитален хъб. Така те ще могат да продължат обмена помежду си, да поддържат контакт, както и да се запознаят с бъдещите участници в инициативата.

Надяваме се Co-Creation Space да се превърне в ежегодна програма за начинаещи артисти, които искат да използват интердисциплинарен подход в своята практика. Визията ни е всяко бъдещо издание да е с различна тема, която да провокира групата участници и да ги подтикне към създаването на произведение със собствен почерк в рамките на програмата.

бюлетин

още интеракция