Ексклузивна среща с актьора Тахар Рахим

В рамките на Синелибри тази година го гледаме в „Дон Жуан“ заедно с великолепната Виржини Ефира.

Тахар Рахим е френски актьор от алжирски произход, който е абсолютен хамелеон в превъплъщенията си. Добива световна слава с филма за алжирец, изпратен във френски затвор – „Пророк“. Номиниран е за купища престижни награди и печели приза за най-добър актьор на Европейските филмови награди. Сложните образи не го плашат и продължава успешната си кариера с подобни. Влезе в образа на Мохамеду Улд Слахи, който прекарва 14 години в един от най-страшните затвори на света Гуантанамо, във филма „Мавританецът“. Получи втората си номинация за „Златен глобус“ за ролята на серийния убиец Чарлз Сображ в сериала на Нетфликс „Змията“ – изкусен манипулатор, фалшификатор и лъжец, Чарлз упоява западни туристи, обира ги, взима им документите и ги убива. Сображ днес е на 77 години и излежава доживотна присъда в Непал. 

В рамките на Синелибри тази година го гледаме в „Дон Жуан“ заедно с великолепната Виржини Ефира. Рахим е в ролята на Лоран - изоставен в деня на сватбата си театрален актьор, който играе ролята на прочутия прелъстител Дон Жуан. Той започва да вижда своята годеница във всяка срещната жена. В опит да спаси разбитото си сърце и его, той се опитва да ги съблазни, но никоя от тях не се поддава на неговите превзети ухажвания. А в това време в театъра главната актриса напуска репетиции и се налага да бъде заместена не от кого да е, а от годеницата на Лоран. 

В реалния живот Тахар е женен за колежката си Лейла Бехти, с която се запознават на снимачната площадка на „Пророк“. Двамата имат три деца. Говорим си преди няколко месеца за успехите и превъплъщенията му.  


За мен езиците винаги са били ключови, тъй като са начин за комуникация. Колкото повече езици говориш, толкова повече ще общуваш и ще се запознаваш с хора, и ще откриваш нови култури.  Израснал съм в предградие и там бяхме от къде ли не – французи от Северна Африка, роми, африканци, азиатци. Бях част от такова разнообразие на култури и чувах какви ли не езици, много ми харесваше. Винаги са ми били интересни, трябваше да поработя доста върху английския си, както и други арабски диалекти за различните герои, които съм играл. Майчините ми езици са френски и алжирски арабски, който е съвсем различен от този в Близкия изток. 

Играеш много истински персонажи! Такива, които съществуват или са съществували – колко е трудно това и кое е най-трудното нещо, което е трябвало да направиш?

Истински или не – винаги си е трудно! Но когато разказваме историята на някой, който е жив или е съществувал, носим друга отговорност. Знаеш, че този човек ще гледа филма и не искаш да ги разочароваш. 

Актьорите разказват какви ли не истории и се подлагат на различни подготовки за това – като например кола маска на цялото тяло за „Змията“. Сигурна съм, че е имало и много други преживявания. Въпросът ми е – защо стана актьор?

От скука! Аз съм от много малко френско градче в Източна Франция на име Белфорт. Съмнявам се, че си чувала за него, но е малко и няма особено много хора там или неща за правене. Имах страхотно детство, но когато бях вече тийнейджър, започнах да се отегчавам. Намерих начин да се вмъквам в киносалона от задната врата, тъй като нямах пари за билети. Така се влюбих в киното и малко по малко, това увлечение стана страст и в последствие необходимост.  


бюлетин

още интеракция