Група IVA: за създаването на албум и за всичко след това

Гергана Гълъбова разговаря с Ива и Елена от група IVA.

Група IVA е съвместен проект на сестрите Елена и Ива Тодорови. Техни песни многократно се появяват в различни музикални класации, а парчето  „Cocaine” разтърси радио ефира 2020-та година. Музиката и текстовете на песните са на Елена, Ива ги аранжира и се включва в създаването на музиката с идеи. Миналата година групата представи дебютния си албум „Beautiful Madness с концерт в The Steps на 25 юни. Поговорихме си за създаването на албума, бъдещите им идеи и вдъхновенията им.


Как изглежда креативният процес в студиото – как работите заедно?  


Всеки път е различен. Напоследък, както на много артисти (и не само), ни се наложи да работим дистанционно. Все пак, бихме казали, че независимо какъв точно е процесът, винаги се стараем да откриваме нещо ново. Хубавото е, че за сега ни се получава и се радваме, че никога не спираме да търсим. 

 

„Beautiful Madness“ е дебютният ви албум. Как избрахте кои песни да включите в него? Подредбата случайна ли е или чрез последователността разказвате история? 


Избрахме песните, които най-добре описват онзи момент от животите ни. Всяка една от тях е история сама по себе си, като че ли писана от различни хора и по различно време. Събирайки ги заедно, получихме една интересна огледална метафора. 

 

Има ли песни, които са изпаднали от албума? 

Има песен, която е самодостатъчна:  

А кога може да очакваме албум номер 2? (между другото, аз  чакам „Towels“ в Spotify)


Активно работим по следващия албум. Ще се радваме да ни поканите пак да ви разкажем повече за него, когато сме готови. Междувременно, много се радвам, че повдигна въпроса за „Towels“. Миналото лято направихме представяне на албума ни заедно със Себастиан Цолов, Маги Петрович, Явор Милчев и Мария Сопаджиева. Имахме голямото удоволствие отново да работим с екипа на Васил Къркеланов и да заснемем целия концерт, който вече можете да гледате на нашия YouTube канал. 

Добрата новина е, че от 14 януари записът на концерта на представянето на албума ще бъде достъпен във всички онлайн музикални платформи – това включва и песни като Towels, Wipe Them Out и други. 
Топ пет музикални влияния?


The Rolling Stones, Jefferson Airplane, Portishead, Massive Attack, Janis, Jimi ... IVA, разбира се, ни влияе всеки ден! 

 

Музиката и литературата обичат ли се или с други думи – имате ли любим писател/поет? 


Борис Пастернак. 

 

Прощавай, полет на орловото

крило, разперено с упорство,

и свят, спасен в света на словото,

и творчество, и чудотворство.

 

Има ли нещо, което винаги сте се надявали да ви питат в интервю? 


Да. Как се чувствате... сега, когато сте носители на Grammy? 

бюлетин

още интеракция