Диригент Пламен Джуров, ансамбъл „Софийски солисти”: В Япония имаме фенове, които ни следват във всеки град и присъстват на всеки концерт

Разговор за музиката като посланик, приятелството между народите и изключителната японска чувствителност.

Камерният ансамбъл "Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров спокойно може да бъде определен като един от международните признати символи на българската култура в продължение на десетилетия. 

Трудно е да бъде оценено значението на Камерен ансамбъл Софийски солисти в развитието на българската и световната музика. Записаните грамофонни плочи са над 80, стотици гастроли в целия свят и повече от 45 години на сцена с неизброимо количество премиерни изпълнения на български и чужди творби от различни епохи.

Особено успешни и интересни са турнетата им в Япония – любима дестинация за ансамбъла. Именно там те печелят огромен брой фенове и успяват да наложат своето име. За Страната на изгряващото слънце, музиката и приятелството между народите, разговаряме с диригент Пламен Джуров. 

Здравейте! Историята на представянето на CHAMBER ORCHESTRA SOFIA SOLOISTS в Япония датира от 2006 г. Спомняте ли си как започна всичко? Разкажете ни малко повече за началото на приятелството с японската публика. 

През 2006 г. организацията на концертите беше поетa от концерна "АВС“ с помощта на "Мейджи“ – японска компания, разпространител на българското национално кисело мляко в Япония. Между другото тяхната история е много интересна и стои в основите на международните отношения между двете ни страни. Това даде възможност за увеличаване на броя на концертите в цяла Япония в най-престижните и съвършени от гледна точка на акустика зали. Така с 20 концерта в един концертен тур ние достигахме до 35-38 000 японски слушатели. Последва създаването на нови приятелства, контакти и дори спечелихме истински фенове, които очакваха и продължават да очакват концертите ни. Имаме слушатели, които ни следват и на концерти в други градове.

И следващите ви турнета в Япония са изключително успешни. Как усещате отношението на публиката в Страната на изгряващото слънце?

Това е една от най-чувствителните публики в света. Те слушат много концентрирано, изразяват възторга си енергично и са изключително мили, когато се виждаме след концерта, за да раздаваме автографи. Винаги ме е поразявала тази японска чувствителност към красивото, одухотворяването на заобикалящата среда, любовта към природата и любопитството към звука. Обяснявам си го с въздействието на традиционните японски изкуства, възпитанието и религиите.

Знаете ли, има няколко символа на българското присъствие в Япония. Това са розата, българското кисело мляко, Котоошу, "Мистерията на българските гласове“ и "Софийски солисти”. Но мисля че благодарение на нас няколко български произведения станаха любими и на японската публика.

Културният обмен сякаш заздравява връзката между Япония и България. Вярвате ли, че това е правилен подход днес? 

Мисля, че културните връзки между Япония и България са много значими и устойчиви, особено като имаме предвид огромното разстояние между страните ни. Вярвам, че обмена на културна продукция и традиции прави народите по-близки и помага за приятелството и мира в този сложен свят. Трябва да обменяме музика, филми, да споделяме и съпреживяваме. Защото така ще опознаем емоциите си и диалогът между нас ще бъде много по-лесен.

Разкажете ни малко повече за последното си турне в Япония. Кое беше специалното, онова, което ще запомните от него?

Като музиканти ние се вълнуваме първо от приема на публиката и желанието ни е да посетим нови, непознати градове. Предимство при турнетата в Япония е качеството на концертните  зали, които са от най-добрите в целия свят. Почти всеки град разполага с перфектни условия за провеждането на музикални събития от висок клас. Но при последното турне през 2019 г. имаше нещо различно. Броени дни преди нашето пристигане, в Япония  премина един от най-мощните тайфуни. Имаше наводнения, разрушения, бяха спрени бързите влакове в райони, където трябваше да изнесем концерти. Но организаторите, най-вече нашият тур-мениджър Юи Сан, в движение сътвориха истински чудеса и актуализираха сложния план на турнето. В крайна сметка всичко мина успешно, японците за пореден път демонстрираха своите организационни умения и дисциплина.

С всяко ваше турне, вие се превръщате в посланници на българската култура. Осъзнавате ли тази своя роля и приемате ли такава отговорност?

Да, съвсем ясно ни е, че по нас японците съдят за българите като поведение, възпитание, като чувствителност и талант, като прецизност и организираност. И ние се стараем да се представим в най-добра светлина, защото японските стандарти на обществено поведение може би са най-високите в света.

Какво предстои за CHAMBER ORCHESTRA SOFIA SOLOISTS през 2021? 

Както винаги работим всеки ден, дори в условията на пандемия. С нетърпение чакаме отварянето на концертните зали, за да можем да изпълним натрупания репертоар пред публиката. Надявам се, че ще започнем с цикъл концерти от европейската класика с акцент  върху фамилията на Йохан Себастиян Бах. 
 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още ИнтерАкция