Проф. Николай Йорданов: Дигиталните фестивали са други и различни преживявания

Четиринадесетото издание на платформата СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ ще е изцяло дигитално и ще се проведе от 13 до 24 ноември 2020 г.

Живеем във време, в което дигитализирането на културното съдържание започва да придобива все по-голямо измерение и да оказва влияние върху цялото общество. Последните няколко месеца изпревариха периода, необходим за подобна промяна и като че ли съкратиха срока, който би бил необходим, за да свикнем с новата ситуация, породена от кризата с коронавируса по света.

Културната среда у нас се срещна вече с няколко дигитални фестивала и продължава да адаптира сетивата си към възприемане на онлайн изкуство. Тази година и платформата Световен театър в София 2020 ще предложи на своите почитатели дигитална селекция на театрални спектакли, очертаващи естетическия профил на европейската сцена през последните две десетилетия. Зрителите ще имат напълно свободен достъп до всички излъчвания от начално обявената дата в рамките на три дни. Всички спектакли са достъпни на цялата територия на България, със субтитри на български език и могат да бъдат гледани единствено на viafest.org

Дигитализирането на изкуството е тенденция, която се случва пред очите ни. Не вярвам, че това застрашава живия ни досег с произведенията на изкуството, защото той си остава незаменим, тъй както и живото общуване между хората. Просто имаме една нова възможност да четем, гледаме и слушаме световния поток от творческа креативност.“ – споделя за читателите на Артакция директорът на Световен театър в София и Международния театрален фестивал "Варненско лято“ – проф. Николай Йорданов.

В специалното дигитално издание тази година има продукции и на български творци, работили в чужбина – "Дом №13“ на режисьора Теди Москов със Самуел Финци в Талия театър - Хамбург, или "Лебедово езеро“ на Норвежката национална опера и балет с участието на българския балетист Калоян Бояджиев. Програмата завършва с In memoriam за Димитър Гочев, поставил "Хамлетмашина“ от Хайнер Мюлер през 2007 г. и участвал като актьор в този спектакъл на Дойчес театър.

Проф. Николай Йорданов – директор на Фондация ВИА ФЕСТ

Трите знаменити пиеси на Чехов, на когото тази година честваме 160 г. от неговото раждане –  "Чайка“, "Три сестри“ и "Вишнева градина“, ще бъдат показани в силни сценични интерпретации от германска, румънска и белгийска продукции. 

,,Дигиталните издания на Международния театрален фестивал "Варненско лято“ и на платформата "Световен театър в София“ са такава уникална възможност в ситуация, когато мобилността на артистите е трудна, понякога невъзможна, а колективното преживяване в театралната зала би било риск за здравето на зрителите. И не на последно място – дигиталният фестивал не е компенсаторно, той просто е друго и различно преживяване.“ – споделя още Николай Йорданов.

Платформата Световен театър в София ще даде възможност за интересно дигитално пътешествие в света на европейския театър.

Пълната програма, както и всички излъчвания, можете да проследите на тук.

Световен театър в София 2020 се осъществява и с подкрепата на Първа инвестиционна банка.

Платформата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 година.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още ИнтерАкция