Камила Лекберг: 15 години на върха

Шведската писателка оглави книжните класации в родината си с новия роман „Сребърните криле“

Камила Лекберг сякаш е абонирана за успеха – във всичките си занимания. След 15 години, отдадени на писането, пулсът на живота й е все така учестен. А на 13 май в Швеция излезе вторият съспенс роман от поредицата с Фей, който носи заглавие "Сребърните криле“. Излишно е да казваме, че книгата моментално щурмува класациите за продажби. По този повод зададохме няколко въпроса на авторката.

След 26 милиона продадени книги, преведени на 40 езика и издадени в 60 страни по света, промени ли се Камила Лекберг? Вашият дебютен роман "Ледената принцеса“ излиза, когато сте едва на 29. 

Камила ЛЕКБЕРГ: Абсолютно! Моите постижения като автор и предприемач оказаха своето влияние, както и самият факт, че съм вече на 45 години. Много по-смело реагирам, когато стана свидетел на несправедливост. Вече не изпитвам потребност да се извинявам за усърдната си работа или за успеха си в това, с което се занимавам. Моите читатели знаят, че съм изключително благодарна за тяхната подкрепа през годините. Те бяха с мен, докато израствах, за да стана този човек, който съм днес, и който се осмели да опита нещо ново, отвъд зоната си на комфорт.

Първият ви съспенс роман, "Златната клетка“, беше най-продаваната книга в Швеция за 2019 г. До каква степен този успех се дължи на "женските“ теми, застъпени в него, а може би и на темата за предателството и отмъщението?

КЛ: Темата за предателството и отмъщението има за цел да очертае нещата, в което вярвам. И въпреки че главната ми героиня Фей е някак екстремна в стила си на отмъщение, в общи линии чувствата, които тя изпитва, а и мотивите на действията й са познати на много хора. Освен това мисля, че за читателите е важно да бъдат въвлечени в история, разказана от позицията на една силна и страстна жена.

Сега вашите сънародници нямат търпение да прочетат втория роман от поредицата, който носи заглавие "Сребърните криле“ (Wings of Silver). Да очакваме ли същата доза секс, насилие, бизнес интриги? Лесно ли се пише за такива неща?

КЛ: Не, и първата, и втората книга за Фей бяха предизвикателство за мен от тази гледна точка. Предизвиках себе си по няколко начина като автор, особено при описанието на секс сцени. Сигурна съм, че докато съм писала, през цялото време лицето ми е било зачервено… Но за мен беше важно да се справя с предизвикателството, тъй като тези теми засягат много други жени. Исках моите читатели да знаят, че една жена има точно толкова право на секс, насилие и бизнес интриги, колкото и мъжете. Реших да сложа край на поредицата за Фелбака, защото не исках да буксувам като автор, не исках и читателите ми да тъпчат на едно място. И сега съм наистина щастлива, че "Златната клетка“ получи такъв невероятен отзвук от читатели в цял свят.

Вие сте жена, която съчетава успешна творческа кариера, бизнес дейности, майчинство и грижи за 4 деца ... Та това е истински подвиг! 

КЛ: Хаха, обичам да съм заета през цялото време! Семейството ми е на първо място, така че време за децата си винаги намирам. Може да звучи стресиращо, но съм много организирана и графикът ми е стриктен, освен това умея да приоритизирам задачите си – ето защо чистенето понякога отпада.

Да добавим факта, че сте виден филантроп и посланик на шведски фонд за деца с онкологични заболявания. Наскоро основахте здравна клиника, наречена Hedda Care. Какъв е личният ви мотив за тази активност?

КЛ: Още когато бях малка, ме учеха, че всеки принос има значение и всеки може да направи нещо за света. Затова днес искам да помогна - както и доколкото мога. Аз не съм политик, но да насърча децата да се влюбят в литературата чрез книжките от поредицата "Супер Чарли“, е щастие за мен. Моето призвание е писането. Сега пиша книги за жени, които предизвикват масовите представи за качествата и способностите на своя пол. Творчеството ми даде много възможности, включително да инвестирам в дейности, които подкрепят жените и равенството на половете.

Сега светът живее в своеобразна дистопия - свободното движение и пътуванията са блокирани поради разпространилия се в цял свят коронавирус. Шведското правителство прие по-либерална стратегия за ограничаване на инфекцията, какво мислите за този подход?

КЛ: Не съм епидемиолог, затова се доверявам на шведското правителство и неговата експертиза. Длъжни сме да следваме указанията и ограниченията, за да можем заедно да прекратим интензивното разпространение на вируса.

Кое е първото място, което бихте посетили след карантинния период?

КЛ: По-важното е кога ще можем най-сетне да се видим с приятелите и семействата си, без това да носи риск и да се налага да спазваме социална дистанция. Най-малката ми дъщеря е съгласна с мен по въпроса, много й липсва времето с баба и дядо.

Вашите страстни фенове знаят, че пишете и текстове за песни. С коя песен бихте ги поздравили днес? 

КЛ: О, това е труден въпрос! Откакто се влюбих в танците, имам друг тип връзка с музиката. Затова бих ги поздравила с всяка песен, която ще ги накара да танцуват и да се забавляват искрено!

бюлетин

още интеракция