На живо от петото измерение с Андреа Пунчева

Тази година кино-литературният фестивал CineLibri ни изпраща в #петотоизмерение. Но как всъщност изглежда то и вкусни ли са закуските на Плутон?

Журналист по образование, а доскоро - и по професия, TEDx организатор, пътешественик и ценител на вкусовете на света. Андреа е живяла в четири държави, а образованието си получава във Великобритания и Нидерландия (или Холандия - въпрос на предпочитания. След завръщането си в България работи като международен редактор, радиоводещ и главен редактор на списание PREMIUM Lifestyle, като междувременно организира и конференцията TEDxVitosha. През лятото на 2019 г. прави рязък завой в посока сомелиерство и вече е част от екипа на SeeWines.

Кой посети душата ти снощи?

Ако трябва да съм докрай откровена, сънят я посети още около полунощ, но стана така, само защото предишната нощ четох за вино до 4 сутринта. Скоро се преместих във винения сегмент и имам много да наваксвам, тъй като в портфолиото ни има около 1400 вина... 

Ако трябва да напишеш статия със заглавие "Аз обвинявам“, към кого ще е насочена тя?  

Не е в стила ми да обвинявам, но разбирам препратката ви към статията на Зола по време на аферата около Драфус и филма "Офицер и шпионин“, който е част от Cinelibri. Лесно е да скочим да обвиняваме политиците, обществото и дори футболните хулигани (даже с тях бих започнала) за мащабните проблеми около нас, но аз съм твърд привърженик на идеята, че всеки носи пълна отговорност за себе си, затова всяка промяна започва от това да почистиш след себе си, да не паркираш на инвалидни места, да се постараеш да споделяш знанието си с отсрещния човек... ей такива неща. И тази максима е толкова вярна днес, колкото е била и по времето на Зола.

Защо 5 е съвършеното число?

Защото толкова са вината ни, отличени с медал! (смее се) Повечето ни клиенти вече познават добре собствената ни продукция, но нека обясня: освен че предлагаме вина от цял свят, имаме и собствени лозя – в с. Хърсово до Мелник и край Каварна. Оттам идват 3 марки и общо 8 вина, като бронзов медал от Балканския винен фестивал има десертното ни вино Disegno пти мансен, сребърни за Colorito бял Рона бленд (вионие, марсан и русан) и Disegno каберне фран, златен има  Colorito бял бленд от совиньон блан и шардоне, а като изключително – с двоен златен медал – е отличено Colorito пино ноар. Но ако не сте запалени еносиасти като нас, да кажем, че 5 е съвършеното число, защото имаме толкова пръсти на ръката си?

В какво измерваш света си?  

Гледам да не го меря, а да го усещам. Има обаче някои моменти, които се помнят цял живот и които ги мериш по това, че са уникални – колкото и да е изтощена от употреба тази дума. Такъв момент имах преди 2 години, когато пих 100-и-кусур-годишен коняк, изваден секунди по-рано с пипета от бъчвата. Донякъде такъв беше и моментът, когато оставих всичко познато в журналистиката по-рано тази година и се впуснах в изцяло ново начинание: виното и SeeWines, които се оказаха моят първи дом по пътя към сомелиерството. Животът не трябва да се мери, а да се живее. В добрия случай – с чаша вино в ръка.

Какъв е твоят невидим живот?  

Знам, че ще се повторя малко, но това са именно онези нощи, когато си лягам в 4-5 сутринта и защото чета или гледам някой филм. Това е време за тишина, спокойствие и за мен. В момента, например, по нощите гледам документална поредица за Сухия режим. Вярвам, че този "невидим“ живот, който всеки има, може да е много градивен и помага да се самоусъвършенстваме.

Фотограф: Александър Новоселски

Какво би искала да закусиш на Плутон? 

А става ли да променим малко схемата и да вечерям? Представям си сцена, сякаш излязла от "Малкия принц“, когато той обикаля различните планети: една-единствена маса с червено-бяла покривка на карета, като в някоя италианска osteria. Но виното ще е френско – в момента съм на вълна "Долината на р. Рона“, та червен Châteauneuf-du-Pape ми звучи чудесно. В комбинация с паста или пък просто фоа гра и сирена. И малко десертно вино от Бордо, световноизвестния Sauternes, ако може. Елате в магазина, имаме ги всичките, заповядайте и ще си говорим още.  

Играеш ли си с огъня? 

Твърде рационална съм за това, ако говорим метафорично. Когато сестра ми беше бебе обаче, си играех съвсем буквално: показвах й как пръстът ми минава през пламъка и я докарвах до абсолютна паника за мое забавление.

Как си представяш петото измерение и какво се случва там? 

Нека да докажем първо четвъртото измерение. 

Какво би правил това лято Борхес на 120-я си рожден ден? 

Представям си го някъде в Тоскана, в двора на вила с изглед към някое от езерата там, с питие в ръка, на люлеещ се стол. Тоскана, между другото, ми е мечтана дестинация в момента и се надявам скоро да стане реалност, защото купихме – от SeeWines, не аз лично, естествено – изба там и в близкото бъдеще ще чувате повече за вината ни от Италия.

Какво би представлявало предаване на живо от Космоса? 
Въпросът ме кара да чувам гласа на Валя Балканска в ума си... Нека да го оставим така?

Ако трябваше да има една реплика в ням филм на Чарли Чаплин, коя щеше да е тя? 
"Да“. Това е думата, която открива най-много възможности, би му отивала на Чарли.  Когато можете, винаги поемайте дъх и вместо да казвате, че нещо не може да бъде свършено или че не си струва, пробвайте първо с "Да, ще пробвам.“ Отне един много вдъхновяващ ментор в живота ми, за да науча този урок. 

Let’s imagine there’s no heaven. Тогава къде е Джон Ленън в момента? 

Винаги съм харесвала Макартни повече, а и прагматикът в мен настоява, че няма нужда да си представяме, че няма Рай – никога не е имало. Ленън обаче живее в Сентрал парк, където има специален кът, посветен на него, и където постоянно има свежи цветя в негова памет, едва на няколкостотин метра от дома му в сградата "Дакота“, където е убит.

Ако Кърт Кобейн имаше ново парче през 2019, как щеше да звучи то? 

Непокорно, надявам се. 

Ако Да Винчи беше жив, какво щеше да мисли за модерното изкуство? 

Едва ли щеше да се интересува толкова от изкуство, подозирам, че би се насочил повече към научни изобретения. 

Защо творим? 

Защото имаме нужда да изразим себе си. И творчеството не е само музика, филм, картина или книга. Изкуствата не са седем. Творят и лекарите, защото медицината е баланс между изкуство и наука. Да, творят и винарите, защото си играят с прецизността на химията и физиката, които са неизменна част от винификационния процес, но след това смесват вкусове, реколти, стилове, за да създадат разпознаваем вкус. Та всеки твори по свой начин, за да изрази и дори да развие себе си.

Каква е дилемата на стоножката?

Да се обува ли, за да слезе до магазина, или не.

Повече за света на доброто вино може да откриете на seewines.eu.

бюлетин

още интеракция