Знаем ли всичко за Вирджиния Улф?

Отговорите в книгата на Найджъл Никълсън, син на Вита Саквил - Уест, близка приятелка на Вирджиния Улф и за кратък период нейна любовница.

Въпреки че е непознат в България, Найджъл Никълсън (1917-2004) е всичко друго, но не и малко известен човек. Най-кратко представен, той е писател, издател (основател на голямо издателство) и виден политик (за няколко години дори министър-председател) от Консервативната партия на Великобритания. Автор е на няколко биографични книги, сред които най-известна до днес си остава "Портрет на един брак“ (1973): открит разказ за щастливия 50-годишен брак на неговите родители, и двамата с изявена хомосексуална ориентация и многобройни любовни връзки.

Защо Вирджиния Улф, можем да се запитаме; как избира точно нея сред безброя известни личности, с които е бил познат? Тук вече е време да кажа, че майката на Найджъл Никълсън е Вита Саквил- Уест – аристократка, писателка и много близка (за известно време интимна) приятелка на Вирджиния Улф. Найджъл се запознава с Вирджиния, когато е само единайсетгодишен; за него и брат му Бен тя е просто "любима леля“, умееща да развеселява децата с неочаквани и нестандартни въпроси. И все пак: с какво се отличава биографията на Найджъл Никълсън от многобройните научни и популярни биографии, написани за Вирджиния Улф?

На първо място, авторът пише върху основата на лични наблюдения и може да сподели впечатления, каквито няма никой друг. Дори когато престават да бъдат интимно любовници, Вита и Вирджиния си остават добри приятелки и си гостуват взаимно чак до 1941 г., когато умира Улф. Обикновено Вирджиния посещава имението на Вита и прекарва цели дни с децата, по-късно младежите, Найджъл и Бен. Найджъл при това е много внимателен наблюдател със силно развит усет към емоционалните състояния на своята именита "леля“. Той разказва за нея с интимната непосредственост на дете, но и с прозорливата сериозност на възрастен човек, който се връща по следите на отминалото време, за да го оцени в светлината на онова, което се е случило по-късно, след смъртта на Вирджиния Улф.

Никълсън, на второ място, притежава и публикува документи, които са били част от неговото фамилно наследство. По този начин книгата му не само интерпретира онова, което е било вече известно до 2000-та година, но и добавя нови, неизвестни дотогава факти към него. Наистина, документите не съдържат някакви шокиращи тайни, но затова пък помагат на автора да изгради по-убедителни връзки между различните периоди и епизоди в живота на Улф, и най-вече да уплътни в психологически план нейния биографичен портрет. Доста внимание е отделено на семейството, от което произхожда писателката, както и на прословутия кръг Блумсбъри, отдавна митологизиран в историята на британската литература. Без да търси сензации, както прави в своята биография Куентин Бел, племенник на Вирджиния Улф, Никълсън успява да намери точното съотношение между психологически реализъм и увлекателно четиво. Неговите анализи са точни, ясни и убедителни: както бихме искали да говори един политик. Неговите критически наблюдения върху книгите, написани от Улф, са прозорливи и компетентни, което показва добър издател. Неговият разказ, най-сетне, е интересен и увлекателен като най-добрите постижения на документалната проза. Онова, което обединява трите умения, бих нарекла трезва умереност. Найджъл Никълсън умело избягва крайностите в изображението, надмогва субективните оценки на ситуациите, които описва, скрива дори емоционалното си пристрастие към героите, с които е бил близък, например към собствената си майка. Той остава верен на документите и на онази истина, която е нужна, щом става въпрос за писателка със световна известност.

През 2000 година, след като публикува "Вирджиния Улф“, макар и не само за тази книга, Найджъл Никълсън е удостоен със званието "Кавалер на Ордена на Британската империя“ за заслуги в областта на литературата и за запазване на историческата памет. Вярно е, че ние нямаме имперска история, но никак не би било зле, ако имахме повече интелигентни, компетентни и честни пазители на историческата ни памет като Найджъл Никълсън.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още СмАрт