Фотографска игра за напреднали

Изключителна колекция от фотографии на Хелмут Нютън и семейството му. В Берлин, съвсем близо до София.

През 1999-а германското издателство Taschen рискува с издаването на една необикновена книга – в пряк и преносен смисъл. Гениалният фотограф Хелмут Нютън събира най-провокативните си кадри в албум, който се появява в лимитиран тираж от 10 000 бройки, носещи подписа му. Луксозния проект е с изненадващи размери – 70х50 и е носи почерка на друг голям визионер - интериорния и продуктов дизайнер Филип Старк, който прави художественото оформление на SUMO. 

Хелмут Нютън, фотографиран от Алис Спрингс, съпругата му

Двадесет години по-късно фондацията, която носи името на покойния Нютън, представя изложба в Берлин, в която са включени кадри от 464-страничната монография, както и избрани фотографии на тримата асистенти на легендарния фотограф – Джордж Холз, Джъст Лумис и Марк Ербайт. Наричани често "трите момчета от Пасадена“, бившите асистенти на Нютън поемат с достойнство щафетата, завещана от Хелмут Нютън и продължават кариерата си в модната фотография. Скоро след като напускат студиото му, се изкушени, подобно на Нютън, от портретната фотография на известни личности. 

Успоредно с изложбата SUMO, във фондацията, която носи името на Хелмут Нютън, може да се види и фотографската колекция, която Хелмут Нютън и съпругата му Джун обогатяват през годините. Сред ценните им притежания са оригинали на Ървин Пен, Ман Рей, Анри Картие-Бресон, Робърт Мейпълторп, Франко Фонтана, Питър Биърд,  Даян Арбюс и Ричард Аведън..

SUMO и личната колекция с фотографии на семейство Нютън са във фондацията "Хелмут Нютън“, Берлин, до 10-и ноември.

 

 

бюлетин

още реакция