Парченце от JR

Инсталацията пред Лувъра с минимален живот.

JR безспорно е един от най-известните фотографи и артисти на нашето време. Със сигурност сте попадали на негови инсталации в пространството - той е човекът, който изпрати картонена фигура на Анес Варда с помощта на балони, артистът, с когото тя прекара последните си творчески месеци (с работата по съвместния им филм "Лица, места"), смелчагата, който абсолютно нелегално постави гигантска снимка на дете на границата между Щатите и Мексико... 

Френското лошо момче на фотографията има навика да говори малко, но да стреля в точния момент. Социалната му ангажираност, мащабите, с които работи и липсата на страх да отиде точно там, където възпитанието или политкоректността замразяват колегите му, са повече от впечатляващи. Достатъчно е да напишете JR в Google, за да се уверите сами колко смел и нестандартен е стилът му. Сякаш някой те шамаросва през лицето, за да се събудиш от амока, в който си изпаднал.

Предвид оригиналността и нестандартността на творчеството на JR, не беше изненада и втората покана за колаборация,  която получи от Лувъра. Тази година се навършат 30 години от създаването на прочутата стъклена пирамида в Лувъра. JR измисли и сътвори прекрасен колаж, даващ оптическата илюзия, благодарение на  която, погледната от точния ъгъл, пирамидата прилича на издигната от каменна кариера.

С помощта на 400 доброволци и 2000 парчета хартия, JR облепя земята в продължение на няколко дни. Часове след откриването от инсталацията не е останало почти нищо. Хартията е разкъсана, а парченцата "летят" из Париж.

 JR твърди, че по този начин произведението му е заживяло свой, собствен живот, а идеята на инсталацията е именно в участието на доброволци, туристи... и почитатели на сувенирите. Дали по този начин прикрива първия си грандиозен провал, се питат много артисти и познавачи на работата му. Или пък само стъпва назад, за да отскочи още по-високо?

 

бюлетин

още реакция