Мачовете на 7 юли

Продължаваме с Камила Лекберг vs Вирджиния Улф и Людмила Улицка vs Славенка Дракулич

Продължаваме с прекрасните коментари на Светлозар Желев. Футболът и литературата вървят ръка за ръка!

Днес са останалите два мача от четвъртфиналите на Световното, като сме ви подготвили една изненада. На няколко пъти избирахме жени писателки и поетеси да защитават честта на националната си литература и футбола, а днес всички ще бъдат жени. Всяка една от тях е блестяща в професията си и е гордост за сънародниците си. Познати са по целия свят и са направили толкова много за поставянето на държавите си на световната литературна карта.

В първия мач се срещат ледената принцеса на скандинавската литература Камила Лекберг и една от най-видните писателки на всички времена Вирджиния Улф, може би най-популярното женско литературно име на 20 век. Това, което тя прави за утвърждаването на жените писателки, въпреки традициите от 19 век с имена като сестрите Бронте, Мери Шели и Джейн Остин, Вирджиния Улф е истинската уравнителка на мъжете и жените като писатели.

Нейните книги "Към фара“, "Собствена стая“ и "Госпожа Далауей“ са сред най- великите постижения на писаното слово и литературното изкуство. Срещу нея е Камила Лекберг, която е истинската кралица на криминалния жанр в една доминирана от мъже област. С нейните 11 романа, преведени на всички големи езици, тя държи нивото на шведската криминална литература и е сред най-видните ѝ представители. Аз лично заставам зад Вирджиния Улф, има повече талант и потенциал в отбора на нейните сънародници, повече индивидуална креативност и възможности, играчи като Хари Кейн и Джеси Лингард, но пък шведите играят много организирано, като отбор, и могат да спрат устрема на англичаните. Нека видим и да победи по-добрият.

Вирджиния Улф

Във втория мач домакините в лицето на прекрасната Людмила Улицка се изправят срещу една от най-приятните изненади на първенството Хърватия, представлявана от Славенка Дракулич. Улицка и Дракулич са съвременните класички на националните си литератури, блестящи литературни таланти, с език, стил и изящност, социална ангажираност и политически позиция, които ги поставят сред най-големите обществени фигури в областта на литература в страните си. Но да се върнем на футбола. Домакините са вече фаворит и за първи път ще излязат на терена като такъв. У дома и стените помагат, а и политиката, понякога. Руснаците играят организирано и вдъхновено.

Славенка Дракулич

От друга страна, хърватите са брилянтни техници, много опитен и стабилен отбор, кат единствено в последния мач нямаха шанс и трябваше да разчитат на хазарта на дузпите. Все пак те имат повече футболни жокери. За мен Улицка е сред най-добрите като стил и магия на писането съвременни писателки, като "Казусът Кукоцки“ е истински брилянтен роман. А Славенка Дракулич с нейните "Басни за комунизма, разказани от животни“ е просто феноменална. Все пак аз съм си за Дракулич. Дано видим красив и с много голове футбол и в двата мача. Приятно гледане и прочетете тези дами.

 

бюлетин

още реакция