Мачовете днес... един особен поглед!

А ако футболните мачове бяха литературни двубои? Светльо Желев прави истински подарък на феновете на Световното! Днес играят Жоржи Амаду vs Хуан Рулфо и Морис Метерлинк vs Кавабата!

Светлозар Желев е приятел на АртАкция и един от хората в България, благодарение на които съвременната литература и книгоиздаване вървят напред. Дългогодишен главен редактор на водещи български издателства, съучредител на фондация "Елизабет Костова“, директор на Националния център за книгата към НДК, редактор в БНТ1. От почти началото на Световното първенство по футбол прави великолепни литературни коментари, които могат да се чуят в обедната емисия на "Трето полувреме" по БНТ1, а на страницата на Литературен гид могат да се прочетат и старите. От днес, 2 юли, ще ги споделяме тук, в АртАткция! 

Жоржи Амаду vs Хуан Рулфо

Морис Метерлинк vs Ясунари Кавабата

Днес, в третия ден на осмина финалите ще се насладим на два сблъсъка, които на пръв поглед изглеждат предрешени. Но литературата и футболът често ни изненадват и опровергават всички прогнози.

В първия двубой, латиноамерикански по своята същност, се срещат Жоржи Амаду и Хуан Рулфо. Амаду, разбира се, е много по-познатият, опитен, успешен и обигран тим, и е сочен за фаворит дори за спечелване на титлата. От друга страна, видяхме трудното начало, нестабилната игра, и треперенето до последния мач.

Жоржи Амаду

Срещу Хуан Рулфо, успял да се класира благодарение на изненадващата победа на Хан Канг над Херман Хесе и загубил последния мач мач в групата от Хенинг Манкел с разгромното 3:0, и показал другото лице на отбора, стартирал с две красиви победи, изглежда сякаш на Амаду ще му е по-лесно.

Рулфо, авторът на великия "Педро Парамо“, романът вдъхновил самия Маркес да напише "Сто години самота“, трябва да се мобилизира и да даде всичко от себе си, за да преодолее бразилския майстор на думите. Той има силата, показа го срещу Херман Хесе, но всичко зависи как ще тръгне играта. Все пак, смятам, че Жоржи Амаду ще вземе своето. Но да видим.

Във втория мач се сблъскват двама нобелисти – европеецът Морис Метерлинк и азиатецът Ясунари Кавабата. Два много различни стилово автори, но чудесно организирани и с потенциал. Разбира се, Метерлинк е фаворитът в този двубой, след безапелационната победа в групата си, най-доброто нападение до момента и силната игра между двата втори отбора срещу Олдъс Хъксли в последния мач, който определи победителя в предварителната фаза.

Meтерлинк

Това показа по-дългата и по-добра резервна скамейка на белгийците, както и възможността да се класират много напред. Лично аз от самото начало подкрепям този отбор и във всеки мач съм за него, независимо дали го представляваше Хюго Клаус или Димитри Ферхюлст. Обичам литературата, бирата, страната и хората на Белгия. И футбола.

Мисля, че това е най-талантливото футболно поколение на Метерлинк, по-силно дори от легендарния отбор от 80-те. Играят в най-силните първенства, в най-добрите тимове, имат опит, талант и дух, импровизация и енергия. Трябва им само малко повече концентрация и стабилност, особено в защита, и могат да бъдат на финал, а защо не и да прегърнат купата.

Кавабата

От досегашните мачове на всички отбори, които гледах, мисля че е напълно възможно. Но първо трябва да преодолеят Ясунари Кавабата. Авторът на "Танцьорката от Идзу“, "Снежната страна“, "Гласът на планината“ и още много блестящи произведения, е наричан от сънародниците си национално съкровище, а самия той казва в нобеловата си реч, че

"През целия си живот съм се стремил към прекрасното и ще се стремя към него до смъртта си”. 

Така е и с японските футболисти, та нищо не се знае, въпреки минаването през иглени уши, за да достигнат до фазата на елиминациите. Сигурен съм, че ще видим красив и интересен футбол, и нека победи по-добрият.

Аз съм за Жоржи Амаду и Морис Метерлинк, но вие прочетете задължително Хуан Рулфо и Ясунари Кавабата, изключителни писатели!

Приятно гледане. 

ролан гарос

бюлетин

още реакция