Мачовете днес, 6 юли

Жорж Перек vs Марио Бенедети и Адриана Лишбоа vs Стефан Хертманс

Става все по-напечено във футболно, а и в литературно отношение! Любимите коментари на Светлозар Желев:

Днес е първият ден от четвъртфиналната фаза на Световното по футбол. В Литературния ни футболен гид се стараем да ви запознаваме с интересни имена на писатели и поети, по най-добър начин представящи националните си литератури, с идеята да обогатим книжовните ви познания и да ви дадем добри идеи за книги за изживяване заедно или след футболните емоции от Световното.

До сега видяхме много интересни мачове, бяхме свидетели на сериозни и изненади, срещнахме се с имена като Кларис Лиспектор, Хюго Клаус, Халдур Лакснес, Димитри Ферхюлст, Онети, Пас, Кирога, Борхес и Кортасар. И днес сме ви приготвили букет от добри автори, футбол и книги за прочитане. В първия сблъсък се изправят двама класици на Литературата и футбола. Жорж Перек, автор на култовия за модернизма роман "Животът начин на употреба“, и великият майстор на латиноамериканската литература Марио Орландо Хамлет Харди Брено Бенедети Фаруджа, познат на българските читатели с книги като "Благодаря за огъня“ и "С носталгия и без носталгия“.

Бенедети е написал над 80 книги, а неговите сънародници имат две световни титли. От другата страна, Жорж Перек ще отстоява силата на европейската школа и световната си титла отпреди точно 20 години. Двама изключителни писатели представляват два много силни отбора, с взривоопасни нападения, силни и креативни халфови линии и понякога нестабилни защити. Бързината на Мбапе и Гризман от една страна и убийственият усет към гола на Суарес и Кавани обещават много голове и красиви изпълнения. Да видим. Обожавам "Животът начин на употреба“ на Перек, но със сигурност съм за Марио Бенедети. 

Бенедети

Вторият мач ще е за мен венецът на това Световно първенство. Много бих искал това да е финалният щрих на турнира, но за съжаление Адриана Лишбоа и Стефан Хертманс се изправят един срещу друг на една толкова ранна фаза и един от тях трябва да се прибере у дома. Избрах Адриана Лишбоа да представлява Бразилия след класиците Амаду и Кларис Лиспектор като представител на новата вълна в бразилската литература, блестяща поетеса, красива и пламенна, като залог за светлото бъдеще и продължение на силната традиция и в литературата, и във футбола.

Адриана Лишбоа

Белгия пък е представена от Стефан Хертманс, най-значимото име в съвременната фламандска литература, който след автори като Метерлинк и Хюго Клаус трябва да защитава честта на Фландрия. В осмина финалите видяхме блестящия талант на отбора, тоталната липса на шанс и подценяването на сънародниците на Кавабата Ясунари, което едва не им струва продължения и дузпи. Все пак с гол в 95 минута продължиха напред. В този мач съм сигурен, че концентрацията ще е пълна. Чакам го с нетърпение. Искам и очаквам Неймар, Коутиньо и Жезус от една страна, и Азар, Кевин Де Бройне и Мертенс от друга, да сътворят истински спектакъл. Няма нужда да ви казвам за кого съм, аз съм си Хертманс от самото начало. Приятно гледане. И ги прочетете.

Стефан Хертманс

 

бюлетин

още реакция