Мачовете на 3 юли

Днес играят Ларшон vs Дикер и Маркес vs Толкин!

Продължаваме с футболната рубрика с литературен привкус на Светлозар Желев. За вчерашните двубои може да прочетете тук.

Стиг Ларшон vs Жоел Дикер

Габриел Гарсия Маркес vs Джон Роалд Руъл Толкин

Така, време е за последните мачове от осмина финалите. Нови сблъсъци, нова порция любов и омраза. Чуха се много негативни коментари за отминалите мачове, много от фаворитите вече не са сред продължаващите. Херман Хесе, Борхес, Лорка, Песоа вече си стегнаха багажа и се прибират у дома, днес още един от фаворитите, Толкин, има важен изпит.

Но нека да започнем с другия мач – Стиг Ларшон, един от най-продаваните автори на 21 век, се изправя срещу една млада звезда, направил фурор в литературния свят с романа си "Истината за случая Хари Куебър“, Жоел Дикер. Стиг Ларшон несъмнено е фаворит и заради представянето си в групите, и заради трилогията "Милениум“, продала повече от 100 милиона копия в целия свят. Ларшон постави началото на скандинавското чудо в криминалната литература и изстреля авторите от севера на върха на класациите навсякъде по света. Неговите сънародници играят силов, организиран и бърз футбол, който понякога изглежда доста дървен, но особено в последния мач срещу Окатвио Пас, показа своята смазваща ефективност. Срещу Жоел Дикер може би ще им е по-леко. От друга страна обаче, Дикер със своята доминирана от почитатели на Исмаел Кадаре средна линия и Иво Андричево нападение, показа интересна, вдъхновена и с въображение игра. Ще има ли нови изблици на национализъм, храна за медиите и поводи за нефутболни разговори на маса, зависи изцяло от възможностите, които Ларшон ще даде на бързите изграчи на противника. Жоел Дикер има талант и може да избухне в индивидуална акция, така че нищо не е ясно. Мачът със сигурност ще е двуостър и очаквам голове. Но да видим. 

Толкин

 

В другия сблъсък латиноамериканската магия на Маркес ще се изправи срещу един майстор на думите и въображението като Толкин. Много ми беше трудно да избера кой да представлява родината на футбола, варианти има десетки, но заложих на фантазията и възможността да се създава атмосфера и приказка. Колебаех се между Хърбърт Уелс, Джордж Оруел, Тери Пратчет, Луис Карол, а Олдъс Хъксли вече представляваше страната си, но Толкин е несъмненият доминант. Ще се превърне ли във "властелина“ на турнира, зависи само от него. Има нападение, което може да матира всяка защита, но играе нестабилно и понякога губи концентрация. Срещу него се изправя Маркес. Нападението на отбора е не по-малко силно, качествено и с убийствен усет към гола от Толкин. 

Маркес

Ако всички играчи са в кондиция, Хамес Родригес бе сменен поради контузия в предния мач, латиноамериканците могат да разкъсат по-тромавата отбрана на сънародниците на Шекспир и Дикенс и да пируват след края на мача. Мисля, че най-важно ще бъде как ще тръгне двубоят. Ако играта на един от двата отбора потръгне и се отбележи ранен гол, резултатът лесно може да стане разгромен. 

И Маркес, и Толкин имат проблем с психиката и устойчивостта на напрежение, та нещата зависят много от случващото се на терена и дали прсдото ще имат ден. Късметът понякога има своето място и в литературата, и във футбола. Тук мисля, че може да видим доста голове, но пък много от вече игралите отбори ни разочароваха с вяла, лежерна и неактивна игра. И това им струваше главите.

Не знам дали пак няма да се стигне до решаване на мачовете с дузпи, както при Шолохов срещу Лорка и Угрешич срещу Хьог, но има голяма вероятност и в двата сблъсъка. Дано не се случи, хазартът на дузпите никога не ме е привличал, и много добри отбори са били отстранявани с този пръст на съдбата. Да видим.

Аз съм за Жоел Дикер и Габриел Гарсия Маркес тази вечер. Чисто литературно обожавам Толкин, един от най-любимите ми писатели, и Ларшон, който е еталон в съверменното писане на жанрова литература. Във всеки случай, ако все още не сте чели някой от тях – направете го. На това ниво от шампионата, класата е гарантирана.

Приятно четене и гледане.  

книга Милениум мачове Ролан Гарос

бюлетин

още реакция