Гледаме „Жените наистина плачат“ в София през септември

След Кан филмът ще бъде показан пред българската публика на 25-то издание на София Филм Фест.

Най-после, дългоочакваната премиера на българския филм "Жените наистина плачат“  в София. Първата прожекция на копродукцията между България и Франция, в която участват трите сестри Казакови – Биляна, Весела и Катя, Мария Бакалова, Ралица Стоянова, Росица Гевренова, Диана Спасова, Добриела Попова и Йосиф Сърчаджиев, ще е на 15-и септември, по време на 25-то издание на София Филм Фест. Събитието ще бъде на територията на летния фестивал в столицата - Sofia Summer Fest.  

В "Жените наистина плачат“ оживяват пет жени от едно средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци. Майка-щъркел пада простреляна; млада жена, страдаща от пост-родилна депресия, се опитва да се хвърли от балкона; заразено с HIV момиче носи жестоката стигма на болестта; майка се опитва да открие магия в лунния календар – събитията се случват на фона на отхвърлянето на Истанбулската конвенция и абсурдните протести срещу "джендър-идеологията“. Сценарият е дело на Биляна и Весела Казакови и Мина Милева, оператор е Димитър Костов, а продуценти са компаниите "Активист 38“ и "Ici et La productions“, представлявана от Кристоф Брюнше, който е и един от продуцентите на "Котка в стената“. Мина Милева обръща внимание на факта, че неговото участие им дава "сигурност и увереност при представянето на филмите на световната сцена“. Копродуцент на "Жените наистина плачат“ е и Оливие Пер от Аrte France Cinema, като филмът е реализиран с подкрепата на ИА "Национален Филмов Център“ - България, ARTE France, EURIMAGES, Ile de France. 

След първата прожекция на филма в Кан, списание Variety написа:

"Мина и Весела споделят шеговито, че работният им процес е строго регламентиран. Мина започва кариерата си в киното като аниматор, работила е в България и Великобритания, и тя е поела отговорността за визуалните решения. Докато Весела е актриса с много награди и сериозно международно признание и отговаря за звученето на филмите. Според думите ѝ, "аз трябва да чуя филма. Мина е окото, аз съм ухото.“ 

Режисьорският тандем разпределя ангажиментите си и при писането на сценария. "Аз пиша, докато тя играе в центъра на стаята и аз сякаш гледам театър на живо“, казва Мина, а Весела добавя: "Аз говоря бързо и емоционално, докато тя записва“. В този проект сред авторите на сценария е и близначката на Весела – Биляна, която всъщност започва историята с описание на много лични елементи от собствения си живот. Тя е автор и на първия вариант на сценария, който печели субсидия в България. 

На прожекцията на филма в София, се очаква Мина Милева и Весела Казакова да пристигнат директно от Венеция, където са жури на престижния фестивал "Венециански дни“.

"Мина Милева и Весела Казакова са жени, активисти, феминистки и кинаджии, - заявява артистичният директор на "Венециански дни“ Гая Фурер. - Радваме се, че те приеха предложението да застанат начело на журито на "Венециански дни“, защото днес повече от всякога ни е нужно съчетание от киномайсторство и активна позиция. Нужни са ни хора, които могат да рушат границите чрез киното, да проправят нови пътища. В техните творби ние откриваме жизненост, дръзка комбинация между обществени и лични теми, между лични и колективни права, между форма и съдържание. Киното на Мина и Весела е умно, изпълнено със съчувствие, провокативно, яростно, иронично, живо и изключително честно. Надявам се именно тези ценности да бъдат открити и в тазгодишната селекция на конкурсната програма "Венециански дни“.

бюлетин

още реакция