Българският филм „Жените също плачат“ ще бъде показан в Кан

Попада в специалната селекция на „Особен поглед“.

Добри новини за българското кино. Филмът "Жените също плачат“, дело на дуото Мина Милева и Весела Казакова, е част от 16-те заглавия в програмата "Особен поглед“ на фестивала в Кан. Филмът, проследяващ историята на "семейство от жени, което живее в общество, незапознато с думата пол", участват Мария Бакалова, Диана Спасова, Йосиф Сърчаджиев. Преди четири години в “Особен поглед” беше селектиран и “Посоки” на Стефан Командарев, а тандемът Милева-Казакова пожъна огромни успехи с игралния си дебют "Котка в стената"  на фестивали в Германия и като част селекцията за фестивала в Локарно.

Мина Милева и Весела Казакова разкриват на публиката много лични истории – "За леля Снеже“ (вдъхновен и посветен на майката на Весела Казакова и нейната близначка Биляна – актрисата и театрален педагог Снежана Казакова) и "Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС“ (в който главен герой е учителят на Мина Милева по анимация в тогавашен ВИТИЗ – Антони Траянов).

Сред звездите, които ще се борят за най-голямата награда на филмовия фестивал в Кан, са Шон Пен и Уес Андерсън с  "Ден на знамето“ и "Френският диспечер“. Журито е оглавено от американския режисьор Спайк Лий, а Джоди Фостър, която за първи път минава по червения килим в Кан, когато е едва на 13 години в "Шофьор на такси“, ще бъде удостоена с почетна Златна палма.

А как се чувства Мария Бакалова, когато разбира, че е номинирана за Оскар, припомняме в специален разговор с нея:

Какво беше първото нещо, което ти мина през главата, когато си чу името сред номинираните? 

Не си го чух от Приянка Чопра, защото бях на терен с Педро Паскал. Огромно благодаря за поздравленията, българските думи ме правят най-щастлива, защото съм българка и винаги ще се гордея с това. Умишлено исках да работя най-много именно в този ден, защото самото говорене, че името ми може да бъде поставено редом до имената на Глен Клоуз, Оливия Колман, Аманда Сейфрид, Юн Ю-Джун, която е невероятна корейска актриса с огромен опит, беше достатъчно. Не исках да се вглъбявам допълнително, защото все пак съм изгряваща актриса. Затова работех, работех, работех, когато в един момент режисьорът на филма, Джъд Апатоу, дойде до мен по средата на една сцена. Помислих, че правя някакъв голям гаф, за да дойде толкова близо до мен. Приближи се и каза “Честито, току-що получи първата си номинация за Оскар”. Мисля, че в този момент си загубих напълно ума.

бюлетин

още реакция