120 страници танц на мисълта

Новият брой на „Списание за танц“ е вече тук.

"Списание за танц“ 3/ 2021 излиза в момент, в който строгите мерки за ограничаване на разпространението на КОВИД-19 постепенно отпускат своята хватка от телата ни, от обществения и културния живот. Но не можем да не обърнем поглед към изминалата година на пандемия, за да видим как тя беляза танцовата сфера. 

Световната епидемия ни накара да преосмислим как танцът присъства в обществото, какви са неговите послания, какви условия и политики допринасят за неговото развитие. Затова и водеща тема на настоящия брой отношението между танца и политическото. Български и международни изследователи, мислители и критици предлагат различни гледни точки към нея.

 

Танц vs Koвид

В специална дискусия "Ковид-ефектът върху танцовата сцена в България“ Силвия Томова, Боряна Сечанова, Мира Тодорова, Искра Проданова, Атанас Маев и Вили Прагер споделят своя опит с институциите и организациите, които ръководят, през кризисния период и изводите от него. Ще разберем също какви нови начини на създаване и представяне на танц се развиха във време, доминирано от социална изолация и физическа дистанция, както и какви въпроси за решаване на политическо ниво бяха провокирани.

Нови срещи

Както винаги, "Списание за танц“ ви среща и с ярки творци от танцовата сцена. Този път гостуват примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова, както и младият хореограф Деян Георгиев. Рубриката "Традиции“ е посветена на три големи фигури на танцовото изкуство в България – Вера Кирова, Маргарита Арнаудова и Маргарита Градечлиева. В рубриката "Антология“ са публикувани за първи път на български език знакови текстове от историята на танца. 

Очакват ви 120 страници, посветени на изкуството на танца и танцовата култура в тяхното многообразие. 120 страници танц на мисълта.

"Списание за танц“ e инициирано от фестивал "Антистатик” в рамките на европейския проект “Life Long Burning”, финансиран от Програма "Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се от "Брейн Стор Проджект“ и "Номад Денс Академи България“ с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“ и със спонсорството на магазин "Гришко“.

бюлетин

още реакция