"Златен Глобус: "Номадландия" и "Борат 2" с големите награди

Една по-различна церемония, пълна с изненади. Ето и победителите:

Тази година най-голямото преживяване на наградите беше, че всички стискахме палци за Мария Бакалова – първата българска актриса, номинирана за “Златен глобус”. Бен Стилър обяви наградата в Ню Йорк, която в крайна сметка отиде при Розамунд Пайк, която стана най-добра актриса в раздел комедия или мюзикъл за изключителната черна комедия “I care a lot”. Ролята й е на безскрупулна жена, която се възползва от дупките в системата на Америка, за да злоупотребява с парите на възрастни хора. Самата Розамунд специално поздрави Мария за нейната смелост за ролята й във филма “Борат 2”. Провокативният филм с двигател Саша Барън Коен спечели наградата за най-добър филм в раздел комедия или мюзикъл, а самият Саша прие статуетката и благодари на Мария в речите си, както и на бодигарда си, който “го е спасил два пъти да не го застрелят”. 

Технически проблеми, изненади и една странна празнота от човешки контакт белязаха 78-мото издание на наградите “Златен глобус”, което се проведе паралелно в Ню Йорк и Лос Анджелис. Тина Фей и Ейми Полър се завърнаха като водещи в съответните два града и докато връчващите награди бяха на място в различните зали, то тези, които очакваха и приемаха наградите си, си бяха вкъщи. Много от звездите бяха облечени като за бляскавото парти, което по принцип придружава церемонията на наградите. Имаше и такива, които въобще не се бяха постарали и дрес кодът им включваше суичери, хавайски ризи, пижами или къси панталони. Речта на двете дами беше доста забавна и включваше Мария Бакалова, споменавайки, че нейното присъствие е “огромно за българското общество”, както и че това на Джим Парсънс и Кайли Куко – за “базинга обществото”, което е фраза от хитовия им сериал “Теория за големия взрив” и значи забавен трик. Пошегуваха се и с последния скандал около наградите – липсата на чернокожи представители в академията на чуждестранните журналисти, които решават победителите. Голяма част от номинираните като Никол Кидман и Кейт Хъдсън бяха с целите си семейства пред камерите, а Кевин Бейкън и съпругата му Кийра Седжуик излязоха на сцената, държейки се за ръце. 

Мария Бакалова, снимка Facebook

Сред другите акценти бяха първата награда за вечерта – поддържаща мъжка роля. Тя отиде при актьора, познат ни от филма “Бягай” - Даниел Калуя за “Judas and the Black Messiah”, история за партията на Черните пантери. За съжаление, връзката не позволи да се чуе речта му в началото и актрисата Лора Дърн трябваше да се извини за техническия проблем. Арън Соркин спечели наградата за най-добър сценарий за великолепния “The Trail of the Chicago 7” и благодари на дамите номинирани с него, споменавайки, че и дъщеря му иска да прави филми заради тях и “никога няма да им прости”. Соркин спомена няколко цитата, които Саша Барън Коен му е оставял за предложения за героя си Аби Хофман и че демокрацията е това, от което най-много се нуждаем.  Трогателната история за джаз музикант между живота и смъртта - “За душата” спечели две статуетки – за анимация и за оригинална музика. 

Клоуи Жао спечели наградата за най-добър режисьор за “Номадландия”, а филмът стана и най-добра драма. Може би две от очакваните статуетки, тъй като при почти всичко друго имаше изненади. Чадуик Боузман взе посмъртно приза за най-добър актьор за “Ma Rainey’s Black Bottom”, а Андра Дей стана най-добра актриса за “The United States vs. Billy Holliday”. Джоди Фостър спечели наградата за поддържаща женска роля за образа си на адвокат по човешки права в “The Mauritarian” и прие наградата по пижама в компанията на съпругата си и кучето си. 

99-годишният ветеран сценарист, продуцент и създател на телевизионно съдържание, Норман Лиър стана носител на наградата за комедия “Карол Бърнет”, докато призът “Сесил Б. Де Мил” за цялостно творчество отиде Джейн Фонда. Изключително елегантна както винаги, Фонда спомена част от хитовите заглавия на сезона и, разбира се, подобно на Соркин и Марк Ръфало, спомена колко са важни демокрацията, опазването на планетата, както и историите, които трябва да се разказват. 

Лора Дърн и Бил Мъри

При сериалите също имаше изненади. Катрин О’Хара и хитовият сериал за обедняло богато семейство “Schitt’s Creek” взеха призовете за актриса и сериал в раздел комедия, но вместо очакваният Юджийн Леви, наградата за актьор отиде при Джейсън Судекис за ролята на треньор по американски футбол в “Тед Ласо”. При сериалите номинрани за най-добра драма, младите актьори Ема Корин и Джош О’Конър бяха искрено развълнувани от призовете за най-добри актьори за ролите си на принцеса Даяна и принц Чарлз в сериал за “Короната”. Те победиха вместо всички очаквани и предричани други имена с много повече опит и много сладко си благодариха един на друг. Джилиан Андерсън прибави още една статуетка за ролята си на Маргарет Тачър, а “Короната” стана и най-добър драматичен сериал. При лимитираните сериали големите награди отидоха при Марк Ръфало за “I know this much is true” и Аня Тейлър-Джой за ролята й в хитовия “The Queen’s Gambit”. Сериалът за дете чудо в шаха грабна и голямата награда за лимитиран сериал.

бюлетин

още реакция