Защо Ема Корин е най-добрата екранна Лейди Даяна

Биографът на принцесата е категоричен, че сериалът "Короната" е най-близо до реалността.

През 1991 година принцеса Даяна прави нещо наистина смело – партнира си тайно с журналиста Андрю Мортън, който тогава работи по биографията й. Имайки предвид, че по това време принцесата все още е омъжена за принц Чарлз и всяко нейно действие е гледано под лупа в двореца Кенсингтън, сътрудничеството между нея и Мортън се осъществява благодарение на верни приятели. Тя изпраща отговорите чрез посредник, а друг неин близък координира цялото “тайно движение”.

Резултатът е книгата и безспорен бестселър "Даяна. Нейната истинска история“, даваща ни достъп до най-интимните моменти и мисли на принцесата. Биографията засяга хранителното й разстройство, опитите за самоубийство и болезнената за принцесата афера на Чарлз с Камила Паркър Боулс. В годините след смъртта на принцесата през 1997 година Мортън е бил свидетел на десетки актриси, впускащи се в нелеката задача да изиграят Лейди Даяна на сцена и екран. Но според него най-близо до първообраза е актрисата Ема Корин в сериала “Kороната”.

Мисля, че това е най-добрият, завършен и реалистичен портрет на Даяна, който съм виждал. Предишните опити не са били толкова успешни. Сега е различно.

Разбира се, екранният образ има и разлики с истинската Даяна. Според Мортън героинята от “Короната” е по-изискана и по-женствена от Лейди Даяна, но това само спомага за драматичното напрежение и показва таланта на Питър Морган да рисува толкова нюансирани и изискани образи на екран. За Мортън най-вълнуващ е трети епизод, носещ името “Приказка”. Смята, че е изключително въздействащ именно заради факта, че тогава двойката осъзнава в каква непозната земя пристъпва. Чарлз и Даяна са прекарали заедно едва няколко дни и то под наблюдението на цялото кралско семейство. Този епизод връща Мортън в моментите, в които е писал книгата. Близка приятелка на Даяна тогава му споделя:

Съжалявам за цялата трагедия. Сърцето ми кърви за цялото това недоразумение, но най-много кърви за Даяна.

Един от интересните епизоди в сериала е моментът, в който принцеса Маргарет (Хелена Бонам Картър) прави забележка на Маргарет Тачър за това, че седи в стола на Кралица Виктория.

Според Мортън тази забележка е нещо като кралска семейна шега, в чийто капан е попаднала и Чери Блеър. Една от другите интересни задкулисни истории гласи, че Чери Блеър е помолила принцеса Ан да се обръща към нея с малко име. Уви, отговорът на принцесата е смразяващ.

Невъзможно. Не съм възпитана по този начин.

След това взаимоотношенията между двете дами никога не се връщат към нормалното.

А дали Даяна наистина е карала кънки в двореца, както виждаме на екран, Мортън е по-скоро скептичен. Според екипа на сериала, това е истина, но Мортън твърди, че когато преди години е попитал Даяна дали наистина го е правила, тя не е имала спомен. 

Тя беше едновременно отегчена и смутена от обстановката в двореца. Чувстваше се като в затвор.

В заключение Питър Морган казва, че “Короната” е най-изисканата маска на кралския живот. Защо маска? 

Защото кралското семейство винаги се е крило зад маска, грижливо декорирана от медиите.

Сериалът "Короната" е достъпен по Netflix. В ролята на Кралица Елизабет влизат актрисите Клеър Фой и Оливия Колман. В пети и шести сезон актрисата Имелда Стонтън ще "наследи" Оливия Колман в ролята на Нейно Величество, пресъздавайки късните й години. Австралийската актриса Елизабет Дебики пък ще замени Ема Корин.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт