Завръщането на Пери Мейсън по HBO GO

Матю Рис е десетият актьор, който влиза в ролята на легендарния адвокат.

Пери Мейсън е адвокат и закрилник на онеправданите в много сложни случаи, в които клиентите му обикновено са обвинени в убийство. Образът е създаден от писателя и адвокат Ърл Стенли Гарднър, който му дава живот и го превръща в много популярен герой в повече от 80 различни истории. Първата екранизация датира от 1933-та година, а най-известната е тази от 50-те и 60-те с Реймънд Бър в ролята на Пери. Работата по последната версия започва преди няколко години. Първоначално създателят на сериала “Истински детектив” - Ник Пизолато трябва да се нагърби с продукцията, а Робърт Дауни Дж. да изиграе Пери. Плановете се променят и сценария поемат Ролин Джоунс и Рон Фицджералд, а ролята на Пери отива при носителя на “Еми” Матю Рис. Робърт Дауни Дж. става изпълнителен продуцент в оригиналната продукция на HBO "Пери Мейсън".

А какъв случай всъщност поема Пери?

Новата адаптация ни запознава с главния герой малко преди да се превърне в емблематичен адвокат. Той е детектив в кантората на И.Б. Джонатан (в ролята влиза Джон Литгоу) и неговата сътрудничка Дела Стрийт (Джулиет Райлънс, позната от “Хирургът”), когато при тях попада много странен и брутален случай на убийство на бебе. Младото семейство Доджсън получава обаждане за откуп за отвлеченото си дете Чарли. Впоследствие то е открито в трамвая със зашити отворени очи, за да изглежда още живо. Това е началото на сериала, който в следващите шест епизода има нелеката задача да открие какво точно се е случило с Чарли. Уликите започват сериозно да водят към двамата родители и адвокатската кантора трябва да разплете случилото се, поемайки казуса.

В разследването участва не само Пери, но и другият детектив – Пийт Стрикланд (Шиа Уигъм). От страна на мощния арогантен прокурор застават самият той – Хамилтън Бъргър, екип от корумпирани полицаи и тъмнокожият Пол Дрейк (Крис Чолк, познат от “Готъм”). 

Ролята на църквата

В историята се намесва и църковна организация със сериозно бизнес портфолио. Тяхната звезда е сестра Алис (Татяна Маслани), която твърди, че Господ я е дарил със способността да прави чудеса. Към Алис се присъединява и манипулативната й майка Бърди (Лили Томлин). Двете създават подплатен от финансова изгода и пропит с фанатизъм тандем. Образът на Алис е вдъхновен от истински персонаж от 30-те години – Ейми Семпъл Макферсън. 

Film Noir

Сериалът притежава всички характеристики на “film noir” история от 30-те години. Екипът Мейсън-Стрийт-Дрейк е повече от обещаващ, а Матю Рис преминава с истинска лекота от емблематичния си образ на шпионина Филип Дженингс от хитовата продукция “Американците”. Уелски актьор със страхотен талант и харизма, Рис придава на Пери нюанси на тъга, които допълнително обогатяват образа на неудачник, злоупотребяващ с алкохола.

Защо да гледаме

Криминални мистерии, мрачен Лос Анджелис, Голямата депресия, сложни човешки взаимоотношения, битка между доброто и злото и хора, готови да се преборят с всичко, за да стигнат до истината. Toва са истински печеливши компоненти на всяка една добра история. Образът на Пери Мейсън е създаден преди много години, но въпреки това в историята прозират предразсъдиците, с които се борим и днес - расизъм и хомофобия, преплетени през призмата на времето, но все още актуални.

Новият “Пери Мейсън” е едновременно познат и различен. Кара те да влезеш заедно с него в “дълъг, дълбок и тъмен тунел”, както казва самият Пери. Оставя вкус на отлежало уиски и усещане за справедливост. 

Гледайте “Пери Мейсън” от 22-ри юни в HBO GO.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт