Ангелът плаче за теб

Христо Мутафчиев представя моноспектакъл от Стефан Цанев в Народния театър.

Първата премиера в Народния театър за 2021 е моноспектакълът на Христо Мутафчиев “Плач на ангел” от Стефан Цанев. Режисьор на постановката е Стоян Радев, който споделя повече за текста, малките хора, силата на смирението и още:

В спектакъла един малък човек отчаяно повдига големи въпроси. Отчаяно, защото не е могъл да им отговори, не е могъл да се справи с живота и даже казва, че не го е живял. Затова по своя воля се отказва от своята воля.

Действието се развива в България и причините за несполуките са колкото лични, толкова и като цяло български. Малкият човек ги обсъжда като такива. И традиционно за нашия край не изглежда, че има как нещата да се оправят.

Възможно е зрителите трудно да се идентифицират с героя, защото, както казахме, говорим за малък човек, а не останаха много малки хора - всички сме голяма работа. Най-вероятно бърза връзка може да се направи с упреците, които той понякога отправя. Да упрекваш е заразително.

Но истинската ценност на този текст, поне според постановъчния екип на спектакъла, не се ражда от патоса на нерадостните констатации, споделяни от големите хора, а просветва в признатата безпомощност на малкия човек, живеещ не тук или там, а на Земята.

Защото когато разбереш колко си малък под необятното звездно небе, тогава може да се открие по-голям смисъл, различен от привидностите, които те карат да влизаш в ненужни борби, без да подбираш средствата. Тогава могат да изчезнат опустошителните алчност и жестокост, над които плаче ангелът.

За да бъдем честни с публиката, ние умишлено се отказваме от играта на превъплъщението и само разказваме за отчаяния малък човек, до когото трудно можем да достигнем. Нека този театрален ход се чете като жест на смирение. 

“Плач на ангел” по някакъв магичен, но много простичък начин, сякаш без усилия, кара зрителите да се замислят за сълзите на техните лични ангели. Зърнати в процепа на някой жарък следобед или люта зима. Всъщност, кара зрителя, в единствено число. Защото както след всичко хубаво, чувството на излизане от залата е, че Стефан Цанев, Христо Мутафчиев, Стоян Радев, Веселин Митев (музика), Елица Георгиева (художник) са разказали тази история само за теб.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция